Ladudes oli laias valikus parfümeeriasaadusi ja kosmeetikatarbeid parimatest kodu- ja välismaistest tehastest, juukse-, naha-, küüne- ja hambahooldusvahendeid, originaalpakendeis patentravimeid, sidumisvahendeid, kirurgilisi instrumente, kummi- ja klaastarbeid meditsiiniliseks otstarbeks. Samuti pakuti mitmesuguseid kemikaale koduseks ja tööstuslikuks kasutuseks, maitseaineid restoranidele ja koduköökidele ning essentse likööri-, kompveki- ja karastusjoogitootjatele.

Sai hoo sisse

Esimese maailmasõja aastail ja vahetult pärast Vabadussõda arenes ettevõte mõõduka tempoga. 1923. aasta sügisel, kui EPHAGile kuuluv hoone sai juurde neljanda korruse ja ajakohastati tootmisruume, lisandusid tootenimekirja estrid, ekstraktid, tabletid ja süsteravimid. Samal aastal avati ettevõtte filiaal Tartus ning uusi jaemüügikauplusi.

1931. aastal liitus EPHAGiga keemialabor, misjärel koliti ümber Suur-Kloostri tänaval asuvasse hoonesse. Sinna koondati kogu tootmine. Harju tänavale jäid ainult ühendfirma juhatus, uurimis- ja kontroll-labor ning pood. Tootmisüksuses kasutati moodsaid seadmeid: vaakumaparaate, elektri jõul töötavaid tabletipresse, suuri tuubide täitmise masinaid, droogide ja kemikaalide peenestamisveskeid.

Selleks et tihedas konkurentsis oma tulevikku kindlustada, otsustati tootmist laiendada ja osteti suur maalapp Tondi tänava äärde. Kahekorruselises avaras tootmishoones, kuhu 1937. aastal ümber koliti, paikneb farmaatsiatehas tänini.

1940. aastal EPHAG natsionaliseeriti ja tegevus jätkus vaheaegadeta ka Teise maailmasõja ajal. Pärast sõda nimetati ettevõte ümber Tallinna farmatseutiliseks tehaseks. Esimesena Nõukogude Liidus hakati seal tootma esimest laiemat kasutust leidnud tuberkuloosivastast ravimit paraaminosalitsüülhapet ja P-vitamiini.

Põhirõhk valuvaigistitele ja põletikuvastastele vahenditele

1950. aastal loobuti parfümeeriatoodete valmistamisest, samas lisandus tootmisse mitmeid ravimeid. Põhirõhk asetati valuvaigistite ja põletikuvastaste vahendite väljatöötamisele ning tootmisele.

1961. aastal toimus uus nimevahetus, mille käigus nimetati ettevõte Tallinna keemia- ja farmaatsiatehaseks. Kuni 1990. aastateni üleliidulises alluvuses olnud tehase uurimislaboratoorium oli kogu Nõukogude Liidus juhtivaks laboriks loomsete mürkide uurimise ja farmaatsias kasutamise alal.

1998. aastal omandas Baltimaade suurim ravimifirma JSC Grindeks Tallinna farmaatsiatehase aktsiate kontrollpaki. Pärast kontsernilepingu sõlmimist toimub siiani tihe koostöö.

Allikas: Tallinna farmaatsiatehas

Jaga
Kommentaarid