Kultuskook šokolaadikingakesega
Õige Aleksander on imeõhuke ja kuldpruun, tuntavalt hapu ja tohutult magus ühtaegu. Mure põhi, mahlane täide ja siidine kate moodustavad harmoonilise terviku. Mu lemmikkoogiks kujunemise juured ulatuvad ilmselt lapsepõlve, kui isaga staadioni puhvetis jalgpallimatši vaheajal lapsele selline hõrgutis osteti. Seal puhvetis olid stiilsed, tärgeldatud pitstanukestega ettekandjad ning puupitsid ja marmorplaadid.
Supelsakste kohvikus on sellise Aleksandriga võimalik taaskohtuda. Sealses interpretatsioonis on see küll ümmargune ning ehitud šokolaadist kingakesega.
Suursugune koogike loodi väidetavalt Helsingis 1818. aastal Šveitsi kondiitrite poolt tsaar Aleksander I külaskäigu auks. Valdeko Vende andmetel võis Tallinnaski J. P. Junge kondiitritööstusest 1838. aastal tellida Aleksandri torti. Peab ikka hea asi olema, mis kakssada aastat au sees on!
Üks vanemaid retsepte pärineb Jaan Koore poolt 1908. aastal Tartus välja antud retseptiraamatust.
Aleksander-torti küpsetatakse järgmiselt: pandakse laua pääle pool naela tuhksuhkrut, 1 nael värskelt pestud võid, 1 riivitud tsitroni koor ning poolteist naela hästi peenikest Moskva jahu ja kastetakse käega sitkeks taignaks. Siis rullitakse see tainas hästi õhukeselt laiaks, lõigatakse 3 ühe suurust laia koogi ratast, pandakse plaadi pääle, küpsetatakse ahjus hele pruuniks ja lastakse jahtuda. Nüüd pandakse neid ühe teise pääle ja iga korra vahele paksu marja sahvti, päälmine kook tehtakse tsitroni klasuuriga ja ehitakse sisse keedetud puuviljaga ära.
Klasuuri tehakse järgmiselt: veerand naela tuhksuhkrut, sahvt poolest tsitronist ja 1 muna valge õerutakse arvata kolmveerand tundi kausi sees nii, et kõvaks kreemiks läheb, sellega määritakse kook päält ära.
Seda roosat kingakesega kooki saab aga Supelsakste kohvikus.Aleksandri kookTainaks läheb vaja
■200 g võid
■1 dl suhkrut
■1 munakollane
■4,5 dl jahu
■1 sidruni riivitud koor
■õige pisut soola
Vahele
■3 dl virsiku- või aprikoosimoosi
Glasuuriks
■3 dl tuhksuhkrut
■1 sl sidrunimahla
■1 sl punase sõstra mahla
Valmistamiseks
vahusta toasoe või suhkruga heledaks vahuks. Lisa munakollane ja sega veel. Riivi segu hulka sidrunikoor, sõelu jahu ka sisse ja pane tunnikeseks külma.
Suru tainas õhukese kihina ahjuplaadile (minul rullida ei õnnestunud) ja küpseta koogipõhja 175kraadises ahjus umbes 15–20 minutit, kuni see on kuldkollane.
Lõika soe põhi kaheks tükiks, määri üks pool keedisega kokku ja tõsta teine tainaplaat peale. Lase jahtuda.