Õigupoolest meenub talvise Pärnu tänavatel Rein Paku kirjeldus Tartust, kus aeg-ajalt tuttavad ootamatult pimedusest valguslaiku astuvad, sõõmu veini rüüpavad, mõne loo räägivad ja siis niisama mõistatuslikult tagasi pimedusse kaovad. Tõsi, Pärnus keegi ligi ei astu. Siin tuleb ise astuda.

Astumegi. Supelsakste kitsukesest uksest sisse, hoopis teise meeleollu kui väljas. Ehkki oma ümbrusega sobib Supelsakste eestiaegne poos tegelikult väga hästi kokku.

Räägitakse, et suvisel ajal siia naljalt ei pääse, talvel näikse külalisi olevat mõõdukalt, kuid Supelsaksad mõjuks hubaselt isegi siis, kui toad päris inimtühjad oleks. Vana maja pluss osavalt valitud toonid ja mustrid annavad kokku tulemuse, mida tasub vaatama tulla, isegi kui kõht tühi pole.

See viimane oli muidugi nali. Kes siis täis kõhuga kohvikusse tuleb, eriti Supelsakstesse! Sest toit on siin aus, väga aus.

Kes on oma võimetest eriti heal arvamusel, nagu meie pere, võib alustada eelroogade valikust kahele (14 €). See taldrikutäis sisaldab kõiki nelja suupistet, mis menüüs ka eraldi kirjas – sinihallitusjuustuga šampinjonid, tursamaks ja lõhe-ceviche röstsaiaga ning kana-suupisteleivad sibulamoosi ja tüümianiga. Kõik väga maitsev ja toitev, Armandi lemmiku rändlipu teenib siit aga sibulamoos.

Suppe on kolm, valik langeb kooresele kanasupile šaloti, kartuli, spinati ja tilliõliga (5 €). Kui eelroavalik oli maitsev, kuid mitte kuigi ebatavaline, siis supp annab Supelsakste stiilist paremini aimu: siin eelistatakse toitvaid, eheda ja tubli maitsega roogi. Ning kui “kodune” poleks restorani jaoks nii kulunud epiteet, peaksin ka seda tarvitama.

Eriti tähelepanuväärne on, et Koka-pere pepsid piigad, kes sageli toitu vaid servast nokivad, pistavad siin isuga kinni nii kanapasta kui ka lihapallid kartulipüreega (mõlemad 2.50 €). See on Supelsakste köögile vahest isegi suurim kompliment.

Mis pearoogadesse puutub, siis hakkab täiskõhutunne nende nautimist juba pisut häirimagi, kuid imehea koorene veise sisefileepasta seente ja grillitud paprikaga (8 €) ja sealiha krõbeda seene-juustukatte all ahjujuurviljadega (9 €) saavad siiski nahka pandud. Imemaitsvad mõlemad, eraldi kiitust väärivad praele lisatud juurviljad.

Aga koogid... Oh, koogid! Ärme mitte räägigi.