Tallinn, Vana-Posti 8

Avatud 12-04

Mis see lounge on? Nii sohvat kui looderdamist tähistav sõna inglise keeles. Kõik, mis tuleb angloameerikast, on Tallinnas viimasel kümnendil pop ja kuum, kaasaarvatud terminoloogia ja släng. Tallinna klubielu tundjad teavad, et VIP lounge on kõige ihaldusväärsem paik klubis, kus peale hängimist lahe chillida.

Loungebar 8 on aga midagi muud. Trendikaid baare ja restorane on Tallinna vanalinnas mitu: itaalialik Bocca, neopopilikud Pegasus ja Moskva jt. Kino Sõpruse majas eelmisel sügisel avatud Loungebar 8 ehk kõnekeeli lihtsalt Kaheksa on Hollywoodi klubiga haakuv universaalprojekt. Hollywoodi omanike vendade Peeter ja Priit Rebase idee järgi sündinud Kaheksa on omapärane segu itaalia restoranist ja kokteilibaarist, ning kokteilivalik on siin pealinna parimaid.

Kaheksat polegi leida nii lihtne, erinevalt ametlikust aadressist on tema sissepääs  hoopis Müürivahe tänava poolt, teatri- ja muusikamuuseumi vastast, kõrgete stalinistlike sammaste vahelt. Beežides ja pruunides toonides interjööri elustavad potipalmid ja moefotograaf Herkki-Erich Merila fotod, originaalseteks konstruktsioonielementideks on 1950.aastatest pärit ümarsambad, keldritualetti valgustavad aga samast ajast pärit räpasevõitu tööstusvalgustid – väga moodne sisekujundusdetail sel sesoonil. Burt Bucharachi viisid lisavad rambet meeleolu.

Lõunat võiks sisse juhatada päevasupp, mõtlesime laupäeval Kaheksasse minnes. Kuid ühtegi kolmest supist (a 35 krooni) polnud sel päeval saadaval. Polnud ka pühapäeval ning alles siis teatas ettekandja, et nädalavahetusel päevasuppe ei keedetagi. Eelroaks sobivad aga suurepäraselt ka itaaliapärased võileivad ( crostini misti , 40). Nelja erineva kattega (tomat, tuunikala, parmesaani juust kanarbikumeega, ricotta) krõbedad leivukesed loputasime alla noore, kuid hea majaveiniga (Hardys VR Cabernet Sauvignon, pokaal 40) ja mahlakokteiliga (50). Parmesaan kanarbikumeega on gurmaanile tõeline  maiuspala!

Võrraldes teiste vanalinna itaalia restoranidega pakub Kaheksa kergemat ja vähemrasvast toitu. Kõik kaheksa kuuma makaronirooga (eelistaksin vana eestikeelset makaroni pasta asemel, pastal on eesti keeles eelkõige pesuvahendi tähendus) on samas hinnas ( 50). Firmaroog Pasta 8 on tomati, mustade oliivide, singi ja vürtside pikantne segu. Makaroniroog šampinjoni-tüümianiga maitseb oma kirbes hõrkuses tõeliselt hea.  Pastasalati (50) konsistentsis domineerivad mahlakad sibulatükid.

Magustoitu nimekiri ei hiilga pikkusega, ent saadaolevas ei pea pettuma. Soovitan – nagu viks ettekandjagi – keelt alla viivat kohevat ja rammust laimikooki (Key Lime Pie, 35). Kuid ka tuhksuhkruga üle riputatud tillukesed rosinatega pannkoogitaskud kolme kastmega (Kaiserscharrn ehk otse keisri köögist, 35), mida serveeritakse terve kuhi, on klass omaette. Kui laupäeval küsisime tiramisut, vastati lihtsalt, et pole. Pühapäeval selgitati aga, et tiramisu retsepti ühte komponenti valmistanud firma läks pankrotti ja sellepärast pole nimetatud desserti ka menüüs.

Tass cappucinot (25) on lõunasöögi krooniks.

8 punkti

              ;