Kui sinu riietuses on olulisel kohal ka silt ja seal olev kiri, siis tea, et brändiriiete ostmiseks pole soodsamat kohta kui kaltsukas. Mis saaks olla parem, kui kustutada oma stiilijanu viisil, mis jätab raha veel suure hulga uute kasutatud riiete jaoks ja säästab samas meie planeeti. Parimates second hand'ides täieneb valik pea iga päev ja seega pole vaja oodata kuni kuulsad disainerid oma uusi kollektsioone esitlevad.

Sinna poodi jõuab ka kandmata asju otse pankrotipesadest või lattu seisma jäänud kauba seast. Nii et üsna uut värki, mida pole kaltsukaskeptikutele vaja öelda. Las nad siis käivad oma kallites butiikides ja ostavad asju, mida sina saad heast kohast vähemalt poole odavamalt.

Uus rehv vs kasutatud. Kumba on mõistlikum osta?

Kasutatud rehve ostavad paljud, kuid kas see on ka mõistlik. Hinna poolest küll, kuid garantiid, et kasutatud rehv oleks turvaline, ost ei taga. Põhjuseid selleks on mitu. Turvise mustri kulumine pole ainus märk rehvide tervise kohta. Lihtsalt silmaga vaadates on võimatu öelda, kas kasutatud rehv on ohutu – võimalikke karkassivigastusi väljastpoolt ei näe.

Pealegi võib ka kulumata rehv olla üsna vana ja selle kummisegu käituda ohuolukorras nagu hokilitter libedal jääl. Kui sa rehvide vanust määrata ei oska, jäta pigem ostmata. Teada on ka juhuseid, kui turvise mustrit on lõigatud sügavamaks, et rehv värskem välja paistaks. Tahaksid sa enda pereauto alla selliseid?

Vana lutt pole kellelegi mokkamööda

Laste asju on mõnus taaskasutada, seda teab iga vanem. Säästab raha ja keskkonda. Siiski, teise ringi kiivrite ja turvahällide kõrval ei tasu osta ka kasutatud lutti. See võib olla kole kui kaloss ja pealegi ohtlik, sest võib praguneda ja poetada beebi suhu palu, mis pole teps mitte seedimiseks loodud. Eriti kui eelmine omanik lutile oma tärkavate hammastega kõvasti valu on andnud või ema seda palju kordi keetnud.

Ohutud pole ka vanad plastikust lutipudelid, kui pärinevad ajast, mil nende keemilist koostis eriti usinalt ei kontrollitud. Sa ju tead, mis on BPA? Tahad sa seda oma lapsele pakkuda? Lutt ja lutipudelid on odavamate beebikaupade seas, miks siis mitte osta kohe uusi.

Nõudekapis laiutab kriis? Milleks supermarketist keskmist kraami osta, kui teiseringi poest saab glämmi värki

Nõudega kipub igasugu asju juhtuma. Kel libiseb kuivatamistuhinas lemmiktass põrandale sajaks tükiks, kes pillub esimest ettejuhtuvat taldrikut vastu seina puruks. Teinekord teeb nõudepesumasin peenematele pokaalide üks-null ära. Ühesõnaga, ikka juhtub. Mis saab aga siis, kui nõudekapi ust lahti tõmmates kriitiliselt hõre pilt vastu vaatab? Külalised kraabivad juba vaikselt ust aga lauale pole midagi panna...

Ilmselt tormavad krapsakamad perenaised selle peale lähimasse supermarketisse. Kuid milleks!? Tegelikult saab rohkem kui ägedat kraami teise ringi poodidest. Kusjuures nii tabab mitu kärbest ühe hoobiga – esiteks saab uhke serviisi poolmuidu. Teiseks võib sealt leida nii unikaalset kraami, millega ei suuda isegi peenemad brändipoed konkureerida.

Raamatukogus oled käinud? Mine, seal on täitsa äge ning raamatuid saab tasuta

Vanasti oli raamatukogudel kergelt naljakas, et mitte isegi öelda kopitanud hõng. Ainult tõsised fanaatikud olid nõus oma auga väljateenitud puhkepäeva nendes umbsetes asutustes veetma. Õnneks on tuuled vahepeal soodsas suunas puhuma hakanud.

Tänapäeva raamatukogu on mõnusam ja mugavam kui ilmselt keskmise eestlase kodu. Kõige peale on mõeldud – olemas on internet, elekter, soe tuba ning spetsialistid, kes aitavad sul oma uue lemmikraamatu nobedalt üles leida. Sisse on sätitud õdusad lugemisnurgad, kus raamatule pai teha ning teda tükati sirvida ning isegi tipptundidel ei kipu keegi sulle närviliselt kuklasse hingama ega kiiremat teenindust nõudma. Mis peamine, kui tuleb aeg end raamatuga ukse suunas sättida, ei röövi üks kole aparaat nimega kassa sinu kontolt viimastki senti, mille eest plaanisid lastele leiba või naisele lilli osta. Kui nüüd rahulikult järele mõelda, siis tegelikult ei leidugi väga argumente, miks oma lugemiskirge sümpaatselt vaikse ja viisaka raamatukogu asemel hoopis kärarikkas raamatupoes vaigistamas käia. See, et raamatukogu raamatuid on enne sind lugematu arv silmapaare sirvinud, lisab asjale vaid võlu ja väärtust.

Sõbranna bakterid ja vana kosmeetika – mõlemale on mõistlik öelda ei

On asju, mida pole mõtet jagada. Kosmeetika kuulub kindlasti nende kilda. Miks nii? Selle pärast, et kuhu iganes pole seda eelnev käsi ka määrinud – kulmule, põsele, huulele – kaunistavad kõik need miljon bakterit peagi ka sinu jumet.

Sestap pista oma näpp sõbranna kreemipotti ainult tõsise kriisi korral. Sedagi vaid juhul, kui purgist vaatab vastu enam-vähem aus kraam – see tähendab, et toode ei lõhna ega kuma kummaliselt. Enamikule kosmeetikale on määratud kindel säilimisaeg, mis pärast pakendi avamist on tavaliselt kuni 12 kuud, seega ei tasuks vana kraamiga väga eksperimenteerida. Kui pole just soovi päeva või paari pärast oma näolt vinne, punne, punetusi ning allergilisi reaktsioone kokku lugeda. Kosmeetika olgu ikka alati uus ja ainult sinu jagu.

Jaga
Kommentaarid