Kuninganna sünnipäevapidu Briti suursaadiku residentsis
Kuuskümmend aastat troonil püsinud Elizabeth II on sündinud 21. aprillil, mis pole just suurteks vabaõhupidustusteks kõige sobivam aeg. Saatkondadel on traditsiooniliseks aiapeoks lubatud valida sobiv päev juuni alguses. Christopher Bruce Holtby, Briti suursaadik Eestis, loodab, et nende valitud 13. juuni ilm lubab pidu pidada. Saatkonna Pirita residentsi aias ootavad buffee-lauad 350 peokülalist. Sünnipäeva tordid valmivad saatkonna peakoka Evelin Karro käe all ning britipärased toidud valmistab Tõnis Siigur ja Bordoo restorani meeskond.
Vaja läheb
■400 g valge kala fileed (tursk või ahven)
Tainaks
■140 g jahu
■50 g maisitärklist
■1 sl küpsetuspulbrit
■1 muna
■250 g heledat õlut
■1 sl (triiki) soola
Friikartuliteks
■4 suurt kooritud kartulit
■meresoola
Frittimiseks ja praadimiseks
■taimset õli
Valmistamiseks
sega kõik taina komponendid omavahel ja hoia tainast vähemalt pool tundi külmkapis.
Loputa kalafileed ja kuivata köögipaberiga. Kasta kalad tainasse, mis on iseenesest piisavalt soolane. Prae seejärel kalafileetükid – 2–3 minutit mõlemalt poolt – kenasti kuldseks ja tõsta köögipaberile nõrguma.
Lõika kartulist sobiva suurusega pulgad, kuumuta paksupõhjalises potis õli 180kraadiseks ning friti selles kartuleid nii umbes 8 minutit. Lase neid samuti köögipaberil nõrguda ning jahvata veskist soola peale.
Serveeri tainas kalad koos friikartulite ja tartar-kastmega, mis on segatud majoneesist ja sinepist ning sisse hakitud värsket ja marineeritud kurki.
Kana tikka masalaneljale
Vaja läheb
■1–2 suuremat kanafileed
■3 tomatit
■1 paprika
■1 sl tikka masala kastet (5–6 vürtsi sisaldav segu on saadaval Stockmannis ja piprapoes)
■1 keskmine sibul
■1 küüslauk
■pöidlasuurune jupp värsket ingverit
■150 g maitsestamata jogurtit
■300 g vahukoort
■kimp värsket koriandrit
■2 laimi mahl
■sorts õli
Valmistamiseks
lõika kanafilee kuubikuteks ja tükelda paprika ning tomat umbes 1 x 1 cm suurusteks tükkideks. Peenesta ingver ja suru küüslauk läbi pressi ning sega omavahel. Selle koguse tikka tarvis läheb küüslaugu-ingveri segu vaja supilusikatäis.
Sibul tükelda ja kuumuta kõrge äärega pannil õlis klaasjaks ning lisa juurde küüslaugu-ingveri segu. Lisa juurde tomatikuubikud. Kuumuta pisut ja sega hulka tikka pasta ning jogurt. Kuumuta läbi ja lisa nüüd kanafilee- ja paprikatükid. Vala neile peale koor, hauta veidi aega kaane all. Jälgi, et paprika jääks ikka mõnusalt krõmpsuks. Maitsesta laimimahla ja hakitud koriandriga ning paku koos keedetud riisiga.
Maasikadessert
Vaja läheb
■500 g värskeid maasikaid
■2 sl tuhksuhkrut
■200 ml vahukoort
■peotäis metspähkleid
■1 sl suhkrut
Valmistamiseks
tükelda pähklid ja kuumuta saadud pähklipuru koos suhkruga pannil.
Puhasta ja haki maasikad. Raputa maasikatele peale tuhksuhkur ja sega, et tekiks mõnus siirup. Vahusta vahukoor ja sega maasikatükkidega kokku. Serveerimisel riputa üle pähkli-karamellipuruga.