30.10.2008, 00:00
Mida teha kõrvitsaseemnetega?
Kõrvitsa tükeldatud viljalihast tehakse toite või hoidiseid, seemned aga jäävad tavaliselt üle ja visatakse ära… Häid nõuandeid jagab Urmas Kokassaar.
Maailmas süüakse kõrvitsaseemneid mitmel viisil: toorelt
või röstitult, kooritult või seemnekestadega, idandatult
või kääritatult, tervelt või purustatult. Et seemned on
õlirikkad, siis saab neist lausa kõrvitsaõli pressida.
Tavaseemnetest veelgi õlirikkamad on õlikõrvitsate
seemned. Muide, paljudes riikides kasvatataksegi õlikõrvitsaid
hoopiski seemnete, aga mitte viljaliha pärast. Kõige
väärtuslikumaks loetakse külmpressitud
kõrvitsaõli, millel on intensiivselt rohekas toon. Meilgi on
üksikutes hästivarustatud poodides seda õli müügil.
Kõrvitsaõli plussiks loetakse selle rasvhappelist koostist.
Kolmest põhilisest rasvhapete tüübist on
kõrvitsaõlis kõige rohkem polüküllastamata
rasvhappeid (niinimetatud oomega-rasvhappeid), koguseliselt järgmisel
kohal on monoküllastamata ning kõige vähem leidub
küllastatud rasvhappeid. Samas on kõigi kolme rasvhapete rühma
esindatus selline, et kõrvitsaõli on biokeemiliselt koostiselt
üsna hästi tasakaalustatud. Plusspoolelt saab mainida sedagi, et
kõnealuses õlis on rohkelt linoolhapet, mis on inimese jaoks
asendamatu rasvhape ja mida meie organism peab järjepidevalt toiduga
saama. Kõrvitsaõlis ning -seemnetes leidub teistki inimesele
asendamatut rasvhapet – alfalinoleenhapet, kuid selle sisaldus on
suhteliselt väike ja kõikuv. Seemnetes on rikkalikult
rasvlahustuvaid karotenoide, samuti rasvlahustuvaid vitamiine A ja E ning veidi
vähem vitamiini K. Vesilahustuvatest vitamiinidest peab mainima
B-rühma vitamiinide tõhusat esindatust. Et seemned kujutavad endast
toitainete varu uue taime arenguks, peab nendes sisalduma kõik vajalik.
See tõde kehtib täiel määral ka kõrvitsaseemnete
valgusisalduse kohta. Seemnetest jahvatatud valgu- ja õlirikast
kontsentraati lisatakse paljudes riikides mitmesugustele toiduainetele nii
energeetilise väärtuse suurendamiseks kui ka toitainete sisalduse
optimeerimiseks.
Tunnevad end hästi eri
toitudes
Meil on kõige rohkem levinud purustatud
kõrvitsaseemnete lisamine seemneleibadele, -sepikutele ja -saiadele.
Seemneid lisatakse pagaritootesse kas tervetena või puistatakse
purustatud kujul vaid küpsetise pinnale. Pagariahjude küpsemiskuumus
muudab seemnetükikeste maitse ainult paremaks, andes neile kerge
pähklimeki varjundi. Röstitud ja kergelt soolatud
kõrvitsaseemned (pepita’d) on muide eraldi toiduna vägagi
populaarsed nii Vahemere maades kui ka Mehhikos. Kergelt eelröstitud
seemnetest eraldatud õli on kauni värvuse, meeldiva maitse ja
lõhnaga. Vaid väikesest sellisest õlikogusest piisab, et
anda pasta- ja liharoogadele omapärane maitse. Rohkelt kasutatakse sellist
kõrvitsaõliga toitude maitsestamist just Itaalia
köögitraditsioonides. Kergelt röstitud kõrvitsaseemneid
või nende tükikesi lisatakse ka salatitesse, müslidesse,
putrudesse, tervistavatesse segujookidesse, köögiviljahautistele ning
riisi- ja pastaroogadele. Populaarsed on röstitud
kõrvitsaseemned ka eraldi toidukorrana, kuid sellisel juhul
maitsestatakse neid täiendavalt kas soola, ingveri, küüslaugu,
tšilli, vürtsköömnete või teiste maitsetaimedega.
Veel üheks kõrvitsaseemnete plussiks saab lugeda
mineraalühendite ja mikroelementide rohket sisaldust.
Mineraalsooladest on kõnealustes seemnetes palju fosfori-, kaaliumi- ja
magneesiumiühendeid.
Mikroelementidest paistavad
kõrvitsaseemned silma raua, tsingi, vase, mangaani ja seleeni
arvestatava sisal
dusega. Üks hea asi on veel, et allergiat nad üldjuhul
sööjatel ei põhjusta.
Kuidas neid kodutingimustes
röstida? Kuivatatud seemned tasub panna küpsetuspaberile ja ahju
temperatuur võiks olla 150–175 oC. Röstida võiks neid
seni, kuni seemnete värvus muutub kuldseks. Maitsestamiseks
võiks lisada ka veidi soola. Jahutatud röstitud seemneid saab
säilitada kuivas ja jahedas kohas. Kes aga kodus kõrvitsaseemnete
küpsetamisega jännata ei viitsi, see võib juba röstitud
ja kooritud seemneid osta poest.
Kõrvitsaseemnekuklid
12 tk
Sega;käesoe vesi ja pärm ühtlaseks. Lisa siirup, sool, kõrvitsapüree ja;-kuubikud. Sõtku hulka jahudega segatud seemned ja kliid ning õli. Kata;kauss kile või rätikuga ja lase soojas kohas 1 tund kerkida. Kummuta;tainas lauale ja sõtku veidi. Vormi 12 kuklit ja lase ahjuplaadil;kerkida 15 minutit. Pintselda pealt lahtiklopitud munaga ja raputa;peale kõrvitsaseemned. Küpseta 225kraadises ahjus 12 minutit.
12 tk
- 2 dl vett
- 25 g pärmi
- 1 sl siirupit
- 1 tl soola
- 1 dl püreeritud kõrvitsaviljaliha
- 1 dl keedetud väikseid kõrvitsakuubikuid
- 3 dl täisteranisujahu
- 3 dl nisujahu
- 1 dl kõrvitsaseemneid
- 1 sl linaseemneid
- 1 sl kaerakliisid
- 2 sl õli
- pintseldamiseks
- 1 muna
- peale
- kõrvitsaseemneid
Sega;käesoe vesi ja pärm ühtlaseks. Lisa siirup, sool, kõrvitsapüree ja;-kuubikud. Sõtku hulka jahudega segatud seemned ja kliid ning õli. Kata;kauss kile või rätikuga ja lase soojas kohas 1 tund kerkida. Kummuta;tainas lauale ja sõtku veidi. Vormi 12 kuklit ja lase ahjuplaadil;kerkida 15 minutit. Pintselda pealt lahtiklopitud munaga ja raputa;peale kõrvitsaseemned. Küpseta 225kraadises ahjus 12 minutit.