Pühadeaeg tähendab restoraniköögis kibedaid päevi, aga Lucca perenaised eelis­tavad just sel ajal tööl olla, sest siis on restoranikülaliste hulgas ka palju sõpru ja tuttavaid peresid.

Pühaderetseptid

 


;Lucca perenaised soovitavad

 

Praetud kanamaks portveiniga
neljale

Vaja läheb

  • 400 g kanamaksa
  • pikk sai või mitmevilja röstsaia
  • 12 suitsuploomi
  • veerand sibulat
  • 1 küüslaugu küüs
  • 2–3 sl oliiviõli
  • 160 ml portveini
  • 2 punast magusat õuna
  • 30 g võid
  • 1 sl suhkrut
  • kaunistamiseks tüümiani

Valmistamiseks

lõika õunad neljaks ja eemalda südamik. Sulata pannil või, hõõru õuntele suhkur peale ja kuumuta pannil hoolega segades väikesel tulel kuldpruuniks (umbes 10 minutit).

Teisel pannil või kastmepannil tükelda sibul ja küüslauk peeneks ning kuumuta neid oliiviõlis väikesel tulel umbes minut. Seejärel pruunista pannil maksatükid (2 minutit).

Nüüd kalla pannile portvein ja lisa suitsuploomid, mis on peeneks tükeldatud. Lase maksal väikesel kuumusel ilma kaaneta haududa, et alkohol välja aurustuks. Kui maks on valmis, siis maitsesta kastet suhkru ja soolaga. Aseta taldrikule röstitud sai ja sinna peale maks ning kõrvale säti õunad. Kalla peale kastet ja kaunista maitserohelisega.

Röstitud beebiforell
neljale

Vaja läheb

  • 4 beebiforelli
  • 4 rosmariinioksa
  • 250 g (1 pakk) kirsstomatit
  • 100–200 g rukolasalatit või beebi­spinatit või lambasalatit
  • oliiviõli
  • meresoola
  • 1 sidrun

Valmistamiseks

pese kalad ja tee mõlemale küljele diagonaalsed sisselõiked. Seejärel aseta rosmariinioks kõhtu ning hõõru kala soolaga sisse. Aseta kala küpsetuspannile ja kalla peale oliiviõli ning küpseta 220kraadises ahjus 6–8 minutit, sõltuvalt ahjust ja kala suurusest. Pese ja kuivata salat, lõika kirsstomatid neljaks ning pane kaussi. Just enne serveerimist pigista salatile poolest sidrunist mahl ja piserda oliiviõli. Maitsesta soola, suhkru ning värske pipraga. Salatisse võid riivida ka sidrunikoort, mis annab mõnusa tsitruselise maitse.

Tagurpidi banaanikook
neljale

Vaja läheb

  • 4 banaani
  • 1 pakk lehttainast
  • 6 sl suhkrut
  • vanillijäätist
  • 4 väikest koogivormi (Ø 10 cm)

Valmistamiseks

kuumuta suhkur pannil tumepruuniks ja kalla iga väikese keraamilise vormi põhja pisut saadud karamelli. Lõika banaani otsad maha ja aseta vormi neli banaani tükki nii, et nad oleksid vormiga tasa. Peale säti lehttainast ruudukujuline tükike. Võid ka üksteise peale asetada kaks nelinurkset ruudukest, et saada kaheksanurk. Küpseta eelkuumutatud  ahjus 200 kraadi  juures 15–20 minutit, kuni tainas on pealt kuldpruun. Serveerimiseks lase kookidel 5 minutit jahtuda ning seejärel kummuta kook ettevaatlikult taldrikule ning eemalda vorm. Soovi korral serveeri jäätisega või vanillikastmega.