Linnavõimud on kuulutanud Riia suisa Baltikumi toidupealinnaks, mida promotakse hüüatusega “Vaimustavalt hõrk sihtkoht Riia”. Linna tipprestoranides annavad tooni hooajale vastavad toorained – nii tähistavad kasemahl, heeringas ja rabarber perioodi märtsist maikuuni. Juunist augustini lubatakse põnevaid kombinatsioone lambaliha, hapuoblika ja kitsejuustuga. Sügise erimenüüdes on lätlastel jõhvikad, küülikuliha ja kanepitaim. Talvel ehk siis detsembrist veebruarini keskenduvad läti kokad ulukilihast, odraleivast ja silmust hõrgutiste valmistamisele. Kõike seda saab kogeda söögikohtades, kus noored ambitsioonikad kokad valmistavad toitu hingega.

Riia südalinnas pargiservas asuv modernne tipprestoran Bibliotēka No 1 kuulub tuntud telekokale Māris Jansonsile (32). Peaaegu kümme aastat töötas Jansons legendaarse koka Mārtiņš Rītiņši – kes nii välimuselt kui stiilit meenutab Gordon Ramsayd – käe all kauaaegse kultusrestorani Vincents köögis. Aastal 2009, mil Lätit halvas sügav masu, söandas ta siiski oma iidoli varjust välja astuda, et töötada välja päris oma restoranikontseptsioon. Klassikalisest Rītiņši koolkonnast väljakasvanud Jansonsi käekiri eristub selgelt oma õpetaja omast ja seda on tunda kohe tema restorani sisenedes. Avamise hetkest on Bibliotēka külastajaid täis. “Need, kes minu kokakunsti austavad, on ka kitsamatel aegadel siin oma maitsemeelt hellitamas käinud,” on Jansons isegi oma stabiilse edu üle üllatunud. Läti kokasaates reisib ta rahvalemmikuna mööda maakondi ja valmistab just sellele piirkonnale omaseid traditsioonilisi toite. Bibliotēka restoranis aga valmivad traditsioonilised road hoopis modernsemas võtmes. Tervituskäik üllatab kohe pisut karmivõitu kohaliku rediseviinaga, mida pakutakse koos marineeritud kilude ja redisekreemiga. Kohalikuks hitiks on tursk, aga ka teised kalad, mida peakokk toorainena eelistab. “Kanu ja veiseid toidetakse meil veel kurat teab millega, aga kala on peaaegu orgaaniline,” põhjendab Jansons oma valikuid.

Riiat ootab ees tegus aasta – suurejoonelised kultuurifestivalid ning valmisolek 2014. aasta Euroopa kultuuripealinna tiitli vastuvõtmiseks. Muuhulgas peetakse juulikuus Läti üldlaulu- ja tantsupidu, nii et põhjust Riiga minna on rohkemgi.Parimad söögikohadBibliotēka No 1: www.restoransbiblioteka.lv

Kaļķu varti: www.kalkuvarti.lv

Burkāns: burkans.lv

Vincents: www.restorans.lv

Le Dome kalarestoran: www.zivjurestorans.lv

Umami: www.umami.lv

3 pavaru restorans: tamlabambusaugt.lv

Cotton: cottonrestaurant.lv
Ägedate restoranide linn VilniusUžupise linnajaos, nii kümneminutise jalutuskäigu kaugusel vanalinna peatänavast on end sisse seadnud kohalikule toorainele ja ausale toidule rõhku panev Druskos Namai. Vähem kui aasta aega avatud olnud restoran tõusis Tripadvisoris tippu ning on oma positsiooni hoidnud. Paiga omanik Gareth Sanderson nimetab end naljatlevalt abikokaks ja veedabki suure osa lahtioleku ajast köögis. Menüü uueneb tihti, eriti suvel, kui kohaliku tooraine värskus laseb meeskonnal eriliselt särada. Menüüst võib südamerahuga valida mis tahes roa ning olla kindel, et see on kvaliteetne ja maitsev.

Vilniuse peatänavast viie minuti kaugusel avas läinud aastal uksed skandinaavialikult minimalistliku sisekujundusega Lauro lapas, mis ka menüüs sama joonega jätkab. Lisaks tavamenüüle on 30 euro eest võimalik tellida kuuekäiguline iga nädal muutuv degustatsioonimenüü, mis portsjonite suuruse mõttes võib Leedu tavapäraste tsepeliinimägedega harjunud einestaja nõutuks võtta, kuid põnevate maitsete otsijatele parasjagu elamusi pakub. 24aastane omanik ja peakokk, kes oma karjäärile aluse pani Taanis, on loodu üle ilmselgelt uhke – naerusuiselt käib ta lauast lauda kastmekannuga veiseliharooga lõpetamas, eri valmistusmeetodite kohta selgitusi jagamas või lihtsalt klientide kommentaare küsimas.

Veel lühemat aega, läinud aasta septembrist alates, on olnud avatud tõsine liharestoran Böff, mille suud vett jooksma panev menüü käib läbi pool maailma – Leedu antrekoot, Iirimaa Rib Eye steik, Argentina veisefilee jne. Hubase ning liharestoranile sobilikult maskuliinse sisekujundusega restoranis on laupäeva õhtul kõik lauad hõivatud ning vabanenud lauad kaetakse kiirelt uute külaliste jaoks, kellest puudust ei näi tulevat.

Kellel on võimalik Vilniusesse jääda ka nädalavahetuseks, võiks järele proovida Stebuklai, mis on laisaks pühapäevaseks brunch’iks justkui loodud. Olgu see siis meeldivalt õhulise hollandi kastmega kaetud Eggs Benedict, tõsine Full English või pannkoogid kodujuustuga – kõik on värske, maitsev ning peaaegu alati väikese modernse “kiiksuga”, mis tõstab ka traditsioonilised road uuele tasemele.

Kaimar Karu,
hea toidu sõber
Parimad söögikohad

Druskos Namai – www.druskosnamai.lt

Lauro lapas – laurolapas.lt

Böff – www.boff.lt

Stebuklai – www.stebuklai.com