Veelgi parema tulemuse saad, kui valmistad hakitud ürtidest, veinist või jogurtist ja veiniäädikast marinaadi ja jätad lambaprae sellesse üleöö marineeruma. Aeg-ajalt on muidugi vaja lambaliha  keerata ja marinaadiga kasta. Nii pehmeneb liha sitke sidekude ja paraneb maitse. Talleliha hõrk maitse pääseb maksvusele ka ilma maitsetaimedeta. Arvestama peab aga seda, et talleliha liigne termiline töötlemine muudab selle tuimaks, kuivaks ja kõvaks.

Nädala retseptid

Tallekints rosmariiniga

  • 1,5 kg tallekints
  • 4 küüslauguküünt, peeneks hakitud
  • 2 dl kanapuljongit
  • 1 dl valget veini
  • 0,5 dl oliiviõli
  • 1 sl punasesõstratarretist
  • punt rosmariinioksi
  • peotäis tüümiani
  • soola ja musta jahvatatud pipart

Kuumuta ahi 220 kraadini. Tambi küüslauk peeneks, sega oliiviõliga ja määri saadud massiga tallekints kokku. Peale jahvata soola ja pipart. Rosmariini- ja tüümianioksad säti ahjupanni põhja, millele aseta maitsestatud tallekints ning pane eelkuumutatud ahju. Küpseta kolmveerand tundi kuni tund olenevalt soovitud küpsusastmest. Valmis liha tõsta lõikelauale ja hoia soojas, et ta püsiks krõbe ja mahlane. Ahjupannilt eemalda rosmariin ja tüümian ning kogunenud rasv. Tõsta ahjupann pliidile, vala sinna vein ja aja keema. Keetes kaabi puulabidaga lahti panniserva kinni jäänud praetükid. Lisa punasesõstratarretis ja puljong ning keeda veel veidi. Valmis kaste kurna kastmekannu. Kastmega tasub vaeva näha, sest saadud tulemus on seda väärt.

Lambaprae juurde sobivad seened, ahjukartulid küüslauguga ning täiendavaks delikatessiks võib pakkuda marineeritud peete.


Marineeritud peedid

  • 6 pisemat peeti
  • pool klaasi oliiviõli
  • 3 sl palsamiäädikat
  • 2 küüslauguküünt
  • rosmariini
  • musta värskelt jahvatatud pipart

Keeda peete umbes tund aega, nii et need oleksid just parajalt pehmed. Ülekeedetud peedid kaotavad oma kauni värvi ja maitseomadused. Sega oliiviõli palsamiäädikaga ning lisa peeneks hakitud küüslauk. Koori peedid ja lõika viiludeks. Selle juures on hea kasutada kindaid, sest muidu on käed pärast lillakaspunased. Säti peediviilud taldrikule või kaussi. Kalla marinaad peetidele ja sega hoolikalt läbi. Enne serveerimist lase peetidel vähemalt tunni jagu imbuda.


Martsipani-õunapommid
8 tk

Ilmselt on raske leida Eestimaal peret, kelle varasalves kodumaiseid õunu ei leidu. Kui kõikvõimalikud õunakoogid on juba järele proovitud, tasub ette võtta efektse välimusega õunapommid, mis maitsestatud martsipaniga.

  • 1 kg lehttainast
  • 8 hapukat õuna
  • 50 g võid
  • 1 dl fariinsuhkrut
  • 1 tl kaneeli
  • 100 g martsipani
  • määrimiseks muna

peale:

  • tuhksuhkrut

Sulata külmutatud lehttainas külmkapis. Rulli laiali ja lõika 20 x 20 cm suurusteks ruutudeks. Tee tainanurkadesse noaga kaunistuseks sälgud. Tõsta ühte suurde metallist muffinipanni süvenditesse või 8 eraldi muffinivormi tainaleht nii, et servad jäävad üle ääre rippuma. Koori õunad, eemalda südamik ja lõika neljaks. Sulata kastrulis või, lisa fariinsuhkur ja kaneel. Kuumuta keemiseni ja lisa õunad. Kata kaanega ja kuumuta 5 minutit. Võta tulelt ja jahuta. Sega juurde murendatud martsipan. Pane igasse muffinivormi täidist ja tõsta tainaservad üles ning pigista kokku. Pintselda lahtiklopitud munaga ja küpseta 225kraadises ahjus 15-20 minutit, kuni on pealt kuldpruun. Sõelu peale tuhksuhkrut ja serveeri soojalt või leigelt vanillijäätisega.

Retsept Angeelika Kang