Supelsakste kohvikus on sellise Aleksandriga võimalik taaskohtuda. Sealses interpretatsioonis on see küll ümmargune ning ehitud šokolaadist kingakesega.

Suursugune koogike loodi väidetavalt Helsingis 1818. aastal Šveitsi kondiitrite poolt tsaar Aleksander I külaskäigu auks. Valdeko Vende andmetel võis Tallinnaski J. P. Junge kondiitritööstusest 1838. aastal tellida Aleksandri torti. Peab ikka hea asi olema, mis kakssada aastat au sees on!

Üks vanemaid retsepte pärineb Jaan Koore poolt 1908. aastal Tartus välja antud retseptiraamatust.

Aleksander-torti küpsetatakse järgmiselt: pandakse laua pääle pool naela tuhksuhkrut, 1 nael värskelt pestud võid, 1 riivitud tsitroni koor ning poolteist naela hästi peenikest Moskva jahu ja kastetakse käega sitkeks taignaks. Siis rullitakse see tainas hästi õhukeselt laiaks, lõigatakse 3 ühe suurust laia koogi ratast, pandakse plaadi pääle, küpsetatakse ahjus hele pruuniks ja lastakse jahtuda. Nüüd pandakse neid ühe teise pääle ja iga korra vahele paksu marja sahvti, päälmine kook tehtakse tsitroni klasuuriga ja ehitakse sisse keedetud puuviljaga ära.

Klasuuri tehakse järgmiselt: veerand naela tuhksuhkrut, sahvt poolest tsitronist ja 1 muna valge õerutakse arvata kolmveerand tundi kausi sees nii, et kõvaks kreemiks läheb, sellega määritakse kook päält ära.

Seda roosat kingakesega kooki saab aga Supelsakste kohvikus.Aleksandri kookTainaks läheb vaja

200 g võid
1 dl suhkrut
1 munakollane
4,5 dl jahu
1 sidruni riivitud koor
õige pisut soola

Vahele

3 dl virsiku- või aprikoosimoosi

Glasuuriks

3 dl tuhksuhkrut
1 sl sidrunimahla
1 sl punase sõstra mahla

Valmistamiseks

vahusta toasoe või suhkruga heledaks vahuks. Lisa munakollane ja sega veel. Riivi segu hulka sidrunikoor, sõelu jahu ka sisse ja pane tunnikeseks külma.

Suru tainas õhukese kihina ahjuplaadile (minul rullida ei õnnestunud) ja küpseta koogipõhja 175kraadises ahjus umbes 15–20 minutit, kuni see on kuldkollane.

Lõika soe põhi kaheks tükiks, määri üks pool keedisega kokku ja tõsta teine tainaplaat peale. Lase jahtuda.

Sega tuhksuhkur, sidruni- ja punase sõstra mahl ühtlaseks glasuuriks ning määri vette kastetud noa abil kiiresti koogile.

Lõika tükkideks ja lase tund või paar tahkuda.

Aseta meelespealilledega taldrikule, otsi lauahõbe välja!