Marjade valmimise aegu hakkab usinamatel küpsetajatel täiesti omaette elu - teab-kust-leheservast väljarebitud retseptid, mida kunagi on proovitud ja mis väga hea välja tulnud, saavad nüüd üles otsitud ja kättesaadavamasse kohta torgatud. Värskete marjade lõhn ei vaibu nende köögis lõplikult enne sügist nagu ka uute retseptide lisamine oma isiklikku väärtkogusse.

Värskete marjade üle rõõmustajana tean ma ka meie hommikust teleküpsetajat ja koolitajat Allan Kuningat (Rain Stuudio OÜ).

"See on nii lühike aeg, mil kõik see hea kraam on omast käest võtta. Saaki saame vaid ühe korra, kuid see-eest millise! Eesti marjad on ikka väga head."

Et marjast üleni lugu pidada, selle maitset ja värve alles jätta, on Allanil olemas oma nipp. Ta teeb koogi tavaliselt neutraalse.

"Kõik sinna juurde kuuluva teen aga intensiivse ja rõhutatult marjase, kastme näiteks. See on minu kiiks. Ma teen teisi kooke ka nii," naerab ta hetkeks iseenda üle, nagu avastanuks ta just nüüd oma stiili: "Toon koogist mõne soovitud maitse sedamoodi esile."

"Marju armastan ma kõiki. Lapsena musti sõstraid millegipärast ei söönud. Hiljem, kui hakkasin asja mõistusega võtma, kadus ka see kummaline marjapõlgus," meenutab Allan nostalgiliselt ning muutub siis taas asjalikuks.

Ta jagab koogid, mida marjadest-puuviljadest teha, laias laastus külmadeks ja soojadeks. Külmad koogid on kõik need, mida küpsetama ei pea. Lemmik on tal valge šokolaadi - kohupiimakook marjadega (vt retsepti), mis sündis aastaid tagasi ametivenna Rain Käärsti pulmapeoks.

"See kook jäigi elama oma elu. On siiani alles."

Kook on omapärane - vaja pole želatiini ega muud tardainet, piisab šokolaadist enesest, et kreemjas täidis ilusa vormi võtaks. Selle koogi edu põhjusena näeb Allan sedagi, et maitse poolest sobivad šokolaadi ja eestlaste vaieldamatu lemmiku - kohupiimaga - sisuliselt kõik marjad. Nii magusad vaarikad, maasikad, mustikad kui hapud sõstrad, astelpaju, kirsid jne.

"Soojad koogid on rohkem teemaks siis, kui esimesed õunad valmis saavad. Pirnid, ploomid samuti. Needki on kohupiimakookidena head - mahlakalt maitsvad ja sügisehõngulised. Õnneks on sinna veel pisut aega, sest suve ei tahaks veel mitte minema lasta," lisab Allan energiliselt.

Valge šokolaadi ja kohupiimatort marjakastmega

  • 300 g tavalist biskviiti

Täidis:

  • 500 g kohupiimapastat
  • 200 g valget šokolaadi
  • 180 g värskeid mustikaid, maasikaid, vaarikaid või muid marju
  • 100 g vahustatud vahukoort

Marjakaste:

  • 200 g värskeid marju
  • 50 g suhkrusiirupit
  • 50 g vett

1. Sulata valge šokolaad vesivannil ning sega kokku toatemperatuuril kohupiimapasta ja vahustatud vahukoorega.

2. Lõika biskviitpõhi kolmeks kettaks. Tõsta esimesele biskviidist põhjale kolmandik kreemist ning pool marjadest. Aseta teine biskviit (vajadusel niisuta mahlaga, kuid üldjuhul pole seda vaja teha) täidisekihile, tõsta nüüd sellelegi kreemi ning teine pool marjadest.

3. Viimase biskviidi peale aseta järelejäänud kreem, määri laiali ning pane tort külmikusse vähemalt paariks tunniks seisma.

4. Marjakastme tegemiseks pane potti marjad, vesi ning siirup. Julgemad lisavad marjakastmesse peeneks tükeldatud melissilehti. Kuumuta keemiseni, maitsesta sidrunimahla või marjalikööriga ning vajaduse korral paksenda tärklisega. Jahuta kaste ning serveeri koos tordiga.