Raekoja plats 17 Tallinn
Avatud
P-N
10-12
R ja L 10-01
Hinne:
7
On vanalinna
päevade avapäev ja modernset Eesti kööki pakkuva restorani
Kaerajaan samanimeline firmakokteil (Eesti liköör, kali,
suhkrusiirup, laim, hind 80 krooni) saabub aknaäärsesse lauda
väikses jahedas klaasis. Keelekaste on meeldivalt magushapu, aknast
avaneb ilmselt üks selle päeva parimaid võimalikke vaateid
ning laud ise on suur ja kandiline, tehtud heledast, veidi talupoeglikult
mõjuvast puidust. Nurgas seisab sinine glasuuritud kamin,
küünlad on suured ja valged ning klaasvaasides õitsevad lilled
– pisut ekstsentriline valik roosidest, anemoonidest ja piibelehtedest.
See – sisekujundus – ehk ongi Kaerajaani suurim pluss.
Meile meeldivad Kaerajaani valkjasbeežid kindalambid –
suured, kootud ja pimedal ajal kindlasti valgustkumavad –, valget lage
kaunistavad julged ja erksad rahvusmustrid ning geniaalne idee paigutada paik,
kus kaerajaan jala käib, vana mantelkorstna nõest mustunud
hõlma. Meile meeldivad teenindajate julged vööd, retromuusika
ja restorani napid, värvilised, uude kuude rüütatud talutoolid,
mis tunduvad eemalt ebamugavad, kuid osutuvad kõige
kehasõbralikumateks istmeteks, mida Armandi selg lähiminevikus
proovinud on.
Kahjuks pole sama sajaprotsendiliselt
töötavaks osutunud julge kunstnikunimega peakoka Tony Sal-al-Salleri
pintslitõmbed pan-euroopa kokakunsti ja rahvuslikke momente miksiva
restorani menüüs.
Kõrvitsa-suitsujuustukreemsupp
röstitud metsapähklitega (90.-) on kausitäis sooja, oranži ja
eestimaiselt vaoshoitud maitsega püreed, millele lisab ahju- ja metsamekki
leemele pillatud pähklipurupallike. Pole halb, kuid uuesti ei telliks.
Pardi consom murulauguklimpide ja värskete köögiviljadega
(110.-) maitseb püreesupist paremini, kuid ehmatus tuleb koos Tallinna
kilu ja musta trühvli vinegretiga kaunistatud peediparfeega. Sest 140
krooni eest saabub lauda paari salatilehega kaunistatud ümar klomp, mille
külmunud pinda kahvliga kaabates saab suhu ühtaegu peedi-, rasva- ja
soolamaitset.
Oleks nagu heeringas kasuka all, kuid pole ka –
või kui on, siis selline heeringas, mis veetnud läbipekstuna
öö linnatänaval, pärast seda, kui tal kasukas eelmisel
õhtul ära rööviti. Ei, see ei ole tore söök, ja
nooruke kelner teab seda (“Palju ei tahagi, eks?” teatab ta
järelejäänud portsu nähes rõõmsalt).
Me oleme pettunud ja ehmunud ning millegipärast pöördub jutt
lauas nüüd hoopis Vapianole. (Oh, kui tore on süüa
Vapianos. Millised portsud, ja kui head hinnad…)
Ning siis
jälle vaikus.
Saabuvad pearoad ning eripalve peale tuuakse
nüüd välja ka must leib (üldjuhul pakub Kaerajaan
väikseid kooreiirise karva kuklikesi, mis pole iseenesest halvad, kuid ei
esinda sugugi Eesti teemat). Naturaalses Eesti õunasiidris
marineeritud küülikufilee blanšeeritud
köögiviljade ja kukeseentega (260.-) näeb oma valgel liual hea
välja ning ka juurviljad on meeldivalt krõmpsud, kuid liha –
maitsev, pehme, mõnus liha – mekib pisut liiga intensiivselt
kaneeli järele. Miskipärast kuulen ma oma kõrvus korraga
Guglunki hingeldamist ja kriiskamist (“Te rikute nad ju ära,
paksud, lollid kääbikud!”) sellest “Sõrmuste
isanda” kaadrist, milles Frodo ja Sam kavatsesid Guglunki poolt murtud
jänkusid moorima hakata.
Aurutatud siiafilee rucola-salati,
peedi-kartuligratää
ni ja mustika-pernes’iga pakub kõigist proovitud praadidest
huvitavaimat lisandit: punakas kartulikoogike on mulgipudruga sar
naneva tekstuuriga, näeb noobel välja ja maitseb mõnus. Ka
kala on hea, kuid pernes’i on kahjuks vaid väga napp
lusikatäis.
Grillitud jaanalinnufilee filotaignas metsaseente
ja punase veini kastmega (295.-) on lihtsalt oivaline – liha on pehme,
peaaegu hanemaksa meenutava tekstuuriga ning tumepruunistunud taignalehes
peituvad seened moodustavad tumepunase kastmega tõeliselt
õnnestunud maitsekombinatsiooni. Veidi raskemini hakkab tööle
kombo rohelise herne kreemist, suitsujuustu risotost ja soolaheeringaga
täidetud koharullist (265.-) – kuuma valge kala südamesse
peidetud külm heeringas jahutab koha kähku maha ning meeldivalt
suurte porganditükkidega risoto jääb kalale pehmest
hernekreemist hoolimata võõraks kaaslaseks.
Portsjonid
ei ole suured ning ühesugune salatilahendus – killuke maasikat, riba
tammelehesalatit, veidi rucola’t, pikad varred tüümiani –
mõjub lõpuks igavalt.
Ilusas klaaspokaalis serveeritud
kamatiramisule (70) ei saa midagi ette heita, kuid kohv (30) on
miskipärast erakordselt lahja, timmitud ehk sobima mõnele
nõrgema südame ja seedimisega turistile.
Kindlasti
väärib Tony Sal-al-Saller kiidusõnu kaeramurdva katse eest
luua moodsat Eesti kööki – lihtsalt hetkel on töö
alles poole peal. “Less is more,” tahaks öelda
mõningate liiga konstrueerituks jäänud maitsekombinatsioonide
kohal ja “more is more” portsjonite suuruse juures. Sügisel,
siis kui uus menüü väljas, loodaks selles näha ka rohkem
ürgset Eesti toorainet: hirvi, sigu, vasikaid ja metsalinde.