09.01.2009, 00:00
Laud kahele Stanzas
Londoni parimaid kokteile käis maitsmas Aivar Hanson.
London on Euroopa kokteilipealinn. Selle koguse jookide ärajoomiseks, mis
seal ühel õhtul kokku segatakse, kuluks tallinlastel vähemalt
kaks kuud. Tallinna heade kokteilikohtade üleslugemiseks ei lähe
tarvis isegi kõiki ühe käe sõrmi. Londoni
kokteilibaaride loetelu on raamatupaksune. Nad on kas head, või neid
pole enam olemas.
Meie ööklubide lemmikut – viina
jõujoogiga – võib tellida ka igas Londoni baaris.
Baarmen ei vaata sind pilklikult ega küsi, millisest maakolkast oled
võtnud vaevaks kohale ilmuda. Aga ikka tuleb vastata mitmele
küsimusele ja maha pidada väikene vestlus, enne kui kõige
lihtsama joogi segamine saab alata. Kui sinule on ükskõik,
missugune viin ja missugune jõujook, siis baarmenile ei ole.
Võtad siis pigem teise igale täisealisele teada segu –
džinntooniku?
Kõik hakkab otsast peale. Baarmen teab
kõikide baaris olevate vedelike omavaheliste segude nüansse. Ning
nende nüansside klientideni viimiseks ta seal töötabki.
Ühe õhtu jooksul ei ole võimalik proovida kõiki
variante džinntoonikutest. Aga jõuab tekkida arusaamine, et vahed on
tõepoolest päris suured. Järgmisel õhtul jätkad
sealt, kus eelmisel pooleli jäid. Aga kaugelt enne lõppevad sinul
otsa vabad õhtutunnid kui baarmenil erinevad segud.
Selleks,
et meelitada ärahellitatud Londoni elanikku kohale kaugemalt kui
ümber nurga, tuleb välja mõelda hoopis keerulisemaid jooke.
Niimoodi teeb pärast avamist kiiresti menukaks osutunud Stanza baar.
Kokteililist seal on harjumatult pikk ja iga joogi tutvustus menüüs
moodustab väikese omaette peatüki.
Baari peabaarmen James
Goodman oli läinud aastal aasta baarmen. Baari juhatajal Lance
Perkinsil on paarikümneaastane töökogemus Kanadast, USAst,
Iisraelist ja Hispaaniast. Kella viiest kaheksani mahuvad kõik kokteilid
hinnavahemikku 80–100 krooni (Londoni südalinna hinnataseme
juures!).
Hetkel üks menukamaid kokteile Stanzas on Table For
Two ehk Laud Kahele. Esimesed kokteilijoomised baaris on meheikka
jõudnul ikka naisterahvastega seotud. Esimestele kohtamistele tuleb
meesterahvas pisut varem ja naisterahvas siis, kui tuleb. Suur osa
baarilaudadest on tehtud seedripuust. Nende laudade taga pikki tunde veetnud
ninadele on hästi tuttav seedripuu lõhn...
Huvitav jook,
mida tasub järele proovida isegi siis, kui seedripuu ja
grenadillimaitseline vodka tuleb asendada millegi kättesaadavamaga!
Table For Two
Kalla šeigitud segu joogiklaasi tagasi. Võta seedripuu- või tavalise aromaatse männipuu tikk, süüta see põlema, aseta põlevana joogisegusse ning jäta sinna natukeseks. Kurna segu läbi sõela martiniklaasi. Võta teine samast puust tikk, süüta põlema ning aseta risti üle klaasi aroomiks ning kaunistuseks.
- Grenadillimaitseline vodka 42 Below 3 cl
- Austraalia Chardonnay 3 cl
- Drambuie 2 cl
- Tuhksuhkur 1 tl
- Värske grenadill 1 tk
Kalla šeigitud segu joogiklaasi tagasi. Võta seedripuu- või tavalise aromaatse männipuu tikk, süüta see põlema, aseta põlevana joogisegusse ning jäta sinna natukeseks. Kurna segu läbi sõela martiniklaasi. Võta teine samast puust tikk, süüta põlema ning aseta risti üle klaasi aroomiks ning kaunistuseks.