Kool algab vägeva perepeoga
Varem sai ikka kandikute kaupa mitut sugu võileibu
valmistatud või siis troonis pidulaual kartulisalat ja naervad viinerid.
Vanad head võileivavaagnad on ju lastepidude puhul siiani kindla peale
minek. Ülejäägid passib järgmisel hommikul lapsele kooli
kaasa pakkida või tööle ühes võtta. Ka
koolijütsid on hakkamist täis, et põnevaid toite ise
meisterdada. Noored kokad on uskumatult leidlikud, kui neile köögis
askeldamiseks vaba voli anda. Eriti tuntakse uhkust võimaluse üle
pakkuda sõpradele enda väljamõeldud ja valmistatud roogasid.
Ilusa ilmaga tasub pidu ikka õues pidada, sest ega kauaks
neid kauneid pärastlõunaid jätku. Õue kaetud pidulaud
lisab veelgi mängulisust ja muidugi suurendab värske õhk isu.
Sündmuse tähtsust ja pidulikkust saab rõhutada koduaeda
õhupallidega kaunistades.
Teist aastat kooliteed alustav
Karl Kristjan (8aastane) on oma võileivaampsud valmis teinud ja peatselt
jõuab ema abiga meisterdatud võileivatort ja
vahukoore-rukkileiva magustoit koos värskete marjadega aeda kaetud
peolauale.
Lõhe-kurgi võileib
Vaja läheb
• pakk koorikleiba,
nt Rännumees
• 200 g värskelt soolatud
lõhet
• 100 g sinepi-kurgisalatit
• 50 g
küüslaugusalatikastet
• maitse järgi wasabi-pastat
• kaunistuseks tilli
Valmistamiseks
kata
koorikleivapoolikud sinepi-kurgisalatiga, millele määri omakorda
pisut küüslaugukastet. Sellele säti soolalõhe viilud ja
määri kalale ettevaatlikult wasabi’t. Lõika kattega
koorikleivad suhu pistmiseks parajateks tükkideks, kaunista tilliokstega
ja sea vaagnale.
Võileivatort
Vaja läheb
• 6 viilu suurt röstsaia
• 3 viilu tumedat rukkileiba
• 800 g suitsulõhet
või -forelli
• soola, suhkrut
Täidiseks
• pool kurki, murulauku,
tilli, sidrunit
• 400 g hapukoort
Kaunistamiseks
• 50 g krevette
• 3
kõvaks keedetud muna
Valmistamiseks
haki
lõhe või forell kahvliga peenikeseks. Riivi kurk, riputa peale
soola ja suhkrut ning lase maitsestuda. Haki murulauk ja till ning sega need
hapukoorega. Pigista hulka ühe sidruni mahl. Lao kolm röstsaiaviilu
alusele ja pane peale rikkalikult hapukoore-maitsetaimede segu ja lõhe
või forelli. Järgmiseks pane peale kolm tumeda rukkileiva viilu ja
taas täidisesegu ning kala. Võileivatordi pealmiseks kihiks kasuta
röstsaia ja katteks veidi hapukooresegu. Pane tort fooliumisse paariks
tunniks imbuma. Kaunista enne serveerimist kurgiviilude, krevettide,
keedumunade ja hakitud maitserohelisega.
Taani
talutüdruk
Sellise nimega rukkileiva-vahukoore tort
valmib kiirelt ja on jõukohane just noortele kokkadele. Tordi
kaunistamisel võib fantaasial lennata lasta.
Vaja
läheb
• 4 viilu musta rukkileiba
• 4 sl
pohlamoosi
• pakk vahukoort
• tuutu kohupiima
• 2
sl suhkrut
• karp erinevaid värskeid marju
•
kaunistamiseks šokolaadi
Valmistamine
Rösti leivad kuivaks ja muredaks ning lõika väikesteks
kuubikuteks. Vala leivakuubikud tordialusele ühtlaselt laiali ja
tõsta peale pohlamoos. Vahusta vahukoor suhkruga ja sega ettevaatlikult
juurde kohupiimamass. Kata tordipõhi ühtlaselt vahukoore-kohupii
ma seguga. Riivi peale šokolaad ja kaunista värskete marjadega.
Lase mõni tund külmas imbuda ja too lauale.
Tervislikud ampsud saleda joone jälgijatele
Krõpsude ning juurviljade dippimine on lastele
sünnipäevadelt juba tuttav. Kuid kas oled proovinud tšipside
asemel dippida rukkileivaviile? Koos värske kurgi, porgandite, rediste,
lillkapsaõisikute, selleri- ja juusturibadega on leivakangid
näksimiseks väga head. Rösti rukkileivaviilud ahjus 225
kraadi juures või tavalises röstris parajalt krõbedaks. Lase
veidi jahtuda ja lõika sobiva suurusega ribad. Järgnevalt valmista
dipikaste.
Dipikaste
Vaja läheb
•
400 g paksemat maitsestamata jogurtit või hapukoort
• 3 dl
hakitud maitserohelist (basiilikut, murulauku, peterselli, veidi
tüümiani)
• 3 puhastatud
küüslauguküünt
• 1 sl sidrunimahla
Valmistamiseks
sega saumikseri või
köögikombainiga kõik kastmeained ühtlaseks kreemjaks
massiks ja serveeri väikestes kaussides. Dippimiseks paku juurde segu
värvilistest värsketest köögi- ja juurviljadest,
näiteks porgandi-, suvikõrvitsa, värske kurgi, selleriribasid,
rediseid, lillkapsaõisikuid jms. Vahelduseks lisa mõned
juustuviilud.
Vahemere vahepala
Vaja
läheb
• 1 pikk sai
• küps melon
• 200 g toorsuitsusinki, näiteks Prosciutto di Parma
• 3
sl pestokastet
• pott salatilehti, näiteks rukola
•
väike suvikõrvits
• oliiviõli praadimiseks
Valmistamiseks
Viiluta saiad ja prae kergelt
pannil. Samas prae ka viilutatud suvikõrvits. Määri
saiaviiludele veidi pestokastet ja kata paari salatilehega või
suvikõrvitsa viiluga. Erilise vahemerelise maitse andmiseks vali rukola
ehk põld-võõrkapsasalati lehed. Lõika melonist
sobivad tükid ja keera salatileht või sink meloniviilu ümber
ning aseta saiale.