03.04.2009, 00:00
Lihavõtte lauakaunistused
Välismaa toidupoodides müüakse pühademune juba värvilises kuues, ilma et ise vaeva peaks nägema. Õnneks pole meilt seda isetegemise rõõmu veel ära võetud ja saame vanaemade tarkusi ära kasutades rõõmsalt pühadeks ettevalmistusi teha. Kevadpühade munadevärvimisest ja söödavatest lauakaunistustest lähemalt kirjutab Angeelika Kang.
Nädala pärast on pühad – lihavõtted. See on
üks neid oodatud perepühi, mil kodud mitmete võtetega kauniks
ja meeldejäävaks muudetakse.
Munadevärvimine
on ja jääb üheks armastatuimaks tegevuseks,
mis kaasab töösse kogu pere.
Vanaemade nipid on alati
olnud need kõikse paremad – sibulakoored ja tangud maalivad
munadele looduslikul moel just sellise mustri, nagu parasjagu satub.
Vaja läheb:
- kollaseid ja punaseid sibulakoori
- odratangu, riisi või läätsesid
- lõngajuppe, marlit ja tugevat
puuvillniiti
Mähi valgete munade ümber tihedalt
sibulakoori ja tangusid ning paki ükshaaval marlisse. Seo tihedalt niidiga
kinni. Keeda 10 minutit ja jäta potti jahtuma veel pooleks tunniks.
Veel üks võimalus on kerida munade ümber lõnga (mis
annab hästi värvi) ja keeta. Keedetud munadel on pärast
triibuline muster peal.
Võib kasutada taimi, näiteks
sõnajalalehti või kuivatatud taimi ja ürdioksakesi.
Söödavad lauadekoratsioonid
Munakoorepoolikus serveeritud kress-salat sobib suurepäraselt
lauakaunistuseks ja passib hästi ka toidu peale kaunistuseks ning
söögiks.
Kress-salati idandid on terava ja pikantse
maitsega. Noori kress-salati taimi võib kasvatada küvetis
või mõnes teises laiapõhjalises anumas. Selleks katta
nõu põhi mitmekordse marli või spetsiaalse
idandamispaberiga, kallata vesi peale ning külvata seemned. Jälgida,
et marli oleks pidevalt niisutatud. Umbes nädala pärast on
kress-salat valmis.