29.08.2008, 00:00
Maarjamaa maitseid otsimas
Suvi on parim aeg (taas)avastada Eestimaa kauneid paiku. Tihti tekib aga küsimus, kus asuvad need ehedad kohvikud ja restoranid, mis pakuksid värsket kala või piirkondliku köögi parimaid palasid. Ilusate maakohtade kulinaarseid elamusi jagab Eneli Mikko.
Eestimaa kena loodus ja üürike suveaeg kutsuvad puhkust veetma just
kodumaal. Viise on mitmeid, kes sõidab oma suvemajja või
läheb loodusesse telkima, kes naudib talu- või
mõisaromantikat, kes võtab ette gastronoomilise rännaku,
sest hea toit on ju puhkuse lahutamatu osa. Hilissuvine Eesti maapind ja
jõed-järved annavad võrratuid ande, mis peaksid ehedal kujul
serveeritud olema just nende kasvu- ja püügipaigus.
Väljasõidul maale ootame, suu vett jooksmas, et neid meile ka
serveeritaks. Paraku ei saa selles aga alati nii kindel olla, mistõttu
sõitu alustades olekski sobilik oma maitse järgi kokkupandud
piknikukorv ühes võtta. Vähemalt võib esimese
maanteeäärse take away vahele jätta.
Viiv
Viinistul
Lahemaa rahvuspargi alal asub mitu
unikaal–set rannaküla – Käsmu, Vergi, Viinistu, Altja.
Viimases asuv talukõrts ongi vast tuntuim piirkonnas, kuid
suve hakul avas uksed ka Palmse mõisa moonakatemaja kõrts, kus
lisaks eesti toidule saab tutvuda mõisamoonakate elu ja olu tutvustava
väljapanekuga.
Viinistu külaski on kõrts. See pole
aga kaugeltki kõik. Viimastel aastatel suviseks kultuurikeskuseks
kujunenud ja kujundatud Viinistul toimub juunist septembrini mitmeid etendusi,
kontserte ja näitusi. Külale eluvaimu ja kultuuriväe sisse
puhunud mehe Jaan Manitskiga kohtusingi rannaküla
sõlmpunktis, kunstigalerii õuel. Manitski eestvedamisel on
nüüdseks lisaks galeriile korrastatud-loodud kolm lava vanadesse
tööstushooneisse, lisaks hotell ja restoran, väikesadam
ning parendatud ilme on saanud ka külapood. Miljöö on avastamist
väärt.
Aga toidust? Ikka kala. Manitski arvates on parim
pakkuda kohalikku kala: “Värsket suitsukala ju linnast ei saa ja
linnavurlele on see delikatess. Hommikul merest toodud kala suitsetame
siinsamas: lesta, siiga, ahvenat.” Juttu, et kala pole, mees ei usu. Vaja
ainult õige logistika paika saada. Igatsevalt läks jutt Helsingi ja
Rootsi kalaturgudele: “Oleks meil Tallinnas kümnendikki sellest
kalaturust, mis näiteks Göteborg’is. Turg toimiks väga
hästi: välikohvikud, talvel kinnised müügikohad.
Atraktsioon iseenesest.” Manitski meenutab, et enne sõda viisid
Viinistu kalurid kala nii Tallinna turule kui otse Helsingisse: “Viinistu
kalapaadid seisid sadamas ja värsket kala müüdi otse
paadist.”
Oma lemmikkalaks peab Manitski siiga:
“Täna hommikul ei tulnud siiga, oleks teinud soolasiiga.
Lõikad seibi päeva soolatud kala rukkileiva peale – muud ei
olegi vaja!” Siiaga sobivat rannaküla mehe meelest hästi eesti
rukkileib või Rootsi knäckebröd.
Kalarestoran Peipsi ääres
Kalamüüjate poolest tuntud Peipsi järve äärsele
teele on ka sel aastal iserajatud müügiletid püsti pandud.
