Hea teada
• Värskete porrude veesisaldus küünib 83–90 protsendini.
• Koguseliselt järgmisena leidub süsivesikuid, nende sisaldus jääb 5–9% ligi.
• Valke on porrus suhteliselt vähe, söödava osa valgusisaldus on 1,3–1,6%.
• Veelgi kasinamalt on porrus rasvu, nende osakaal  piirdub 0,2–0,5 protsendiga.
• Kogu see põhitoitainete kooslus annab tarbijale 20–40 kilokalorit.
• Erinevalt sibulast ja küüslaugust, mida põhiosas kasutatakse siiski maitsetaimedena, on mahedamaitseline porru arvestatavates kogustes söödav köögivili.

Retsepte porrulaugust

Porru-juustusupp

Vaja läheb
• 1 suur porrulauk
• 50 g võid
• 2 sl jahu
• 200 g sulatatud juustu
• 1 l juurviljapuljongit
• 2 dl rõõska koort
• 1 tl soola
• 4 saiaviilu
• 1 tl paprikapulbrit
• soola ja pipart

Valmistamiseks
haki porru peeneks. Sulata kastrulis pool või kogusest, lisa jahu, sega ja prae kuldkollaseks. Lisa kastrulisse 1/4 puljongit, sega ja lisa siis vähehaaval ning segades ülejäänud puljong. Keeda viis minutit, lisa juust ja koor ning keeda veel, kuni juust on sulanud. Lisa hakitud porrulauk ja maitsesta soola ning pipraga. Saiakuubikute valmistamiseks määri järelejäänud või saiadele, riputa üle paprikaga, lõika kuubikuteks ja rösti ahjus. Serveeri suppi kaussides ja tõsta peale sajakuubikud.

 

Dieetsupp porrust

Vaja läheb

• suur porrulauk või kaks pisemat
• 0,5 l vett
• 2 sl oliiviõli
• maitsestamiseks värsket musta ja valget pipart
• meresoola

Valmistamiseks
lõika pestud porrust viiesentimeetrised jupid. Aja vesi kastrulis keema, lisa sool ja keeda porrujuppe kümme minutit. Riisu keetmisel tekkinud vaht. Tõsta porru keeduleemest, vala peale oliiviõli ning jahvata pipart. Söö koos teraleivaga ja joo kõrvale kuuma keeduleent. Tegemist on salendava supiga prantsuse dieedi käsiraamatust.