06.06.2002, 00:00
Kristallkümmel: vähjasööjatele ja terviseparandajatele
Nende asjade pikka nimekirja, mida nõukogude võim meilt võtnud, kuulub ka
köömnenaps kristallkümmel. Eestiajal olevat see olnud üks rahva seas eriti
populaarne jook. Nagu näha vanadest hinnakirjadest, maksis 0,6-liitrine pudel 3
krooni ja see ei ole tollast elukallidust arvestades sugugi vähem kui praegune
180kroonine hind.
Nagu väidab tootjafirma OÜ Kümmel esimees Ago Tamm, kulus
kümmeli taasloomiseks ligi kuus aastat. Abiks oli Tallinna Tehnikaülikooli
toiduainete instituudi juhataja professor Raivo Vokk, kes lõi oma retseptide
järgi mõned töövariandid. Lõplik versioon valminud aga tootjafirma enese
leidurite tulemusena, Ago Tamm tegeles Kristallkümmeliga juba oma
diplomitöös.
Köömneleotist on kasutatud Euroopa kloostrites ravimina juba
keskajal. Arvestades, et kloostreid enamasti ei köetud, on kange ja magusa
joogi tarvitamine vägagi mõistetav. Liköörina sai kümmel tuntuks Hollandis ja
jõudis Saksamaa kaudu Eestisse hiljemalt 19. sajandil. 1870. aastal hakkas seda
Viljandis tootma A. W. Werncke, hiljem ei saanud ilma kümmelita läbi ükski
peenviinatehas. Valmistati vähjakümmelit või -köömelit, Bürgerkümmel’it,
Hamburgerkümmel’it ja Einfach Kümmel’it (st Lihtkümmelit). Eriti populaarne
olnud köömnenaps jahimeeste hulgas ja passinud tollasele maitsele vastavalt
hästi kokku vähjalihaga.
Tootjate kinnitust mööda on taasleitud kümmel
täiesti naturaalne produkt, st pole kasutatud essentse ega toiduvärve. puhas
piiritus ja maitsetaimed. Piiritus tuleb moest ja vana vurhvi kaheksakandilise
pudeli teeb Järvakandi. Suur kunst on ka pudeli põhja täitvate
sahharoosikristallide kasvatamine, mis muudab likööri valmimise 5 nädala
pikkuseks.
Maitse on äge ja vanaaegne, ühtaegu kõrvetav (45 kraadi),
köömnene ja magus. Vana hea Eesti asi!