Nicho Sodling

Rootslaste jõulukuu olulised sündmused algavad varakult. Aasta pimedaimal ajal kehastuvad Rootsi tüdrukud vana kombe kohaselt Luciadeks. Seljas kaunid valged kleidid, toovad nad valgust, kandes peas küünaldega pärgi. Peale laulude ja rongkäigu on olemas ka traditsioonilised toidud, safranisaiad ja piparkoogid, mida selleks puhuks kindlasti valmistatakse. Nii mälestatakse Santa Luciat, kes legendi järgi kandis oma teekonna valgustamiseks peas küünlaid, kui ta maa-alustes tunnelites varjuvatele varakristlastele süüa viis. Külaskäigud head-paremat täis korvidega on rootslaste seas tänini väga populaarsed. Kui piknikukorvid sõidavad juba ammu kevad-suvisel ajal kohustusliku autovarustusena kaasas, siis seda piknikukorviga toimetamist võib ju teha aasta ringi. Rootslaste traditsiooniline jõulutoit (julmat) on nagu põlisrahva salakeel, mida omad mõistavad sõnadeta, aga võõrad ei saa aru, miks peab just peo ajal neid hirmsaid asju sööma, kui muidu ikka normaalselt toitutakse. Kogu jõulueelse aja on kena komme käia külas korvidega, kuhu on sisse pandud pere lemmikroad. Siit ühe korvi sisu Rootsi perenaiselt.

 
Jõulusink

Vaja läheb
• 1–2 kg kontideta sinki
• 2 sl fariinsuhkrut
• 1 sl vett

Valmistamiseks
kuumuta ahi 125 kraadini. Võta võrk singi ümbert ära ja leota sinki külmas vees ning pane ahjupotti. Küpseta ahju alumises osas 70–75 kraadi juures, kuni singi sees olev  temperatuurimõõdik näitab 72 kraadi. Küpsetamise lõpus pintselda sink üle fariinsuhkruga, mis on segatud vähese veega.

Glögipasteet

Vaja läheb
• 400 g kanamaksa
• 2 sl võid praadimiseks
• 1 sibul
• värskelt jahvatatud valget pipart
• 1 tl kuivatatud basiilikut
• 75 g toasooja võid
• 3 sl glögi

Želee
• 1 želatiinileht
• ½ dl kanapuljongit
• 1 sl glögi

Valmistamiseks
haki sibul peeneks. Aja või pannil kuumaks ja prae selles kanamaks ja sibul. Maks peab jääma keskelt kergelt roosa. Jälgi, et maksa üle ei küpseta, sest siis muutub see tuimaks ja kuivaks. Maitsesta soola ja pipraga. Pane segu köögikombaini, lisa basiilik, või ja peene joana glögi. Pane saadud segu vormi ja tõsta vormid külmkappi.
Sulata želatiin pakil näidatud juhiseid järgides. Aja puljong ja glögi keema ning sega želatiini hulka. Jahuta ja kalla seejärel õhuke kiht vormis olevale pasteedile ja pane külmkappi tagasi.

Jossansi sinep

Vaja läheb
• 50 g sinepipulbrit
• 5 tk suhkrut
• ½ dl 12protsendilist äädikat
• ühe muna kollane
• ½ dl vahukoort
• 1 sl konjakit
• soola ja pipart

Valmistamiseks
sega omavahel sinepipulber, suhkur ja äädikas. Klopi muna lahti, sega koorega ja sinna sisse omakorda sinep. Klopi ilus ühtlane segu, maitsesta soola, pipra ja konjakiga. Säilita jahedas.

Sidruni ja safrani naps

Vaja läheb
• 75 cl viina
• 1 g safranit
• 1 apelsini ja sidruni viiludeks lõigatud koor

Valmistamiseks
vala alkohol ilusasse pudelisse. Pane safran ja sidruni- ning apelsinikoored pudelisse. Vaata, et koored oleks hästi puhastatud ja valgest kooresisust vabad. Hoia öö läbi jahedas ning filtreeri segu läbi kohvifiltr i ning vala jook tagasi pudelisse. Hoia külmas ja enne serveerimist pane pudelisse veel mõned uued viilutatud ja puhastatud sidruni- ja apelsinikoored silmailuks.