Wilde on Tartu ilmselt kõige tunnustatum söögikoht. Toit on seal üle keskmise, teenindus isegi väga. Terrass on Wildel avatud viimased paar kolm aastat, ja kui ilm vähegi lubab, siis alati täis. Publik on pigem keskealine maksujõuline kui teismeline ja kokkuhoidlik. Pole kahtlust, et ärilises mõttes on Wilde oma iirlasest omanikule heameelt tekitanud.
Wilde praegune menüü on tantsumix eri köökidest. Vene seguneb iiri ja prantsuse köögiga, mõne roa puhul on tegu klassikalise ameerika päritolu kiirtoiduga.
Tellime eelroaks kreeka salati (30), köögiviljatäidisega pannkoogi (35) ja okroška (35). Kreeka salat on kahtlemata tehtud asjatundja poolt. Fetast on valitud peene maitsega kallima hinnaklassi juust, punane sibul on sobivasse suurusse tükeldatud, tomatile ja kurgile lisaks on salatis õunu, mida Kreekas küll ei kasutata, aga sobib hästi. Kokku saab maitseks just nimelt selle maitsebuketi, mida hea kreeka salat esindab – värske koos feta erilise soolasuse ja oliivi hõrgu maitsega. Eriti armas on maitsemeelele basiilikumaitse, mida aimab salati aluskastmest, mis on valmistet tõenäoselt sellesama feta juustuga samas purgis hoitud õliga.
Köögiviljadega pannkook on samuti laitmatu, kook on värskelt valmistatud, juurikad moodustavad pehme maitsega sobiva sisu, täidise maitsestamisel on kasutatud meeldivalt vähe soola.
Okroška on eelroogadest parim, peti temperatuur parajalt jahe, kartul ja värske kurk sobivas vahekorras. Toreda maitse annab külmale supile sink, mida selles suvises idaslaavi supis varasemast ei mäleta.
Eelrooga on kaunis vähe, just niipalju, et isu säiliks ka põhiroa jaoks. Tellime võimalikult erinevaid asju: spagetiroa mereandidega (79), delikatessribi bb kastmega (89) ja roa pentsiku nimega “siga ja kägu” (69).
Siinkohal põikaks veidi kõrvale. Olen ikka mõelnud, et toit ja muusika on kuidagi sünkroonsed nähtused, et kellel on maitset ühe peale, peaks olema ka teisele. Raske on kujutleda näiteks viiulimuusika sõpra nautimas hamburgerit. Või siis tõsiteadlast friikartulitega. Seda naiivsevõitu mõtet toetab teadmine, et mu eriti peene muusikamaitsega sõbrad (ühe erandiga) armastavad ka hästi ja eriliselt süüa.
Wildes seekord tellides püüame tellida toitu rahulikus stiilis. Et tulemus oleks mõtlikuvõitu, mitte liig terav, aga ka mitte lääge. Et saaks aeglaselt süüa ja kaasa mõelda, mis kokk võis mõelda, asju just niiviisi kokku keetes.
Delikatessribi on rasvane searibi ketšupiga, eestlase lemmik Õllesummerilt. Rahumeeli võiks sõna “delikatess” menüüst maha tõmmata. See on lihtsalt ribi. Spagetid on valmistet ehk juba eelmisel päeval ja selle ajaga ära kuivanud ja taas kõvaks tõmbunud, kaste on tavaline punane kaste mõne kreveti ja teoga, pealegi põhiroa kohta kitsilt väike. Kõige parem osa kolmest põhiroast on seafilee tükk praest nimega “siga ja kägu”, ent hästimaitsestatud liha on uputatud sedavõrd paksu hapukoorekastmesse, et liha maitse kaob selle taha. Juurde pannakse sellele roale friikartulid parimas kiirtoidustiilis. Lucy ja Ane, tõepoolest. Nagu oleks eelroad ja põhiroad valminud täiesti erinevate kokkade käe all ja eri köökides.
Magustoit rahustab me pahurat meelt. Kolm magustoitu: Öökulli öömüts (35), Vaene rüütel (30), ja Panna Cotta (25). Neist viimane on želatiiniga paksendatud kreem, maitseks ja kaunistuseks maasika toormoos. Paraku erilist maitseelamust ei saa, maitses võidutseb suhkur. Vaene rüütel on röstitud leivasisu ja vahustet kreemiga tarretis, mis on küll veidi kuivavõitu, aga see-eest vähem magus, ja maitseb kohviga hea. Öökulli nimega magustoit on magusasõbra unistus: vahukoor+vaniljejäätis+mustikakeedis. Midagi magusamat on raske kui mitte võimatu välja mõelda.