Möödasõitjaid meelitavad lõbusad sildid pakkudes
“suitsukala” ning “suitsu kala”. Siit leiab enamasti
müügilt latikat, ahvenat ja koha. Kala päritolu on
jutujärgi ikka Peipsist ja hommikusest püügist. Kuigi eks selles
ole ka omajagu kalamehe juttu. Lisaks pakutakse müügiks kurki,
kartulit, sibulat ning muid hooajalisi aiasaadusi. Ja seda juba kindlasti
kohalikult peenramaalt.
Traditsioonilist vene vanausuliste toitu
saab maitsta Peipsiääre vallas Kolkja kala- ja sibularestoranis. Uues
ehitises asuvat väikest restorani ehivad mõned vene kultuurile
omased detailid, laudadel on samovarid ja teenindajatüdrukutel pikad
sarafan
id seljas. Menüüs on, tõsi, nii sibulat kui kala, kuid
külastataval päeval valmis roog küll külmutatud kalast. Ei
aita miskit, et Peipsi järveni kiviga visata. Ettevõtmine aga igati
kiiduväärne, toob rahvast külla, kuhu ilmselt paljud muidu ei
satukski. Ja selliseid omanäolisi toidukohti peakski enam olema.
Talurestoranide ilu
Ehe Tsäimaja Seto
talumuuseumi õuel kutsub külalisi maitsma sealset kööki
nii: “Hüa Seto süük Tsäimajah’!”
Söök oli rustikaalne ja kodune – kruubiputru kiitsid ka
kõrvallaus istunud prantslased. Menüü lugemine valmistas aga
nalja isegi eestlastele, olid ju täämbäne süügi
pakkumine kirjas murdekeeli: Ubina vai mar´a piirak ja pesset tsialiha
tutuga või hoo
pis hapõpiimä kallõrdis.
Vabaõhumuuseumi
ilu jagub ka Muhusse. Koguva küla peetakse Eesti
talurahvaarhitektuuri üheks väljapaistvaimaks ja paremini
säilinud näiteks. Suurim restoran paikneb Vanatoa talus, kuid
silmailu ja stiilset sisekujundust pakub ka Kunstitalli kohvik.
Muhe Muhu
Tuntumad kulinaarsete elamuste
pakkujad Muhus on Pädaste mõisa uus elegantne restoran Alexander ja
kokandushuvilistele mõeldud Sikke Sumari talu koolitusköök,
kus Soomest pärit tuntud teleajakirjanik hullutab huvilisi maailma
maitseid kiites.
Armas, kodune Kalakohvik Liival on aga vaevu
paar kuud avatud olnud teeäärne paigake, kus asjalikult toimetamas
uhhuduurlane Kristjan Prii. Soojal suvepäeva oli kala armastavaid
külastajaid palju, mõni leidis koha õue peal kiigel,
mõni kohvikus. Kalasupp ja kalakotletid läksid väga hästi
kaubaks. Kel tee jätkus edasi Saaremaa poole, võttis desserdiks
priskelt punnis pannkoogid Orissaare sadama Kalda kohvikus.
Kuressaare lähistel tasub kindlasti külastada eelmisel aastal
avatud mahetoidurestorani Saaremaa Maheköök. Kala küll
öko-silti ei kanna, aga muud pakutavad toidud valmivad perenainse
kinnitusel mahetoorainest. Väikesest kauplusest saab nii mahekuivaineid,
-kohupiima kui -mahlu kaasagi osta. Eriti hästi maitseb
maheköögi õunamahl.
Kodused
kohvikud
Kohvikuid jagus ka ülemere Hiiumaale,
Kärdlasse. Üheks juulikuu päevaks avati seal isetegevuslikke
omanäolisi kohvikuid nii koduaedades, parkides kui muuseumis ja merel.
Kohvikupidajaid oli lastest vanaprouadeni ning väljapaneku
moodustasid suures osas omaküpsetatud hõrgutised. Korraldajatele
tuleks soovida vaid tuult tiibadesse või kohvi lähkritesse, sest
eks aita ju sellised üritused kohvikukultuurile enam tähelepanu
pöörata.
Selleks aastaks hakkavad vabaõhukohvikud
küll peagi varje sulgema, kuid sügisest loodust ja ande –
seeni, kõrvitsaid, õunu –saab nautida veel kaua.