Tarbekunstnike ateljeekohvikud ning avatud töökojad, kus tassi kohvi võib juua, on populaarsed kogu Euroopas. Näeb tööprotsessi ehk kuidas näiteks savitükist saab inglike või mahukas kruus, samasugusest valmispõletatud kruusist serveerib teile baaridaam jooki ning kõrvalasuvast poest võib samasuguse kruusi ka kaasa osta – kui muidugi tahtmine tekib. Tallinna vanalinnas on taoliseks paigaks Toompea alguses Pikas jalas Bogapott. Just suvepäeval on selle hoovis päikesevarjus mõnus istuda, möödavoorivaid turiste silmitseda ja aeglaselt piki tänavat patrulleerivale politseiautole lehvitada.
Bogapotis töötavad keraamik Georg Bogatkin ja skulptor Airike Taniloo-Bogatkin. Nende äriideena käivitunud Bogapoti kohviku menüü on lühike, lihtne ja toitev. Nõuka-aegne, ütleks tänapäeva gurmaan paraja irooniaga hääles. Justkui ema juures käiks kiiruga söömas, ütleks kodust kerget sööki hindav indiviid. Paksu seljankat (25.-), mis kubiseb viinerilõikudest ja hapukurgist, serveeritakse potsakas kausis. Hapukoort on peale pandud isegi natuke palju, kuid kuna koguni Times kirjutas, et rasvase ja kaloririkka toidu söömine tuleb tervisele kasuks, pole nuriseda midagi. Kanapuljong maksab ainult 5 krooni. Viinerid salatiga (30.-) on nii traditsiooniline, kui olla saab: kolm miniviinerit tomati, kurgi ja kastese hiina kapsaga, värviaktsendiks kuldpruunil savitaldrikul ketšupi- ja sinepilaik. Soe võileib juustu ja singiga (20.-) maitseb samuti hea. Veine müüakse klaasikaupa (25.-).
Koogi- ja saiavaliku üle oleks patt nuriseda, Pagaripoiste toodangu kvaliteet on tuntud (siinkohal võtan endale õiguse küsida, kas keegi veel kontrollib Eestis kondiitri- ja pagaritoodete kvaliteeti. Tallinna vanalinn on täis  kohvikuid, kus pakutakse ilma igasuguse kaubandusliku välimuseta ja maitsetut toodangut).  Mure õunakook (10.-) ja Sacher-tordi lõik (15.-) viisid mul keele alla, vaid lahja espresso kiskus naudingutunnet alla. Ja nooruke ettekandja unustas mu tellimuse!
Tass kohvi koos pitsikese Vana Tallinnaga (30.-) pidavat olema Bogapoti klientide tüüpiline viimane tellimus. Tegin seda minagi, kuigi väljas oli troopika …