05.06.2009, 00:00
Jõulised maitsed lõunast
Gerard Bertrand pakub kindlat kvaliteeti paljudest Lõuna-Prantsusmaa nurkadest, usub Kalev Kesküla.
Mõista-mõista, kes on Prantsusmaa parima hinna ja kvaliteedi
suhtega
veinitootja? Wine Spectatori online-väljaanne kinnitas läinud aasta
algul, et see on Gerard Bertrand. (Muide, ka järgnevad on meile
tuttavad: Gabriel Meffre, Georges Duboeuf, Domaines Schlumberger ja
Louis Jadot.)
Gerard’i isa Georges oli 1970ndail Lõuna-Prantsusmaa veinipioneer
ja
Gerard ise kuulus ragbimängija, kes pärast karjääri
lõppu sukeldus
jõuliselt veinibisnisesse, tema nime kannab firma aastast 1992. Nagu
selgitas Eestimaad väisanud veinimaja esindaja Laura Garrigue, on
Gerard hüperaktiivne perfektsionist, kes veiniteopäevil kihutab oma
viie mõisa vahet, et kontrollida seitset veinimeistrit.
Kokku on Lõuna-Prantsusmaa suurimal tootjal Bertrand’il veini all
325
hektarit, lisaks veel lepingud 40 viinamarjakasvataja ja 10
kooperatiiviga. Nii moodustub tema veinidest eri apellatsioone ja
kvaliteediklasse peegeldav püramiid, mille endale selgeks tegemine
võtab natuke aega ja janu.
Õnneks on Eestis Bertrand’i veine laialt saada, lausa
kõigis supermarketikettides, nii et õppimine on võimalik.
Püramiidi põhja moodustab sari “6. sense” (6. meel),
mis pakub kindlat
igapäevast kvaliteeti. Pisut kallim Classic pakub veel kindlamat ja
juba maitseküllast kvaliteeti. Tõsist maitsehuvi pakub aga Reserve
Spéciale. Lõuna-Prantsusmaa kuum kliima toodab sageli veidi
lamedavõitu
valgeid veine, seda enam tuleb hinnata Bertrand’i õnnestumist
valgete
alal.
Reserve Spéciale Sauvignon Blanc on aroomilt kuiv, rohune ja tikrine,
maitselt sidrunine ja greibine, veidi mõrkjas ja tuline. Tammeta tehtud
vein, lähedane Uus-Meremaa ideaalile, aga kuivem kui Marlborough’
keskmine. Ei usu, et oleksin kunagi kellelegi söandanud soovitada juua
Vin de pays d’Oci apellatsiooniga Chardonnay’d, aga olgu see siis
esimene kord – Reserve Spéciale Chardonnay lõhnab tsitruse,
mee,
jasmiini ja akaatsia järele, maitses küll kõiki vastavaid
nüansse ei
leia, aga siiski on seal piisavalt hapet ja värskust, puuvilja ja
imekerge vaadinüanss.
Sama sarja punastest on väga hea kindel valik Syrah – aroom
värske,
lagritsane ja mustikane, maitse täidlane ja marjane, lõpus pehmed
marjatanniinid. Selles ei pettu. Kel seiklusvaimu rohkem, peaks
proovima ka Carignan Vielles Vignes’i – Carignani 80–100
aasta
vanustelt viinapuudelt.
Huviväärsus on veel selles, et puhtast Carignanist keegi naljalt
veini
enam ei tee, seda peetakse liiga lihtsakoeliseks mahumarjaks. Vana puu
ja piiratud saagikus annab siiski põneva tulemuse: aroom on must ja
tökatine, selles seedrit, lagritsat ja põldmarja. Maitse on
hästi
marjane, leidub toomingat ja pohla koos jõulise põldmarjahappe ja
vürtsidega. Hea vein, peaks kuuluma tõsise huvilise kohustuslikku
programmi. Selle sarja Cabernet Sauvignon on korrektne, aga jääb
kõige
kahvatumaks.
Gerard Bertrand’i järgmine sari “Terroir” peegeldab eri
Lõuna
apellatsioonide (piirkondade) eripära. Veinisõprade vana lemmik on
väikese Fitou apellatsiooni saak (40% Carignan, 40% Grenache, 10%
Syrah, 10% Mourvedre): mustade marjade aroomis veidi liköörsust ja
tamme, maitse sisukas, veel nooruslik (2005), otsekui viljalihane,
selles pehmed tanniinid ja mustikanüanss. Sume vein. Sama sarja
Corbières on mõrkjas ja karge, heas tasakaalus, aga eelmisega
võrreldes
veidi tühja maitsega, Coteaux du Languedoc on teistest tagasihoidlikum.
Kui satute Bertrand’i peakorteriks oleva mõisa Château
l’Hospitalet
(Coteaux du Languedoc) või Château Leoville Bertrou (La
Livinière cru
Minervois) pudelile, siis need on väga head leiud. Viimasest paigast
pärineb ka tema esindusvein Le Viala (sai just Stockmannis otsa), mis
pakub imelist maitsekontsentratsiooni.
Biodünaamiliselt valmistatud Cigalusi sarja tuleb otsida
veinikeldritest, punane (Cabernet Sauvignon, Merlot) on võimas,
vürtsikas ja tammine, valge (80% Chardonnay) üks võimas
Chardonnay, aga
ma ostaksin vist pigem Bertrand’i odavamaid veine.
Gerard Bertrand’i saavutused näitavad kahtlemata, et
Lõuna-Prantsusmaa
on tõusev veinimaa, moodne ja hea tehnoloogiaga, millele Bordeaux’
ääremaadel on raske midagi vastu panna.