Hakaniemi Kauppahalli, mille olemasolust ma kuni möödunud nädalani samamoodi mitte midagi ei teadnud, juhatas mind üks hea maitsematkaja teejuht - "Soome 50 parimat restorani". Sellenimelise raamatu saab osta Helsingi raamatukauplustest. Sama info on kõigile saadaval ka intrnetis: http://50bestrestaurants.fi .

Soome 50 parimat kuulutatakse välja igal kevadel. Aasta jooksul jõuab toimuda päris palju muutusi. Parim Soome restoran on neljandat aastat järjest Chez Dominique. Loet­elu lõpetab Helsingi esindushotelli Kämp kallis ja hea jaapani köögiga restoran Yume. Aga nende vahepeal on vägagi erineva kontseptsiooni ja asukohaga söögikohad. Markantseim neist kindlasti pealkirjas nimetatu.

Valida on kolme supi vahel

Soppakeittiö asub Hakaniemi Kauppahalli ühes nurgas. Imetilluke köök ja kaheteistkümne tihedalt üksteise kõrvale lükitud istekohaga söögiala on nii tähelepandamatud, et kui spetsiaalselt otsida ei tea, võid kergesti midagi märkamata mööda kõndida.

Minul läks lihtsalt. Tähelepanu tõmbas kogu halli ainus järjekord! 12 inimest sõid ja 10 ootasid kannatlikult võimalust ennast kitsukesele toolile teiste vahele istuma pressida. Suure kausitäie supi söömine ei võta teab mis kaua aega, eriti kui teised suutäisi loevad. Ei möödu kümmet minutitki, kui järgmine vahetus on juba kohad sisse võtnud.

Valida on kolme supi vahel. Kaks nendest pidadavat vahetuma iga päev ja inimesi, kes sealt peaaegu iga päev läbi astuvad, polevatki nii vähe. Supi hind on 6,5-8 eurot. Ja, nagu öeldud, kõht on täis kümne minutiga. Lõhesupp, mille mina valin, osutub oivaliseks. Niisugune söögikähkukas jääb erilise kogemusena meelde pikaks ajaks. Nii nagu nädalasest Hispaania ja Prantsusmaa maitsvamatesse kohtadesse viinud toidureisist, kus enamik külastatud kohtadest võisid uhkustada ühe või mitme Michelini tähega, on praegu kõige eredamalt meeles ohjeldamatu mereandide degusteerimine Barcelona Mercado-turul.

Väikesed, isikupäraga kohad

Kuigi Soppakeittiö ei ole kindlasti mõeldud välismaalaste peibutuskohaks, on minuga samal ajal laua taga seltskond ameeriklasi ja teine jaapanlasi. Järjekorras ootavad inimesed räägivad omavahel saksa keeles. Ainus kindlasti soomlane istub nurgas, õnnis uhkusenaeratus näol. Maitse-teejuhtidel on uskumatu liikumapanev jõud.

50 parima restorani väljakuulutamisel on kohal kogu Soome toiduajakirjandus. Kui tulemused on teatavaks saanud, teevad teadjad-kriitikud lühikese kokkuvõtte. Tänavuse aasta selge trend on: väikesed isikupärased söögikohad, kus karismaatilised kokad veedavad köögis ja söögisaalis pea võrdselt aega. Selliseid edetabeli tõusjaid on üllatavalt palju.

Hinnaskaala kallima poole peal (ka Michelini poolt tunnustatud) tasub Helsingis kindlasti külastada Demo, Postresi ja Carmat.

Keskmise hinnaga kohtadest on ­niisugused Ateljé Finne, Juuri Baari & Keittiö ning restoran Ilmatar di sainhotellis Klaus K. Viimases on ka Helsingi parim hotelli hommikusöök.
Ja muidugi juba tutvustatud Soppakeittiö siis, kui raha eriti pole, aga maitsvalt süüa tahaks ikkagi.

Soome 50 parima seas on väga mitmesuguseid restorane, kuid juhutegijad sinna ei pääse. Seda garanteerib hääletussüsteem. Hindajad on restoranid ise.


Mõned maitsematkaja teejuhid