Kui keskajal tunti Prantsusmaal nagu enamjaolt mujalgi Euroopas põhiliselt soolatud, ülemaitsestatud, marineeritud ja kuivatatud lihatoite, eesmärgiks võimalikult kaua säilida, siis pärast Catherine’i saabumist ei läinud pikalt, kuni õukonna kokad võtsid Firenze ametivendadelt ja -õdedelt üle mitmed toiduvalmistamise tehnikad ning just huvi värske toorainega eksperimenteerida.

Õhtusöökidest said peagi teatrietendusega sarnanevad sündmused, mille kestel ei serveeritud toitu enam söömingutena, vaid eraldi käikudena. 17.–18. sajandil kujunes välja omanäoline prantsuse köök, mis on tänaseks saanud maailmas armastatud klassikaks. UNESCO kuulutas 2010. aastal prantsuse kulinaaria mittemateriaalseks maailmapärandiks. Prantsuse Suursaatkond kannab hoolt, et meiegi gastronoomiast osa saaksime, ning koos hotell Meritoni peakoka Timo Ruutoga korraldati bistroos Mary ja kohvikus Mademoiselle gastronoomianädalad, mille raames valmistati Lõuna-Prantsusmaa koduseid toite, inspireerituna Julia Childi legendaarsest kokaraamatust Mastering the Art of French Cooking.

Kuigi üks prantsuse tunnustatumaid kokkasid Alain Ducasse on kahetsusega nentinud, et igapäevasest koduskokkamisest on prantsuse naiste muutunud elustiili tõttu saanud pigem nädalalõpu-trend, suures plaanis prantsuse kulinaaria hääbumise märke ei näita.

Veiselihasupp Provance’i ürtidega sobib nii eelroaks kui kergemaks eineks, kõrvale on soovitatav ehtprantslaslikult ampsata krõbedat saia või kuklit. Aeg on sealmaal, et peaaegu juba saab õues grillida, ja soovitatud veinimarinaadis sealiha annab selleks mõjuva põhjuse. Bon appétit!


Sealiha veinimarinaadis (marinade au vin)

Vaja läheb

2 kg sealiha
1 tl soola
½ pudelit valget kuiva veini või kuiva valget vermutit

4 sl oliiviõli
3 küüslauguküünt
100 g õhukeselt viilutatud porgandit
100 g õhukeselt viilutatud sibulat
½ tl musta terapipart
2 loorberilehte
1 sl värsket hakitud tüümiani

Valmistamiseks

lõika lihast viilud või kuubikud vastavalt sellele, kas soovid liha grillida või vardas küpsetada. Sega kõik marinaadi komponendid omavahel kokku. Marinaad sega omakorda lihaga ning jäta liha 1–2 ööpäevaks marineeruma.

Küpseta liha hõõguvate süte kohal või grillpannil, kuni see on parajalt küps ja mahlane. Paku küpsetatud köögiviljade või toorsalatiga.


Veiselihasupp Provance’i ürtidega

Vaja läheb

150 g veiseliha
2 porgandit
2 varssellerivart
4 kartulit
1 paprika
5 dl loomalihapuljongit
1 loorberileht
2 dl valget veini
1 sl Provence’i ürdisegu
(lisaks värsket hakitud peterselli)
maitse järgi soola, pipart

Valmistamiseks

kuumuta tükeldatud kartul ja porgand õlis, lisa veiselihakuubikud ja pruunista. Lisa loomalihapuljong ja vein. Kui supp on keema tõusnud, pane sisse varsseller, paprika, loorber, ürdisegu, sool ja pipar. Keeda keskmisel kuumusel umbes 20 minutit, kuni kartul ja porgand on pehmed. Serveeri krõbeda saiaga.

Timo Ruuto
Hotel Meriton, peakokk