Esimeseks tõsiseks võitlustandriks kujunes Massandra enda nimi, õigupoolest üks s selles nimes. Ukraina Vabariik, mille koosseisu Krimm kuulub alates 1954. aastast, on andnud enamikus venelastega asustatud Krimmile küll autonoomse vabariigi staatuse, kuid see autonoomia on üpris lahja. Igatahes kehtib ka Krimmis Ukraina keeleseadus, mis küllaltki läbinähtavalt omab ühiseid jooni meie enda keeleseadusega. Kaupluste sildid ja kaupade märgistamiseks kasutatavad etiketid peavad mõistagi olema ukrainakeelsed. Kuna Ukraina keeles ei kirjutata kaashäälikuid kahekordselt, on tehase nimeks riigikeeles Masandra ja täpselt sellisena peab ta olema ka etikettidel.

Sama keeleseadus surub ukraina keele jõuga ka kohalike Krimmi appellatsioonide nimedesse, mis on olnud tuntud vähemalt 100 aastat. Nii on južnoberežnõi asemel vaja nüüd kasutada pivdennoberežnii ja Massandra tippvein Belõi Muskat Krasnogo Kamnja peaks kandma nime Muskat Bilii Chervonogo Kamenja.

Kõige selle tulemuseks on lisakulutused etikettide trükkimiseks ja suur segadus turul – kui tarbija ei tea, missugune on õige kaubamärk ja õige vein, siginevad lettidele kähku võltsingud. Maitse, mis kõigest sellest veinimeistritele suhu jääb, meenutab ilmselt ümbriku liimiserva lakkumisel sinna tekkivat.

Eestis oleme me selles mõttes heas seisundis, et Massandra võltsinguid siit ei leia, küll on nad aga levinud Lätis. Euroliiduga ühinemine aga tekitas meie tillukese turu jaoks hoopis teistsuguse probleemi – registrist visati välja kõik portveinid, heresed ja madeirad, mis ei pärine Portugalist või Hispaaniast ja seda tehti ka venekeelsete pudelisiltide jaoks, mis mujal Euroopas erilist tähelepanu ei vääri. Eesti ametnikele juba ajalooliselt omasel kurikuulsal kombel otsustati kõiki reegeleid täita veidi enam kui Preisi täpsusega.

Enamasti tähendanuks selline käitumine Eesti jaoks seda, et tarbija jääb tulevikus nendest headest ja ajaloolistest veinidest ilma. Õnneks on Massandra veinidega impordiga tegelev OÜ Estodes üpriski ettevõtlik. Üle aasta kestnud läbirääkimised päädisid 31. augustil sellega, et edaspidi hakkab Massandra Euroopa turule tootma veine, mis kannavad nimesid Krimvein, Krimeira ja Krimeres.

Need nimed on igati sobilikult näitamaks veini algupära ja saavad kindlasti palju laiema leviku osaliseks kui Eesti. Võime tulevikus kindlasti uhked olla, et tänu Eesti ametnike jäärapäisusele ja ärimeeste leidlikusele said Krimmi kuulsad veinid endale uued ilusad nimed. Olgu see meie tilluke panus maailma veiniajalukku.

Mina võin kiidelda vaid sellega, et olin sellel ajaloolisel päeval Massandras! Samal päeval õnnestus mul näha ka Jaltas ringijalutavat Mike Tysonit, aga öelge ausalt, keda see küll huvitab.

Krimeira – Madeira 

Krimvein – Portvein 

Krimeres – Heres