Ääretult palju korratud fakt, kuid paraku endiselt aktuaalne teema. Mobiiltelefon ja autosõit lihtsalt ei käi kokku. Vabakäesüsteemi kasutades võib küll telefoniga rääkida, kuid ohtlik on see sellegipoolest, sest nii võivad mõtted mujale minna ja tähelepanu hajuda. Uuringute põhjal satuvad autojuhid, kes sõidu ajal mobiiltelefoniga räägivad, neli korda suurema tõenäosusega liiklusõnnetustesse ja seda isegi siis, kui nad vabakäesüsteemi kasutavad. Sama kehtib loomulikult ka sõnumite saatmise ja kõikvõimalike äppide ning mobiilse interneti kasutamise kohta.

Meikimine

Mitme asjaga korraga tegelemine on midagi, mida naised üldiselt ideaalselt valdavad, kuid autoroolis ei ole rööprähklemine siiski mõistlik. Punase fooritule taga seistes võib ju huuled värvitud jõuda, kuid olgem ausad – milleks riskida, kui tegelikult ei jääks midagi katki ka siis, kui huuled pärast autosõitu värvitud saavad.

Muusika

Pidev raadiojaamade või isegi CD-plaatide vahetamine viivad mõneks sekundiks liikluselt tähelepanu eemale, kuid vaid mõni sekund tähelepanu puudumist on juba piisav selleks, et karmi avariisse sattuda. Spekulatsioone ja uuringuid on mitmeid, kuid üldine arvamus kipub olema, et ka helitugevus võib mõjutada autojuhi liikluskäitumist. Kui mõneti võib tunduda, et vali muusika hoiab roolis ärksana, siis tegelikult võib see osutuda just segavaks faktoriks ja vähemalt uimasuse vältimiseks on targem leida aeg, et kasvõi pool tunnikest magada, mitte üritada muusikaga väsimust peletada. Olgu siinkohal mainitud, et ka tantsimine ja kõva häälega lemmiklugudele kaasa laulmine pole just parimad valikud autorooli.

Söömine, joomine ja suitsetamine

Nagu eelnevalt juba mainitud, ei tohiks ükski kõrvaline tegevus ja autosõit kokku käia. Kuid miks on söömine, joomine ja suitsetamine niivõrd ohtlikud? Oletame, et tanklast kaasa haaratud burger pudiseb sulle sülle – selle tulemusel vaatad sa automaatselt allapoole, hakkad end toidust puhtaks pühkima ja su tähelepanu on jälle hajunud. Samuti võid suitsetades kogemata raputada enda peale tuhka või hakata istmete vahelt otsima teadmatusesse libisenud pudelikorki. Kõik see ei tasu end ära – tee parem sõidust üks vahepeatus, kui nälg näpistab!

Pohmell

Siililegi selge, et alkoholijoobes rooli ei istuta, kuid mõtlema peaks ka sellele, kui ohtlik on juhtida autot pohmelli põdedes. Isegi, kui jääknähte enam ei ole, on pohmell võrdväärne üleväsimusega ning seoses sellega muutub ka inimese reageerimiskiirus kordades aeglasemaks.

Tagaistmel jagelevad lapsed

Muidugi tahaks pisikesi reisikaaslasi rahustada ja lepitada, kuid autosõit ei ole selleks õige aeg, sest nii võid lisaks enda elule ka laste elu ohtu seada.

Seadus ütleb

Liiklusseaduse paragrahv 33:

(11) Juhil on keelatud:

1) tegeleda juhtimise ajal toimingutega, mis võivad segada juhtimist või liiklusolude tajumist, sealhulgas kasutada telefoni ilma käsi vabaks jätva vahendita, sõiduki liikumise ajal hoida telefoni käes.

Jaga
Kommentaarid