Veenduge, et ustel oleks lapselukk rakendatud, nii et uksi ei saaks seestpoolt avada

Lüliti asub tavaliselt ukse lukustusmehhanismi all (jääb varjule, kui uks on suletud). Kasutage ukse ja akna automaatlukustust, et hoida laps turvaliselt autos ja tagada, et ta ei saaks midagi aknast välja visata. Automaatsete akende kasutamisel jälgige alati hoolikalt, et lapse väikesed sõrmed ei jääks vahele. Vanemal autol keerake uks lihtsalt lukku.

Veenduge, et laps ei oleks otsese päikesevalguse käes

Kasutage näiteks aknakatet. Ärge jätke mitte kunagi last üksinda autosse – isegi mitte minutiks. Kasulik nipp on autoukse lahti jätmine, kuni laps autost väljas. Loomulikult on üsna ebatõenäoline, et unustaksite oma lapse autosse, kuid seda on inimestel siiski juhtunud. Üks viis selle takistamiseks on panna käekott tagaistmele või paigutada tahavaatepeegel nii, et näeksite last.

Millal loobuda turvahällist?

Kui laps on jõudnud turvahälli maksimaalse pikkuse või kaaluni (tavaliselt 9–18 kuud), on aeg võtta kasutusele uus turvatool. Pidage meeles, et selg ees turvatooli on soovitatav kasutada võimalikult kaua – vähemalt kaks esimest aastat. Valige alati ametlikult heakskiidetud turvatool, mis sobib teie lapse vanuse, kehakaalu ja suurusega. Pöörduge abi saamiseks korraliku lastetarvete poe poole.

Pea meeles

Lapse kasvades peate tema ohutuse tagamiseks ostma erinevaid turvatoole, mis vastaksid lapse kaalule ja pikkusele.

0 kg kuni 10 kg
Pikaliasendis või külgsuunas paigaldatav turvahäll, tahapoole suunatud turvahäll või tahapoole suunatud turvatool koos turvarihmadega.

0 kg kuni 13 kg
Tahapoole suunatud turvahäll või tahapoole suunatud turvatool koos turvarihmadega.

9 kg kuni 18 kg
Taha- või ettepoole suunatud turvatool koos turvarihmade või kaitsepiirdega.

15 kg kuni 25 kg
Taha- või ettepoole suunatud turvatool (kõrge seljatoega turvaiste või turvapadi) koos turvarihmade või kaitsepiirdega.

22 kg kuni 36 kg
Taha- või ettepoole suunatud turvatool (kõrge seljatoega turvaiste või turvapadi) koos turvarihmade või kaitsepiirdega.

Kuidas paigaldada turvatooli?

Lapse turvatooli ohutuks paigaldamiseks leiate täpsed juhised auto kasutusjuhendist ja turvatooli juhistest. Kui neid on keeruline järgida, võite vaadata kasulikke videoid internetist tootja kodulehelt. Kontrollige, kas tool on nõuetekohaselt paigaldatud ning turvavöö õigesti kinnitatud ja hõlpsasti juurdepääsetav. Kui te pole selles kindel, pöörduge abi saamiseks kohalikku liiklusohutusametisse.

Miks peab laps istuma turvatoolis selg sõidusuunas?

Väikesed lapsed ei ole miniatuursed versioonid täiskasvanutest. Nende pead on ebaproportsionaalselt rasked (täiskasvanu puhul moodustab pea raskus 6% tema kogukaalust, imikutel on see lausa 25%), nende selg ja selgroog on välja arenemata ning puudub täiskasvanutele omane kiire reageerimisvõime.

60ndatel avastasid Rootsi liiklusmeditsiini uurijad väikeste laste seljaga sõidusuunas istumise eelised kokkupõrke korral. Tulemuseks on see, et praegu ei ole Rootsi turul alla 3aastaste laste sõidutamisel praktiliselt üldse enam kasutusel näoga sõidusuunas turvaistmeid. See on toonud kaasa ka positiivsed tulemused liiklusõnnetuste statistikas. Rootsi on lastega toimunud autoõnnetustes madalaimal kohal vigastuste/surmade taseme poolest terves Euroopas.

Kokkupõrke korral viskub näoga sõidusuunas turvaistmes lapse pea järsult ettepoole, mille tulemuseks on suur tõuge peale ja kaelale. Samuti on suur vigastuste risk põrkamisel vastu esiistet või vastu auto sisustust.

Millisele istmele panna autos lapse turvatool?

Lapse turvatooli eelistatud koht on autos kõrvalistuja selja taga, näitab PZU Kindlustuse korraldatud küsitlus. Nii arvas ligi 50 protsenti vastanutest. Veidi alla 5 protsendi märkis, et nad kinnitavad turvatooli auto tagaistme keskmisele kohale.

Vastanutest ligi kolmandik eelistab juhi selja taga olevat istekohta ning esiistmele paigaldab turvatooli vaid 15 protsenti vastanutest. Küsitluses osales kokku ligi 4500 inimest.

Põhjenduseks tõid vastajad näiteks seda, et kasutatakse juhi taga olevat kohta, mis on justkui ohutum, kuna õnnetuse korral püüab juht ikka refleksist ennast päästa ning siis on ka lapsel lihtsam pääseda. Teised vastajad leidsid aga, et kõige ohutum on lapse turvatool paigaldada tagumisele keskmisele istekohale, sest keskmine iste jääb kõige kaugemale võimalikest kokkupõrkekohtadest ja siis on laps rohkem kaitstud nii külgedelt kui ka eest tulevate objektide või klaasikildude eest.

Vastajad tõid välja, et kõrvalistuja koht on mugavaks istekohaks vanematele lastele, kes ei vaja turvahälli ning soovivad väga aknast välja vaadata. Paljude perede puhul on korraga kasutuses nii juhi kui ka kõrvalistuja taga olev istekoht, kuna peres on rohkem kui üks laps ning nii on mõlemal lapsel autos rohkem ruumi.

PZU sõidukikindlustuse tootejuht Claude Kaasik lisas, et kõige turvalisem on last sõidutada auto tagaistmel. “Kui soovitakse turvatool paigaldada siiski juhi kõrvalistmele, siis tuleb turvahällide ja selg sõidusuunas turvatoolide korral välja lülitada juhi kõrvalistme turvapadi. Näoga sõidusuunas turvatooli korral ei ole vaja turvapatja välja lülitada. Sellisel juhul tuleb juhi kõrvaliste reguleerida maksimaalselt tagumisse asendisse,” ütles Kaasik.

Allikad: perejalaps.delfi.ee,

Allikad: perejalaps.delfi.ee, HTS BeSafe, maanteeamet

Jaga
Kommentaarid