Kas inimesed julgevad röövlooma imagoga haikala toidulauale osta?

Jaapanlased just seda tahavadki, aga teised rahvad natuke pelgavad. Paljudes riikides müüakse haikalaliha vahel isegi teise nime all, et kaubast lahti saada. Inimesed ostavad ja kiidavad. Meil müügil olevad haikalad on üsna väikesed, nende kaal algab kahest kilost.


Millised on kalavalmistamise põhilised
reeglid?


Igasuguse kala valmistamine on üsna lihtne, kui meeles pidada paari olulist asja. Kala konsistents on väga pehme ja õrn, seetõttu piisab kala marineerimisel vaid veerand tunnist. Kui hoida kauem marinaadis, siis kalaliha läheb muredaks. Kala üle küpsetades muutub selle maitse tuimaks ja kuivaks ning arvestama peab seda, et kala küpseb ise veel edasi, pärast ahjust välja võtmist.


Millised on erinevad kalavalmistamise
tehnikad?


Kala on võimalik marinaadis keeta. Terved marinaadis keedetud kalad on väga vahvad. Näiteks haug, forell, lõhe ja koha. Kerge marinaadi saab valmistada veest, valgeveiniäädikast, loorberilehest, muskaadist, täht­aniisist, kaneelist, vürtsist ja piprast. Roogitud kala pannakse keevasse vette ja keedetakse paarkümmend minutit, sõltuvalt kala suuruselt. Seejärel lastakse marinaadis maha jahtuda, et kala tõmbaks maitsed sisse. Kalalt võetakse nahk maha ja teda süüakse külmalt.

Öeldakse, et kala grillimine, praadimine või küpsetamine sõltub kala konsistentsist. Kõiki neid tehnikaid võib kasutada sama kala valmistamisel, vaid küpsemise aeg peab olema sobiv. Täna valmistasime eelnevalt grillitud tuunikala ja haikala marinaadis. Kuigi ilma grillimata, ainult marineeritud kalad on samuti väga maitsvad. Kuid angerjat ja silmu tasub marineerimise asemel hoopis praadida.


Millised on kala aurutamise eelised?


Kala saab aurutada kahepõhjalises potis. Auru mõjul kala pehmeneb, jääb hästi kerge, mõnus ja mahlane. Aurutamine on väga tervislik ning sobib paremini valgetele kaladele. Kõrvale sobivad spargelkapsas, spinat, spargel, lillkapsas. Vahemere maades pakutakse kindlasti ka tomatit ja paprikat.


Mulle on jäänud mulje, et eestlased söövad vähe kala. Kas see vastab tõele?


Võib-olla see tundub nii. Jõulude ajal ostetakse enamasti sealiha. Vana-aastaõhtu puhul on olukord muutunud ja esmavalik on kala – koha, forell, lõhe – ja eksootilistel kaladel on oma klientuur.


Kuidas hindate Eestis müüdava toore kala valikut?

Valik sõltub hooajast ja ilmadest. Parema ilmaga on valik suure m ja hinnad madalamad. Stockmannis on saada koha, ahvenat, lõhet, forelli, pangafileed, siiafileed, tuura, tuunikala, haikala, merilesta. Kui aga kellelgi on erisoov, siis on peaaegu kõike võimalik ette tellida.


Mida Eesti rahvuskala, räimega, soovitate ette võtta?

Räim on meile kättesaadavaim kala. Minu lemmik-räimeretsept: võta räimefilee, aseta nahk allapoole. Haki peale tilli, lisa väike tükk kuumsuitsu lõhefileed, natuke sidrunikoort. Pane kalapooled kokku tagasi ja paneeri jahu ja riivsaia segus ning prae võiga. Lõhega saab räimele väärtust juurde anda. Kaste valmista kuumal pannil võist, Worcestershire kastmest ja sidrunimahlast. Koos kartulipudru ja murulauguga on see lihtsalt supertoit!


Kas Vahemere maade anšoovis on eestlastele juba tuntud ja kasutusel?

Anšoovisega on nii, et Caesari salat on väga popp, kuid paljud vist ei teagi, et selle salati kastet maitsestatakse anšoovisega. Ka Nizza salati vältimatu komponent on anšoovis.


Teie personaalsed lemmikud?

Tuunikala on üks lemmikutest. Oma puhta maitse poolest meeldivad ka merilest ja merikeel. Tegelikult on lemmikut raske nimetada, sest kõik sõltub meeleolust ja hooajast. Soovitan aga kalaroogi katsetades lasta fantaasial lennata ja leida oma lemmik. Rohkem julgust ja avastamisrõõmu!
Oomega-3 rasvhapete kasulikkusest

Oomega-3 rasvhappeid leidub peamiselt planktonis ja vetikates, mis jõuavad meieni kalade ja koorikloomade vahendusel, kes koguvad need oma rasvkoesse. Eriti kasulikuks peetakse oomega-3 rasvhappeid südamele ja ajule, millest viimane koosnebki kahes kolmandikus rasvhapetest. Seejuures on kasulikud vaid kalades sisalduvad polüküllastamata oomega-3 rasvhapped, mitte aga võis või loomses rasvas sisalduv küllastatud rasv. Viimasel ajal ravitakse kalaõliga isegi depressiooni, sest selle haiguse all kannatavate inimeste organismis leidub mitu korda vähem oomega-3 rasvhappeid. Lisaks nähakse sünnitusjärgse depressiooni ühe põhjusena asjaolu, et laps omastab nii raseduse ajal kui rinnapiimaga toites esmajärjekorras kasulikud oomega-3 rasvhapped, mille kaotus ema organismis aga mõjutab omakorda tema emotsioone.

Kõige rohkem oomega-3 rasvhappeid sisaldavad külma vee kalad. Kõige vähem kalakasvanduses kasvatatud kalad. Kõige vähem koguvad endasse meredesse ja jõgedesse paisatud mürke, nagu elavhõbe ja kantserogeensed orgaanilised ained, toitumisahela lõpus asuvad kalad: makrellid, anšoovised, sardiinid ja heeringad. Järgnevad lõhe, tuunikala, kilttursk ja forell. Kalades peituvaid rasvu ei pea kartma, sest neid on kehal kerge omastada ning kaal nende arvelt ei tõuse.
Allikas: David Servan-Schreiberi raamat
“Stressist vabaks ilma ravimiteta”.