Kui piltdiagnostika keskendub elundite ehituslikule kuvamisele, siis laboriuuringud aitavad hinnata funktsiooni ja näitavad peenkahjustusi, mida tavapiltdiagnostika (röntgen, ultraheli) sageli ei võimalda.

Kõige sagedamini tehakse uuringuid veeniverest. Ilmselt on igaüks andnud vereanalüüsi ja märganud, et sageli võetakse veri mitmesse katseklaasi ehk katsutisse. Seda tehakse seetõttu, et erinevateks analüüsideks kasutatakse erinevaid materjale. Näiteks hemogrammiks on vajalik täisveri, samas mitmete teiste analüüside tegemiseks on vajalik plasma või seerum, mida saame vere tsentrifuugimisel.

Inimesed muutuvad üha terviseteadlikumaks ja soovivad ülevaadet oma tervislikust seisundist – selleks on hea võimalus teha laboriuuringuid. Uuringute tegemise põhjus võib olla soov kontrollida oma vereanalüüse või kontrollida analüüse kaebuste korral. Laboriuuringutega on võimalik avastada varjatud tervisehäireid või saada vihje, et ühte või teist organsüsteemi peaks edasi uurima. Meeles tuleb siiski pidada, et normaalsed vereuuringud ei kindlusta, et terviseprobleeme ei ole või neid ei teki.

Kindlasti on üks võimalus minna tervisekontrolli oma perearsti juurde, kuid kui see pole võimaik, on hea alternatiiv tasulised laborianalüüsid.

Vereanalüüsiks pole enamasti vaja spetsiifilist ettevalmistust. Veeniveri antakse hommikul söömata. Juua võib klaasi vett, kuid mitte muud vedelikku. Hommikune uriiniproov tuleb tuua spetsiaalses ühekordses proovitopsis. Peitvere uuringu korral on vajalik ka väljaheite analüüs. Uriini ja roojaproovi kogumine on valutu ning vereproovi võtmine üldjuhul tüsistusteta.

Ida-Tallinna Keskhaigla laboris on võimalik tellida laboripakette, komplekteeritud diagnostilisi uuringuid või üksikuuringuid ilma arsti saatekirjata.

Oleme mitmed laborianalüüsid kokku liitnud laboripakettideks, et saada hinnang oma tervise kohta peamiste näitajate osas. Pakume kahte laborianalüüside paketti, milles sisaldub laboriarsti kommentaar.

Esimeses ehk „Esmaste laborianalüüside paketis” kaasneb analüüside vastustega laboriarsti kirjalik kommentaar. Kokkuvõtte ehk epikriisi väljastame 1–2 tööpäeva jooksul.

Teises paketis ehk „Esimene samm tervise hindamisel” on laiemale analüüside valikule lisaks laboriarsti konsultatsioon kokkulepitud ajal. Laboriarst selgitab analüüside tulemusi, häire korral tema olemust ja annab soovitusi edasiseks tegevuseks. Konsultatsioonijärgselt väljastame vastuse kirjalikult. Mõlema paketi korral saadame analüüside vastused, laboriarsti kommentaarid ja soovitused ka digilukku.

Analüüside puhul on paika pandud referentsväärtused või -vahemikud, mis sõltuvad mitmest faktorist. Seetõttu on soovitatav rääkida analüüside tulemustest arstiga.

Vereanalüüsidega uurime, kui hästi organid (nt maks, neerud vm) töötavad ning monitoorida haiguste ja seisundite aktiivsust ja raskusastet. Üks sagedasem kaebus on väsimus, millel võib olla mitu põhjust – kilpnäärme alatalitlus, rauapuudus jm. Need põhjused saame laborianalüüsidega kindlaks teha või välistada. Analüüsidest vaatame hemogrammi, mis võimaldab saada ülevaate vereloomest ja immuunsüsteemi seisundist, diagnoosida ja jälgida aneemiat ehk kehvveresust ning põletikku. Ühtlasi määrame glükoosi ehk veresuhkru, mille kõrge väärtus võib viidata diabeedile ehk suhkruhaigusele.

Südame-veresoonkonnahaiguste tekkeriski hindamiseks määrame üldkolesterooli ja lipiidideprofiili. Neerude ja kuseteede seisundi hindamiseks vaatame kreatiniini ning uriini ribaanalüüsi, millega saame ka hinnata, kas esineb kuseteede infektsiooni. Vaatame, kas esineb maksa ja sapiteede haigusi. Kilpnäärme talitluse hindamiseks määrame kilpnääret stimuleerivat hormooni. Seedetrakti veritsuse tuvastamiseks teeme analüüsi roojast peitverele. Vaatame ka üldist allergilist fooni ja D-vitamiini taset. Määrame CRP ehk C-reaktiivse valgu, mis on tundlik põletikumarker.

Üldist allergilist fooni saame vaadata määrates üld IgE. Allergiat ei saa ainult laboriuuringuga diagnoosida, kuna allergia diagnoosimine on kompleksne ja eeldab nii enne kui ka pärast vereanalüüse põhjalikku küsitlust, analüüside valikut ning tulemuste selgitamist ja soovitusi edasiseks.

Laboriuuringud on tasulised paketid või üksikuuringud, mis annavad kiire ülevaate tervislikust olukorrast. Analüüside tegemiseks ei ole vaja saatekirja ega pea eelnevalt aega broneerima. Piisab, kui tulla verevõtukabinetti kas Ravi, Magdaleena või Tõnismäe üksuses Tallinnas. Soovitame siiski eelnevalt konsulteerida meie kliendihalduriga, kes aitab sobiva paketi või uuringu valida, annab soovitusi proovivõtu tingimuste osas ja selgitab vastuste kättesaamise võimalusi.

Lisainfo: klienditugi@itk.ee, tel 606 7555

Jaga
Kommentaarid