Jõulud on suure söömise ja põlvkondade kokkusaamise aeg. Sõna “jõulud” mitmuslik vorm näitab, et tegu on pikema perioodiga. Jõulude ajal on harilikult palju söögikordasid ja mitme söögikorra sees on mitu käiku. Ehitud jõulupuu äratab romantilised tunded ja peolaua hõrgutised süvendavad seda meeleolu. Kui  tundub, et jõulud linnas pole ikka päris see, siis suveks soetatud maamaja on ideaalne paik, et viis puhkepäeva talvemuinasjuttu nautida. Hakatuseks tuleb muidugi maja soojaks kütta ja suurpuhastus teha. Siginat-saginat on palju ja kõigil selles täita oma roll. Kes laseb tube kaunistades loomingul lennata, kes meisterdab hoovis lumememme või valib kuuske, millele küünlad külge sättida.

Traditsiooniliselt on jõululaual hani, mis tuleb marinaadi panna hiljemalt hommikul. Hane juurde sobib serveerida kartuleid, stoovitud porgandeid ja kaalikaid ning kahte sorti hapukapsaid – värskeid ja keedetuid. Imehästi sobib ka kõrvitsasalat, pohlamoos ja õuna-sibulasalat.

 

Hanepraad

Vaja läheb

Marinaadiks
• oliiviõli
• veiniäädikat
• sibulat ja küüslauku
• sidrunit
• tomateid
• peterselli
• soola ja musta pipart
• suhkrut või mett
• erinevaid ürte
(kogused tunde järgi)

Valmistamiseks
tükelda kõik komponendid ja sega veiniäädika- ning maitseaineteseguga. Tõsta puhastatud hani marinaadi, keera selles aeg-ajalt ja hoia jahedas vähemalt kolm tundi.
Topi hane sisse puhastatud mandariinid ja neljaks lõigatud õunad ning kui krehvtisemat tulemust tahad saada, siis ka sibulat ja küüslauku. Hõõru hani maitseainete ja ürtidega kokku, pane küpsetuskotti ja tõsta 3–3,5 tunniks eelsoojendatud ahju küpsema. Kõige parema tulemuse saad, kui kasutad puupliidiga ahju.

Stoovitud porgandite ja kaalikate valmistamiseks tükelda porgandid ja kaalikas. Keeda pool tundi soolaga maitsestatud vees. Seejärel lahusta supilusikatäis jahu rõõsas koores ja vala juurviljadele. Lisa tükike võid ning maitse järgi soola ja suhkrut.

Värskete hapude kapsaste valmistamiseks
tükelda värske kapsas, pane potti võid ja õli ning pruunista selles kapsas. Tõsta väiksemale tulele hauduma. Kapsas jäta parajalt krõmpsuks ning maitsesta äädika, soola ja suhkruga.
Õuna-sibulasalatiks
tükelda õunad ja sibulad. Maitsesta soola, suhkru ning valge pipraga. Lisa veidi hapukoort ja majoneesi. Peale haki värskeid petersellilehti.