Õnneks on minusuguseid lihatöösturite arvates juba piisavalt ja turule on toodud paar imemaitsvat, kuid kerget grillitoodet. Talleggi "Grillvorstid kana­lihast" ja "Creme grillvorstid" on igati väärikad ja ausad vorstid vaatamata oma 8-11­protsendilisele rasvasisaldusele. Retseptides allpool olen proovinud mõlemaid ja suurt maitsevahet ei ole.

Otse söegrillilt on iga vorst muidugi kõige maitsvam, aga tänavune vihmane suvi sunnib ka grillitoitudesse loominguliselt suhtuma. Alljärgnevad retseptid peaksid sobima kõigile linnavurledele, kellel pole isegi rõdu, kus grilliufot hõõguma panna, või kõigile neile, kellel söed on lihtsalt märjaks saanud.

Lambaliha-kapsa pajaroog grillvorstikestega
Toidab ära kuni 8 näljast

See toit on täiuslik vihmase ilma roog. Kui olete üks nendest õnnelikest, kellel on võimalik kasutada puupliiti, siis selle pajaroa võib rahulikult üleöö pliidi servale hauduma jätta.

  • 1 kg lambaliha, läbikasvanud ja mõõdukalt rammusat
  • 2-3 hakitud küüslauguküünt
  • 1 spl köömneid
  • 0,6-0,8 l lihapuljongit, kuubikust tehtu sobib väga hästi
  • 1 spl tüümianilehti
  • 1-2 loorberilehte
  • 200-300 g austerservikuid, tumedaid šampinjone või kukeseeni
  • 400 g valgeid aedube konservis
  • 1 spl sinepit
  • hakitud peterselli
  • pisem värske peakapsas
  • soovi korral paar värsket kartulit
  • 450 g pakk kanalihast grillvorste
  • pipart, soola ja praadimiseks õli

Pane ahi sooja. Lõika lambaliha suurteks, 2 x 2 cm kuubikuteks ja pruunista vähese õliga. Vala ahjupotti 1 spl õli ja prae hakitud küüslauguküüned. Pane ahjupotti pruunistatud liha, kata kuuma puljongiga ja lisa loorber, tüümian ja uhmris purustatud köömned. Lase haududa madalal temperatuuril, 180 kraadi juures, kuni liha on pehme. Prae pannile tükeldatud seened ja lisa hautisele koos ubade, sinepi, väikesteks kuubikuteks lõigatud kartuli ja peterselliga. Sega läbi. Lõika peakapsas sektoriteks, nii et iga sektori külge jääb veidi kapsajuurikat. See hoiab kapsalehed koos ja seda on hiljem lihtsam serveerida. Lao kapsa sektorid haudepotti. Siis lõika grillvorstid köögikääridega juppideks ja pane kapsa peale. Ja tagasi ahju. Kui sul on grillfunktsiooniga ahi, siis kalla vorstidele veidi oliiviõli ja aseta pott grilli alla. Võid ka vorstijupid eraldi pannil ära praadida ja alles siis panna hautisele.

Igatepidi tuleb väga maitsev toit. Anna lauale koos värske kartuliga.

Soe grillvorstisalat
Kahele

  • 200 g kirsstomateid
  • ½ purki valgeid konserveeritud ubasid
  • 4 kanalihast grillvorsti
  • suur peotäis karulauku või rukolat
  • punt mahedaid ürte, näiteks basiilikut, murulauku (ei maksa kasutada koos karulauguga) ja peterselli
    praadimiseks tilk õli
  • pipart

Lõika kirsstomatid pooleks ja mudi neid veidi, et mahl välja tuleks. Pane salatikaussi ja lisa hakitud ürdid ning salatilehed. Lõika kanalihavorstid köögikääridega juppideks ja prae mõõdukal kuumusel küpseks. Samal ajal nõruta konservoad. Vorstide praadimisest jääb pannile vorstidest välja nõrgunud maitsev ja rammus vedelik. Võta pann tulelt ja viska oad pannile vorstide juurde. Need imevad endasse maitseid ja samal ajal soojenevad. Sega oad-vorstid salatisse ja maitsesta pipraga. Soola ega õli see salat juurde ei peaks vajama. Kirsstomatitest tulnud mahl ja vorstipraeleem annavad kokku päris mõnusa kastme.