Kerge kokakunst: Aastalõpu kerged naudingud
Toidu valmistamist ja kõike seda, mis on seotud õnneliku eluga, tuleb osata nautida. Kui toiduvalmistamist nutikalt planeerida, haarates tegevusse kogu pere või sõbrad, läheb pühade söömaaja ettevalmistamine palju mõnusamalt. Koos tegemine ja olemine on tulemusest ehk tähtsamgi. Oluline on, et kõik köögis toimuv sujuks organiseeritult ja et hiljem saaksite valmistatut koos nautida.
Pühadeaeg tähendab restoraniköögis kibedaid päevi, aga Lucca perenaised eelistavad just sel ajal tööl olla, sest siis on restoranikülaliste hulgas ka palju sõpru ja tuttavaid peresid.
Pühaderetseptid
;Lucca perenaised soovitavad
Praetud kanamaks portveiniga
neljale
Vaja läheb
- 400 g kanamaksa
- pikk sai või mitmevilja röstsaia
- 12 suitsuploomi
- veerand sibulat
- 1 küüslaugu küüs
- 2–3 sl oliiviõli
- 160 ml portveini
- 2 punast magusat õuna
- 30 g võid
- 1 sl suhkrut
- kaunistamiseks tüümiani
Valmistamiseks
lõika õunad neljaks ja eemalda südamik. Sulata pannil või, hõõru õuntele suhkur peale ja kuumuta pannil hoolega segades väikesel tulel kuldpruuniks (umbes 10 minutit).
Teisel pannil või kastmepannil tükelda sibul ja küüslauk peeneks ning kuumuta neid oliiviõlis väikesel tulel umbes minut. Seejärel pruunista pannil maksatükid (2 minutit).
Nüüd kalla pannile portvein ja lisa suitsuploomid, mis on peeneks tükeldatud. Lase maksal väikesel kuumusel ilma kaaneta haududa, et alkohol välja aurustuks. Kui maks on valmis, siis maitsesta kastet suhkru ja soolaga. Aseta taldrikule röstitud sai ja sinna peale maks ning kõrvale säti õunad. Kalla peale kastet ja kaunista maitserohelisega.
Röstitud beebiforell
neljale
Vaja läheb
- 4 beebiforelli
- 4 rosmariinioksa
- 250 g (1 pakk) kirsstomatit
- 100–200 g rukolasalatit või beebispinatit või lambasalatit
- oliiviõli
- meresoola
- 1 sidrun
Valmistamiseks
pese kalad ja tee mõlemale küljele diagonaalsed sisselõiked. Seejärel aseta rosmariinioks kõhtu ning hõõru kala soolaga sisse. Aseta kala küpsetuspannile ja kalla peale oliiviõli ning küpseta 220kraadises ahjus 6–8 minutit, sõltuvalt ahjust ja kala suurusest. Pese ja kuivata salat, lõika kirsstomatid neljaks ning pane kaussi. Just enne serveerimist pigista salatile poolest sidrunist mahl ja piserda oliiviõli. Maitsesta soola, suhkru ning värske pipraga. Salatisse võid riivida ka sidrunikoort, mis annab mõnusa tsitruselise maitse.
Tagurpidi banaanikook
neljale
Vaja läheb
- 4 banaani
- 1 pakk lehttainast
- 6 sl suhkrut
- vanillijäätist
- 4 väikest koogivormi (Ø 10 cm)
Valmistamiseks
kuumuta suhkur pannil tumepruuniks ja kalla iga väikese keraamilise vormi põhja pisut saadud karamelli. Lõika banaani otsad maha ja aseta vormi neli banaani tükki nii, et nad oleksid vormiga tasa. Peale säti lehttainast ruudukujuline tükike. Võid ka üksteise peale asetada kaks nelinurkset ruudukest, et saada kaheksanurk. Küpseta eelkuumutatud ahjus 200 kraadi juures 15–20 minutit, kuni tainas on pealt kuldpruun. Serveerimiseks lase kookidel 5 minutit jahtuda ning seejärel kummuta kook ettevaatlikult taldrikule ning eemalda vorm. Soovi korral serveeri jäätisega või vanillikastmega.