Uued soovid

Minu jõulud algavad juba seitse aastat septembris. Siis on paras aeg mõelda, millega oma lähedasi ja kliente rõõmustada. Esimesest advendipühast alates on maja imelist piparkoogilõhna täis ning üldse tundub, et jõulukuul on 24 tundi ööpäevas armutult lühike, et inimestele isetehtud jõulurõõmu edasi jagada. Kõik kolleegidest asjaosalised aga kulgevad kiirest ajast hoolimata eufoorilises meeleolus köögis ringi ning annavad oma panuse selleks, et iga kingisaamine tore oleks. Tegelikult on just külaliste või sõprade heakskiitvad sõnad need, mille nimel aastast aastasse pingutame. Kõige selle tralli kõrval mahub advendiaja nädalavahetustesse perega ühine piparkoogitegu ja usin kokkamine sõpradele. Ja soov midagi uut välja mõelda…

Magusad tunded

Šokolaadimaius kuulub meil kohustuslike jõuludessertide hulka. Praegusel kiirel ajal tundub uskumatu, et võtsime mitmel korral detsembris õega koos ette šokolaadist ja mandlist suure kihilise jõulukuuse tegemise. Selleks kulus tubli mitu kilo šokolaadi ja kotitäite viisi mandleid. Peale raputasime lumise efekti saamiseks tuhksuhkrut. Töö käigus oli kogu köök ja riided pruune kleepuvaid šokolaadipritsmeid täis. Ühe õhtu ja kahe ööga sai kuusk valmis. Nähtud vaev ja rõõm kuuseteost toob praegugi hingesoppi lapsemeelsust ja õnnetunnet.

Priske purgiriiul

Väiksed purgikesed soolase või magusa sisuga täidavad meil koduses külmkapis tihedalt ühe riiuli. Mugav on isetehtud või kingiks saadud põnevat sisu toidule lisandiks pakkuda. Meenub mulle üks lugu Cumberlandi kastme valmistamisest. Sinna sisse läheb marjadele, apelsinile ja vürtsidele lisaks hulgaliselt portveini. Naabrinaiselt laenatud inglise ajakiri ei täpsustanud portveini kohta rohkemat midagi kui ettenähtud kogus. Ema otsis seda kõikjalt. Lõpuks leidsime õega venekeelse luitunud sildiga rohelise kahtlase pudeli linnalähedasest külapoest. Õilsa Portugali kangestatud kraamiga ei olnud küll muud ühist kui laenatud nimi. Minu hea kastmemoosi aga rikkus lõplikult ära. Hiljuti vanemate juures meenutas ema, et tal peaks kusagil veel mõni purk alles olema. Saab näha, kuidas port (loe vene peet) aastate jooksul moosipurgis arenenud on.

Loovuse kants

Isetegemise pisiku sain ma varajasest lapsepõlvest. Siis väljakujunenud peretraditsioonid saadavad mind edasi – teeme kõik ühiselt nimelisi piparkooke ja riputame neid kuusele. Jõuluõhtul võib igaüks oma piparkoogi kuuselt vaikselt põske pista ja unustada ei tohi ei koera ega kassi. Veel kirjaoskamatutel väikestel pereliikmetel on oma piparkoogi tuvastamisel muidugi abi vaja.

Kooliajal tulime sõbrannadega pärast trenni kollase magusaputka kaudu koju ja vahel sai tee peal ostetud piparkoogitaigen suure näljaga otsa. Siis ei jäänud muud üle kui taignategu kodus ise ette võtta. Ja taignast sai vormida nii kuuse, maja, saani kui inimese. Läbi aegade on lisaks glasuurile mängu haaratud kuulid, karamell, M&M kommid, šokolaad, kuivatatud puuviljad, pähklid. Üks tänuväärne talvemaius – jõulukeeks – eksisteerib iga maa toidukultuuris väheke erinevas versioonis. Eriti toredad on need variandid, mida vähemalt terve kuu peab siirupi ja alkoholiga immutama. Lapsepõlves sai emalt selle jaoks veidi konjakit lunitud ja usinalt keeksi kastmise kallal toimetatud. Ja teada saadud, et mitte miski ei ole üle isetehtud ja ärasöödavatest kingitustest.

