03.10.2008, 00:00
Kuldne kokteilisügis
Maailma parimat kokteili maitsmas ja selle saamislugu uurimas käis Aivar Hanson.
Maailma parima kokteili maitsmine kõlab nagu sõit maailma
äärele. Kokteilid seostuvad hästi suurlinnade Londoni ja
New Yorgiga. Jah, muidugi Ameerikaga. Olete ju näinud neid tahumatuid ja
lärmakaid ameeriklasi, kes isegi toidu juurde kokteilist midagi sobivamat
ei oska küsida.
Aga nii nagu rõivamood võtab
ühtäkki omaks mõni aasta tagasi naeruväärseks peetud
kombinatsioonid, kehtib seesama ka teiste trendide puhul. Eriti siis, kui trend
alles hakkab sündima.
Jookide maailmas on praegu trendikas juua
kokteile ja neist ka aina rohkem teada saada. Kokteil söögi
kõrval ei ole enam tabu, aga hoogu minna ei maksa. “Nautida”
viina jõujoogiga või džinn-toonikut koos lambakarreega on
naeruväärne ja selleks ka jääb.
Trende loovad
kokad on “baarileti otsaga kööki tirinud” ja valmistavad
seal alkoholiga segamiseks niisuguseid asju, mida baarileti taga teha ei saa.
Aga see ootab meid ees lähimas tulevikus.
Tänaseid
ahhetamapanevaid segusid on õige ikka veel baaride ja lounge’ide
menüüdest otsida.
Maailma parim on
Tallinnas!
Missugune on maailma parim kokteil? Loomulikult
see, mis maitseb kõige paremini. Aga maitsed on ju erinevad?
Vastus on siiski lihtsam, kui arvata võib. Nii nagu peaaegu igal alal
on võimalik võistelda, võisteldakse ka kokteilide
segamises. Võistlusi on päris palju erinevaid, aga
kõige-kõigem on Ülemaailmse Baarmenide Assotsiatsiooni
maailmameistrivõistlused. Selle võistluse võitnud kokteil
on ametlikult aasta aega maailma parim, kuniks järgmise võistluse
võitja asemele tuleb.
Lõppema hakkava aasta parimat
kokteili saab maitsta Milanos, Moskvas ja Dubais, aga nii kaugele pole vaja
sõitma hakata. Seda saab ka Tallinnas. Ja mitte järele tehtult.
Hetkel valitsev maailmameister on eestlanna Krista Meri!
Maailma
parimat kokteili meistri enda poolt valmistatuna saab proovida Tallinnas Park
hotelli Olympic-kasiinos. Ei, selleks ei pea olema mängur ega üldse
mitte mängima, ainult 21aastane peab olema.
Seda jooki
valmistatakse seal iga päev ikka päris-päris mitu. Loomulikult
ei ole menüüsse kirjutatud, et maailma parim. Aga teadjad teavad.
Miskipärast on teadjate hulgas välismaalasi rohkem kui kohalikke
inimesi.
Kokteil muutis värvi, nagu sügis seda
teeb
Maailmavõistlustele pääseb iga
assotsiatsiooni liikmesriigi kohaliku esivõistluse võitja. Igal
võistlusel on aga omad tingimused. Seepärast ei saa kohalikult
parimaks tunnistatud jooki alati samasugusena maailma esivõistlustele
viia. Nii oli ka Krista puhul. Kevadel võitis ta Eesti võistlused
joogiga Green and Dry, mis sügisel toimunud maailmavõistlustel sai
tänu muutunud kohustuslikele komponentidele kollakama varjundi ning
sellele sobiva nime Golden Autumn.
Nagu iga maailmavõistluse
võitmine, eeldab ka parima kokteili saamine pühendumist ning
meeskonnatööd. “Katsetad, maitsed ja annad teistele maitsta,
küsid nõu, katsetad uuesti...”
kirjeldab Krista hea
joogi saavutamise lõputult korduvat nõiaringi.
Hea,
kui keegi suure vaeva sinu eest ise ära näeb. Praegu maailma parima
kokteili retsept ei ole saladus ning igaüks võib seda ise teha
proovida ning siis Park hotellis Krista tehtuga võrdlemas käia.
Kuldne Sügis
• 2 cl Nemiroff Original Vodkat
• 2 cl Martini Extra Dryd
• 1 tl Di Saronnot
• 1 cl Monin Green Apple’i siirupit
• 2 tl Monin Lime’i siirupit
Mõõda komponendid šeikerisse, šeigi jääga. Serveeri martini-klaasist ning kaunista mustikavarre ja õunakoorest lõigatud tähekestega.
• 2 cl Nemiroff Original Vodkat
• 2 cl Martini Extra Dryd
• 1 tl Di Saronnot
• 1 cl Monin Green Apple’i siirupit
• 2 tl Monin Lime’i siirupit
Mõõda komponendid šeikerisse, šeigi jääga. Serveeri martini-klaasist ning kaunista mustikavarre ja õunakoorest lõigatud tähekestega.