Mõne aasta eest valmistati kadettide kõrvale ka väärikamad variandid  (Mouton Cadet Reserve), mis erinevalt nooremast vennast sobib restorani ja isegi keldrisse säilitamiseks. Päris hiljuti pakiti need veinid raskesse moekasse pudelisse ja sel puhul oli põhjust tutvust uuendada.

Kindel et, Moutoni reservveinid pole mingid kergekaalulised noorukid, vaid üsna keskealised korpulentsed joogid. Keskealised selles mõttes, et neid võib keskmist aega laagerdada (mitte muidugi mitutkümmet aastat nagu tõelist Mouton-Rothschildi). Valget (see on praegugi täitsa valmis) ehk kuni 5 aastat ja punast kümmekond.

Graves´i piirkonna marjadest valmistatud valge Mouton Cadet Reserve on 70% Semilloni, 27% Sauvignon Blanci ja 3% Muscadelle´i. See tähendab, et vein pole kerge Sauvignoni karakteriga dieettoode vaid täidlane, ümar ja pehme, lastes aimata Semilloni külluslikkust. Aroomis on virsik ja greip ning natuke röstimislõhnu, maitse kontsentreeritud, tihe ja magushapu. Selleski kombineerub tsitruse hape virsiku magususega.

Valge Moutoni naiselikule lopsakusele vastandub punase karm-mehelik karakter. Tõsi, aroom on üsna lilleline, mida veini autorid hüatsindiks peavad. Veidi on vahest ka musta kirssi. Maitse on noor, tanniinine, kuiv. Medoci apellatsioonile tüüpiliselt on lõviosa (55%) Cabernet Sauvignoni, Merlot´d on 38 ja Cabernet Franci 7%.Veini struktuur on lausa massiivne. Seega – ei mingit lömitamist ameerikalikult magusa maitse ja siidise silituse ees.

Restoranis tuleks vein kindlasti dekanteerida, aga veel parem mõjuks sellele viis aastat keldris.

Kuni viimase ajani on veinimood värskust kergust ja mahlakust rõhutanud. Rothschildi reservid on jälle samm traditsiooni suunas. Niisiis korralikud laagerdumisvõimelised bordooveinid, hulgihinnalt alla 200 krooni.

Kalev Kesküla