Pärnu mnt 62a, Tallinn

Avatud E–N 11–17, R–L 11–22, P suletud

Hinne: 8.5


Miski ei sobi tolmuse Pärnu maantee halli korrusmaja betoonpõue peidetud pisikest Riisi paremini kirjeldama kui tsitaat Ekspressi kolumnisti Vello Vikerkaare blogist, kus Eesti George Bernard Shaw Selts restoranidele auhindu jagas: “Hermann Simmi nimeline Kõige Paremini Hoitud Saladuse auhind: Pole olemas sellist asja nagu saladus, ehkki mõni informatsioon tuleb avalikuks aeglasemalt. Avalikuks tulema määratud saladuste vaimus esitleme uhkusega Riisi, salajast keldrirestorani, mida peavad kolm võluvat noort naist, kes keelduvad kasutamast midagi muud peale värskete köögiviljade.”


Riisi nurgatagusest keldriuksest sisenedes tundub, nagu oleksid kellegi juurde külla sattunud – nii hubase toakese tõttu, mille seintel lendlevad karupruunil taustal väikesed kuldsed liblikad, kui ka sõbralike naeratuste pärast. Kokaraamatutest ja maitseainepakikestest riiulitel kuni taustal aeg-ajalt kokutama hakkava Jääääre plaadini on kõik lihtne, tagasihoidlik ja sümpaatselt juhuslik. Istmed laudade ümber on vormitud neljakohalisteks pesadeks, keskel lihtsas väikeses klaasis teeküünal viltu riisipadjakesel.


Siin on täiesti võimatu pahaks panna, kui parasjagu pole juhtumisi saada ei kana ega kala, sest need on otsa saanud. Valikut on selletagi piisavalt ja tõepoolest ­kirendavad kõik road erksavärvilistest ja värsketest köögiviljadest. Neljapäeviti on kalapäev, teatavad riisitüdrukud, kuid muul ajal tasub kindlasti proovida näiteks loomaliha punases karrikookospiimakastmes (135), milles köögiviljade erksust täiendab sidrunheina aromaatne hapukus. Kerge ja värske mulje jätavad ka paber­õhu­­kesse taignasse keeratud köögiviljatäidisega kevadrullid (30), mida võib julgelt linna parimate hulka arvata.


Hinnalt pole Riisi menüüs leiduv teab mis odav, kuid iga päev võib saada ka päevasup­pi ja -praadi, mis on niisama eksootilised ja maitsvad, kuid palju soodsamad. Parasjagu päevamenüüsse sattunud sealihasupp vietnami vürtsidega (60) ja kana hoi sin (75) olid oma hinda igal juhul kuhjaga väärt.


Riisi maitsed on tõepoolest värsked ja värvikad, andes silmad ette nii mõnelegi suuremale ja tuntumale idamaa toidukohale. Kauneima restoraninime tiitel tuleb siinkirjutaja poolt Shaw’ seltsi auhinnale lisaks.