Rahvalikuma köögiga Kadrioru Spaghetteria paikneb peenes saatkondade rajoonis, majas, mis pigem viitab tärgeldatud linadele ja kõrgtasemel kokakunstile kui õdusale istumiskohale. Ja eks neid tärgeldatud linu seal ka on. Aga kolmandal korrusel, kus asub peen restoran. Teisel korrusel on üks Tallinna vahvamaid lõuna- ja õhtusöögikohti, kus pakutav on klassikalise Itaalia köögi parim osa.

Eelroaks tellisime Bruschetta pepperonata ed aglio (bruschetta paprika ja küüslauguga, hind 45 krooni) ja Pomodori al formo con formaggio e origano (küpsetatud tomat juustu ja oreganoga, hind 80.-).

Mõlemad eelroad on oma lihtsuses suurepärased. Bruschetta on meie üllatuseks jääkülm, aga suurepäraselt maitsestatud. Nii kollase kui punase paprika maitsed on hästi timmitud ja krõbesaial serveerituna suurepärased isutekitajad. Nii et pettumust pole. Ka tomat on maitsev, ehkki siin võinuks ta küll kuumem olla: täidiseks olev paks juustusegu lausa nõuab seda. Täidetud tomat serveeritakse salatipadjal koos küüslaugukastmega ja see on meeldejääv kombinatsioon.

Edasi tellime Canelloni’d lihakastme, tomati ja mozzarella’ga (90.-) ja Maccheroni’d juustu ja spargliga (90.-). Canelloni on paras pähkel igale kodukokale. Kuidas ikka teha nii, et nad ümara kuju säilitaksid ja rumalalt lössi ei vajuks? Mina ei tea. Küllap on kunst omavalmistatud pastas ja õiges küpsetusajas. Igal juhul on siinsed pastatorud ühtlased ja ümarad, täidis parajas paksuses ja tugeva bolognese kastme maitsega. Väga rammus ning hea ka põhiroaks. Maccheroni’d on mõnusad väikesed nööbid, samuti oma köögi töö. Küpsusaste täpne al dente. Selle roa juustukaste oli üks paremaid, mida olen maitsnud. Koos tugevamaitselise värske spargliga oli tegu hõrgu ja erilise toiduga, mis serveerimisel ahvatles peale rohelise ja juustukollase kirevuse ka erilise lõhnabuketiga. Väga hea!

Ja põhiroad. Proovisime nii liha kui kala. Just proovisime, sest õigupoolest on kõht selleks ajaks väga täis. Veisefilee (Filetto alla griglia Gorgonzola / grillitud veise sisefilee gorgonzola-kastmes , hind 150.-) palume jätta tooreks tasemele medium miinus. Ja see on hea otsus. On eriline kunst viia või jätta veiseliha staadiumisse, kus maitse ja mahlad on alles ja liha hõrgult pehme. Suurepärane.

Trota ai finocchi con salsa di cetriolo ehk aurutatud forell kurgi-fenneli salsaga
(145.-) on meie kalavalik. Kahetsen natuke. See maitseb, aga siiski lihtsalt aurutatud forell. Ise oleme süüdi – kui tahtsime erilist, oleks pidanud seda tellima. See roog on mõeldud konservatiivsetele.

Mõlemale põhiroale palume lisandiks küpsetatud aedvilju (35.-). Väga mõnusad, aga ehk võiks kaaluda nende veidi nõrgemat maitsestamist – sellistena kipuvad nad roas dominandikohta haarama. Just liha puhul  oleks sellest väga kahju. Kurgi-fenneli salat on forellile peen lisand, seda võiks kasutada isegi julgemalt.

Magustoit. Tegelikult ei tohiks enam suutäitki. Aga tellime ikka: Tiramisu con la ciliegia sciroppata o glassata ehk Tiramisu marineeritud kirssidega (60.-) ja panna cotta (55.-). Tiramisu on klassika. Koos kohvis leotatud küpsisemaitse, ülihästi vahustatud mascarpone ja kakaopuruga kõige peal. Panna cotta on serveeritud maasika toormoosile, kaunistatud balsamico’ga ülevalatud värskete maasikatega.

Ausalt – ma ei oskaks paremat soovida.

Veini küsime majaveinide seast. Valge on Chardonnay Pinot Grigio (25 cl
60.-), samasuguse natuke kõrge hinnaga on ka maja Merlot.

Valge on väga karge ja hea, punane jätab ükskõiksemaks. Aga sobib ka.

Spaghetteria
Weizenbergi 18

Avatud
E–L 12–24,
P 12–20

Hinne: 8 1/2

Veel kümmet punkti väärt:

• itaaliakeelne menüü – ka keeleoskaja hinnangul veatult koostatud, koos korrektse tõlkega

• suurepärane klassikaline kohv

• lõbus kokk, kes toimetab sööjate silma all

• loomulikult käituvad kelnerid, kes on teenindamise vahele valmis vestlema ka spordivõistluste tulemustest.