Punapeedi-muskaatkõrvitsa salat seedermänni seemnetega

• 300 g keetmata punapeeti

• 100 g muskaatkõrvitsat

• 50 g seedermänni seemneid

• 4 cl punase veini äädikat

• 300 ml vett

• 200 ml oliiviõli

• 40 g suhkrut

• soola, pipart

• väike kimp värsket tüümiani

Keeda peet koos vee, suhkru ja veiniäädikaga. Jäta kergelt krõmpsuvaks. Tükelda sõltuvalt peedi kujust kas kuubikuteks või sektoriteks. Lõika muskaatkõrvitsast väiksemad tükid ja prae neid veidi õlis, lisa peet. Sega sisse eelnevalt rasvata teflonpannil röstitud seedermänni seemned. Maitsesta soola ja pipraga. Purki ladumisel pane vahele ilusaid erksalt rohelisi tüümianivarsi. Kingisaajale lisa purgi külge serveerimissoovitus – parim jõulusingi elavdamiseks.

Küüslauk balsamico-mees

• 300 g puhastatud küüslauguküüsi

• 1 dl vett

• 1 dl balsamico-äädikat

• 1/2 dl mett

• natuke soola

• pisut oliiviõli

Tõsta kõik ained väikesesse potti ning keeda 10–15 minutit tasasel tulel. Vala seejärel kogu poti sisu tihedalt suletavasse purki ning kingitus on valmis. Vahetult enne serveerimist näiteks tallelihast prae kõrvale tilguta küüslaukudele peale pisut extra virgin-oliiviõli. See lisab roale aroomikust ja välimusele värvigi.

Räimed sidruni-oliiviõlis

• 400 g puhastatud räimefileesid

• musta pipart

• soola

• 1/2 dl värskelt pressitud sidrunimahla

• poole sidruni õhukesed viilud koos koortega

• 1/2 dl extra virgin-oliiviõli

• 3 küüslauguküünt

• mõned kaprismarjad

Puhasta täiesti värsked räimed ning eemalda ka nahk, kui soovid. Raputa nüüd kihiti purki natuke soola, sidrunimahla ja fileed. Hapul sidrunimahlal on olemas suurepärane omadus “küpsetada” fileed õrnalt läbi. Osa sidruniviilusid võib ka purki niisama värviks ja maitseks sisse pista. Kõige lõpuks vala filee üle oliiviõliga ning järelejäänud sidrunimahlaga. Viimaks torka purki ka viilutatud küüslaugud ning lase fileedel nüüd vähemalt 4–5 tundi maitsestuda. Kõige parema vormi on fileed saavutanud järgmisel päeval.

Astelpajumarmelaad viljalihaga

• 400 g astelpajumarju

• 400 g suhkrut

• 250 ml valget veini

Keeda valgest veinist ja suhkrust kokku veniv siirup. Lisa värsked või sulatatud astelpajumarjad. Kui sulatad marju, kurna vedelik enne siirupile lisamist pealt ära. Keeda pidevalt segades umbes 25 minutit. Kuumuta purgid ja kaaned ja vala veidi jahtunud paks moos purkidesse. Soovitusena purgile kasutusjuhend: külmade lihade kõrvale, valgehallitusjuustu kaaslaseks, jõulukeeksi peale, jäätisele krooniks.

------------------------------------------

Mustad ploomid Jamaica rummis

• 100 g pruuni fariinsuhkrut

• 200 ml vett

• üks terve kaneelikoor

• 350 g kuivatatud musti ploome

• 6 cl Jamaica tumedat Cruzani rummi

Sulata fariinsuhkur vees ja valmista siirup. Vala sisse rumm ja torka ka kaneelikoor potti. Keeda ploome siirupis umbes 10 minutit ja jäta seejärel ööpäevaks külma laagerduma. Kasutusampluaa on lai. Sobib üksinda nautimiseks, mascarpone-vahu või jäätise kaaslaseks, õunakoogi sisse või šokolaadifondüü sisse kastmiseks.

Apricot Brandyga aprikoositrühvel mõrušokolaadis

Kogus 35 tk

• 200 g kuivatatud aprikoose

• 80 g martsipani

• 4 cl Apricot Brandyt või vähese veega lahjendatud konjakit

• 240 g sulatamiseks kvaliteetset bitteršokolaadi

• 50 g kristallsuhkrut segatuna törtsukese peedimahla või mõne punase siirupiga erksa värvi andmiseks

Leota aprikoose vees ja natukeses alkoholis paar tundi. Nõruta aprikoosid. Mätsi martsipani hulka Apricot Brandy. Pane segu pritskotti ja pressi tervetesse aprikoosidesse ühest otsast sisse. Sulata šokolaad veevannil. Kasta kahvli või orgi otsa topitud aprikoosid ükshaaval sisse. Kata küpsetuspaber värvilise suhkruga ja veereta poolhangunud trühvlipalle sellel edasi-tagasi. Valmis punase säraga trühvel aseta kingituseks väljavalitud lusikale ja paki tsellofaani. Veelgi personaalsemaks minnes võid lasta lusikale nime peale graveerida. See imeline pakk soojendab momentaanselt sõbra südame.