Veinisarja nimi pärineb prantslaste rahvuseeposest “Rolandi laul”. Eeposekangelane Roland hukkub, kui saratseenid ta koduteel Püreneesid ületades sisse piiravad. Rolandi kaks viimast sõna ongi “Douce France” — sõna-sõnalt “hell Prantsusmaa”, kuid siinkohal “emake Prantsusmaa”.

“Toit ilma veinita on kui päev ilma päikeseta,” ütleb prantsuse vanasõna. Seekord sobitame küpsetatud vuti ja maapirnisupi juurde häid, lihtsaid ja hinnalt kättesaadavaid Douce France’i veine.

Maapirni-porrulaugu kreemsuppneljale

Vaja läheb

200 g maapirni
50 g porrulaugu alumist osa
1 keskmine sibul
1 küüslauguküüs
500 ml köögi­viljapuljongit
500 ml piima
250 ml vahukoort
1 sl võid
soola, valget pipart
suhkrut

Valmistamiseks

pese ja koori maapirn, sibul, porrulauk ja küüslauk ning haki meelepärasteks tükkideks. Hakitud supimaterjal kuumuta kergelt võis, lisa puljong ning keeda umbes 15–20 minutit, kuni maapirn on pehme. Püreesta saadud supp saumikseriga, lisa piim ja koor, kuumuta korra uuesti läbi ning maitsesta. Serveerimisel säti ringi­kujuliselt taldrikuservale röstitud sibul ning kaunista tüümiani või salveiga.Vutt vürtsikate köögiviljadegakahele

Vaja läheb

2 vutti (Järveotsa)
80 g kanahakkliha
60 g peekoniviile
140 g kartulipüreed
40 g rohelisi ube
30 g porgandit
30 g seeni
20 g sibulat
80 g demi glace’i (veise- ja vasikaliha puljongite kokku­keetmisel saadav pruun kaste, saadaval ka valmiskastmena)
soola, pipart

Valmistamiseks

puhasta vutid kontidest ning täida maitsestatud kanahakklihaga. Keera täidetud vutt peekonisse ja prae pannil ilusaks krõbedaks. Edasi küpseta 185kraadises ahjus 10–12 minutit. Lisandiks valmista kartulipüree, blanšeeri rohelised oad ning prae seened koos peeneks hakitud sibulaga. Kõik see serveeri koos demi glace’i kastmega.

Dimitri Demjanov
Restorani Gloria peakokkVeinisoovitusMaapirnisupi kaaslaseks sobib Chablis Douce France, Bourgogne. See hästi tasakaalustatud Chardonnay viinamarjast valmistatud vein on rikas ja elava happesusega. Veini kerge soolakus on tingitud pinnasest, mis sajandite eest oli merepõhi. Chablis’ veine iseloomustabki õrn ja eripärane mineraalide maitse, mis teeb need veinid nii väga hinnatavaks. Chablis’ margiveinid on kallid, kuid piirkonna äärealadelt kohtab häid leide. Chablis Douce France on värvuselt kristallselge ja kuldse alatooniga. Vein on puhta aroomiga, milles on tunda õuna, tsitruselisi ja troopilisi puuvilju. Maitselt kerge ja karge.

Merlot Douce France, Languedoc. See tumepunase värvusega Merlot’ viinamarjadest valmistatud vein võimendab sobivalt linnuliha, sealiha ja sobib ka pajaroogadega. Aroomis on tunda ploomi, musta sõstart ja arooniat. Tanniinidega, kuid maitselt pehme ja keskmise täidlusega vein on vutiroale ideaalseks kaaslaseks.

Janek Laanisto, veiniekspert