Esimeste värvivalikute seas on peamiselt erksad värvid – punane, kollane ja mõndadel väikeautodel isegi roosa. Peab tõdema, et tagasihoidlikematest värvidest on ka valge naisterahvaste seas üsnagi populaarne. Kõik oleneb muidugi siiski sellest, mis värvivalikut üks või teine autotootja pakub, kuid viimases hädas saab auto alati ka sobivasse tooni üle kleepida.

Suurus

Suuruse osas jagunevad arvamused peamiselt kaheks. Soovitakse kas väikeseid autosid või siis juba pigem kõrgemaid linnamaasturi tüüpi autosid. Peab tõdema, et Eesti naisel kipub see soov olema rohkem siiski linnamaasturi poole kaldu. Tavalisi keskmise suurusega autosid esimese valiku seas nii tihti ei kohta. Siinkohal võib täheldada ka naise tööpositsiooni osatähtsust ehk mida kõrgemal ametikohal ollakse, seda suurem kipub auto olema. Kui vanemad ostavad tütrele esimese auto, siis on see enamasti väiksem masin. Viimase arusaamise annab aga siiski proovisõit ning pole harv juhus, kui esimese väikese armsa auto valik muutub pärast sellega sõitmist kõvasti suurema auto kasuks. Märkimist väärib seegi, et lõpliku otsuse langetavad naised peamiselt koos mehega.

Mootor

Mootorivaliku osas ei oma enamasti tähtsust selle võimsus, küll aga kütusekulu. Peamiselt otsustatakse bensiinimootori kasuks, kuna naiste liikumisteekonnad on tavaliselt lühemad. Käigukasti valiku osas on see ülekaalukalt automaadi poole ning kindlasti pole kadunud naiste arusaam, et diiselmootor meenutab kangesti traktori omamist.

Varustus

Varustuse valiku osas käivad kõige tihedamalt läbi sellised soovid nagu püsikiirusehoidja, automaatne kliimaseade, parkimisandurid, istme- ja roolisoojendus ning ka võtmevaba sisenemine ja nupustkäivitus, millega saab võtit mugavalt käekotis hoida. Kõige suurem erinevus meeste ja naiste eelistustest rääkides on siinkohal ehk ainult haagisekonksu soov, milleks naistel puudub sageli vajadus, kuid mis meestele on tihtipeale väga oluline. Üha rohkem populaarsust hakkavad koguma ka igasugused juhiabisüsteemid, nagu pimenurgaandurid, reahoidja, automaatne täistulede vahetaja ja adaptiivne püsikiirusehoidja. Salongi toonivärvi valikus väga ühtset soovi täheldada ei ole, aga ka siinkohal oleneb kõik jällegi sellest, mida autotootja pakub.

Elektri- või hübriidauto?

Elektri- ja hübriidautot üks ühele võrrelda ja eeliseid või puudusi välja tuua on pigem keeruline. Võrdluse aluseks peab kindlasti sisse tooma ka tavalise sisepõlemismootoriga auto. Valik eeldab kõikide oluliste plusside ja miinuste kokkulöömist ja vajaduste kaardistamist, sest auto ostmine on enamikule inimestest pikaajaline kulu ning faktoreid, mille põhjal otsustada, võiks olla mitmeid.

Allikas: Hannes Timberg, ajakiri Homme

Jaga
Kommentaarid