Tunnevad end hästi eri toitudes



Meil on kõige rohkem levinud purustatud kõrvitsaseemnete lisamine seemneleibadele, -sepikutele ja -saiadele. Seemneid lisatakse pagaritootesse kas tervetena või puistatakse  purustatud kujul vaid küpsetise pinnale. Pagariahjude küpsemiskuumus muudab seemnetükikeste maitse ainult paremaks, andes neile kerge pähklimeki varjundi. Röstitud ja kergelt soolatud kõrvitsaseemned (pepita’d) on muide eraldi toiduna vägagi populaarsed nii Vahemere maades kui ka Mehhikos. Kergelt eelröstitud seemnetest eraldatud õli on kauni värvuse, meeldiva maitse ja lõhnaga. Vaid väikesest sellisest õlikogusest piisab, et anda pasta- ja liharoogadele omapärane maitse. Rohkelt kasutatakse sellist kõrvitsaõliga toitude maitsestamist just Itaalia köögitraditsioonides. Kergelt röstitud kõrvitsaseemneid või nende tükikesi lisatakse ka salatitesse, müslidesse, putrudesse, tervistavatesse segujookidesse, köögiviljahautistele ning riisi- ja pastaroogadele. Populaar­sed on röstitud kõrvitsaseemned ka eraldi toidukorrana, kuid sellisel juhul maitsestatakse neid täiendavalt kas soola, ingveri, küüslaugu, tšilli, vürtsköömnete või teiste maitsetaimedega. Veel üheks kõrvitsaseemnete plussiks saab lugeda mineraal­ühendite ja mikroelementide rohket sisaldust. Mineraalsooladest on kõnealustes seemnetes palju fosfori-, kaaliumi- ja magneesiumiühendeid.


Mikroelementidest paistavad kõrvitsaseemned silma raua, tsingi, vase, mangaani ja seleeni arvestatava sisal dusega. Üks hea asi on veel, et allergiat nad üldjuhul sööjatel ei põhjusta.


Kuidas neid kodutingimustes röstida? Kuivatatud seemned tasub panna küpsetuspaberile ja ahju temperatuur võiks olla 150–175 oC. Röstida võiks neid seni, kuni seemnete värvus muutub kuldseks. Mait­sestamiseks võiks lisada ka veidi soola. Jahutatud röstitud seemneid saab säilitada kuivas ja jahedas kohas. Kes aga kodus kõrvitsaseemnete küpsetamisega jännata ei viitsi, see võib juba röstitud ja kooritud seemneid osta poest.
Kõrvitsaseemnekuklid
12 tk

  • 2 dl vett
  • 25 g pärmi
  • 1 sl siirupit
  • 1 tl soola
  • 1 dl püreeritud kõrvitsaviljaliha
  • 1 dl keedetud väikseid kõrvitsakuubikuid
  • 3 dl täisteranisujahu
  • 3 dl nisujahu
  • 1 dl kõrvitsa­seemneid
  • 1 sl linaseemneid
  • 1 sl kaerakliisid
  • 2 sl õli
  • pintseldamiseks
    • 1 muna
  • peale
    • kõrvitsa­seemneid

Sega;käesoe vesi ja pärm ühtlaseks. Lisa siirup, sool, kõrvitsapüree ja;-kuubikud. Sõtku hulka jahudega segatud seemned ja kliid ning õli. Kata;kauss kile või rätikuga ja lase soojas kohas 1 tund kerkida. Kummuta;tainas lauale ja sõtku veidi. Vormi 12 kuklit ja lase ahjuplaadil;kerkida 15 minutit. Pintselda pealt lahtiklopitud munaga ja raputa;peale kõrvitsaseemned. Küpseta 225kraadises ahjus 12 minutit.