Konservi-gurmee

Vaja läheb

240 gr lihaveise hakkliha
1 väike prk (425 gr) valgeid ube tomatikastmes
1 küüslauguküüs
1 tl oliiviõli
soola, pipart maitse järgi
2 spl riivitud Pecorino Romanot (võib ka parmesani)
1 spl hakitud peterselli
1 mitmeviljakukkel

Valmistamiseks

kuumuta potipõhjas õli, haki sinna sisse küüslauguküüs ja pruunista veidi. Lisa hakkliha, peenesta see kahvliga

peenemaks ja kuumuta mõni minut. Maitsesta soola ja purustatud pipraga. Kalla peale konservoad ja keeda kõik koos läbi. Serveeri taldrikule koos riivitud juustu ja hakitud peterselliga. Söö koos mitmeviljakukliga.

Pasta pestoga

Vaja läheb

1 pott basiilikut
sama palju petersellilehti
1 suur või 2 väiksemat küüslauguküünt
2 sl Pecorino Romano juustu (võib ka parmesani)
2 sl röstitud seedermänniseemneid
0,5 tl soola
head oliiviõli
spagette

Valmistamiseks

nopi basiiliku ja peterselli lehed vartelt. Puhasta küüslauguküüned ja aseta siis kõik komponendid, v.a õli, köögikombaini. Purusta peeneks pudruks ja lisa lõpuks ka õli nii palju, et saab mõnusa läikiva püree. Purustamise lõpuks lisa veel mõned terved seedermänniseemned, et pestosse ka mõni suurem seeme jääks. Pesto säilib keeratava kaanega purgikeses umbes nädala ja seda on hea nädalalõpul juba ette valmis teha ja vajadusel tööle kaasa haarata.

Keeda soolases vees spagette 7–8 min, et nad jääksid al dente. Võta 1 spl spagetikeeduleent ja sega oma protsjonitäie pestoga. Nüüd sega saadud segu tulise pastaga, riivi peale juustu ja näpi peale mõni basiilikuleht.

Küpsetuspaberis küpsetatud beebiforell kirsstomatitega

Vaja läheb

1 terve beebiforell, roogitud
jämedat meresoola või soolahelbeid
1 suur kobar või 2 väiksemat kobarat
kirsstomateid
värsket tilli
4 sidruniviilu
oliiviõli
pipart
teraviljakukleid

Valmistamiseks

loputa forell ja kuivata majapidamispaberiga. Aseta kala suurele küpsetuspaberitükile. Pane kala kõhtu natuke soola, kimbuke tilli ja 2 sidruniviilu. Raputa kala pinnale veel veidi soola, sorts oliiviõli ja pipart. Kala peale säti tomatikobarad, neist mõned tomatid pooleks lõigatult, ja paki kogu kupatus korralikult paberisse, vajaduse korral veel ühte paberisse. Küpseta 200kraadises eelsoojendatud ahjus 15–20 minutit.

Kui küpsetad kala kodus valmis, ära pakki ava. Tööl ava pakk ja soojenda rooga kas ahjus või mikrolaineahjus ja söö koos teraviljakukliga. Sobib keedetud riisiga. Koos kalaga küpsenud kirsstomatid on eriti head ja asendavad selles lõunatoidus kuhilat salatit või teisi köögivilju.VeinisoovitusMandarossa Fiano

Kergete kalaroogadega sobib see värske ja aromaatne 100% Fiano viinamarjast valmistatud tsitrusenootidega vein kenasti kokku.

Mandarossa ja tema vanima veinikeldri Settesoli pühendumust ja veinide kvaliteeti näitavad saadud auhinnad ja tiitlid. Aastal 2008 hindas veiniajakiri Decanter Mandarossa Fiano parimaks alla 10 euro maksvaks valgeks veiniks, 2006 aastakäigu fiona aga pärjati parima valge veini tiitliga.