Midagi erilist: Eesti maailma mainekaima kokandusvõistluse finaalis
Restorani Egoist peakokk Heidy Pinnak pääses maailmas “kokkade olümpiamängudeks” nimetatud Bocuse d’Ori lõppvõistlusele, mis toimub küll alles jaanuaris Prantsusmaal Lyonis.
Finaalipääsu tagas Heidyle Brüsselis toimunud Bocuse d’Ori Euroopa eelvoor, kus esindatud 20 riigist valiti välja 12 finalisti. Selles eelvoorus oli Heidy Pinnak ainus naiskokk. Üleüldse on Bocuse d’Ori 20 aasta pikkuse ajaloo vältel olnud naisi võistlustules vähem kui ühe käe sõrmi. Euroopa võidukolmikusse kuulusid Norra, Rootsi ning Taani kokad. Konkurentsist pudenesid ja Eesti seljataha jäid mitmed vanad ning tuntud gastronoomiamaad, nagu Hispaania, Itaalia, Luksemburg.
“Me tegime selle ära! Kuudepikkune harjutamine, mis päädis parima ajastusega otse võistlustules, on võit nii meie meeskonnale kui tunnustuseks Eesti gastronoomiale,” rõõmustas Bocuse d’Ori Eesti president ning Eesti Kulinaaria Instituudi asutaja Dimitri Demjanov. “Bocuse d’Or on koht, kus kohtuvad innovatsioon ja traditsioonid, see on nii riigile kui teda esindavale kokale võimalus silma paista maailma absoluutsete tippude seas,” sõnas ta.
Heidy Pinnak rõõmustab pääsu üle lõppvõistlusele ja hindab Euroopa vooru karmimaks, kui ealeski oskas arvata. Olulist rolli etendas meeskonnatöö ja suurepärane klapp Islandilt pärit treener Ragnar Omarssoni ning abikokk Ari Gunnarsoniga. “Nendega võime imesid korda saata ka Lyoni lõppvõistlusel,” loodab Pinnak.
Võistlustöös tuli viie ja poole tunniga valmistada kaks kandikut, millest üks liha- ja teine kalaroog. Tänavu olid etteantud toorained merikeel ja Bresse’i kana. “Määratud toorainete kõrval pole me kunagi varem Bocuse’il esinedes kasutanud nii palju ehedalt eestimaist nagu seekord – Vana Tallinna, vutimune, kadakamarju ja verivorsti,” loetles Demjanov võistlustöös kasutatud komponente.
Vaja läheb
■250 g merikeelt (kaks kala)
■pool sidrunit
■punt peterselli
■1 sl sõelutud jahu
■sorts oliiviõli
■60 g võid
■värskelt jahvatatud soola ja musta pipart
■basiiliku ja lollo rosso lehti
■riivitud porgandit
Valmistamiseks
loputa merikeeled külma vee all, kuivata ja lõika seljalt lahti. Piserda üle sidrunimahlaga, maitsesta soola ja pipraga ning veereta kergelt jahus. Pintselda kalu oliiviõliga ja aseta kuuma ahju veerand tunniks küpsema. Nüüd pane kalale peale võitükid ja küpseta veel 5 minutit. Serveeri sidrunipoolikute, riivitud porgandi ja värskete ürtidega.