“Me tegime selle ära! Kuudepikkune harjutamine, mis päädis parima ajastusega otse võistlustules, on võit nii meie meeskonnale kui tunnustuseks Eesti gastronoomiale,” rõõmustas Bocuse d’Ori Eesti president ning Eesti Kulinaaria Instituudi asutaja Dimitri Demjanov. “Bocuse d’Or on koht, kus kohtuvad innovatsioon ja traditsioonid, see on nii riigile kui teda esindavale kokale võimalus silma paista maailma absoluutsete tippude seas,” sõnas ta.

Heidy Pinnak rõõmustab pääsu üle lõppvõistlusele ja hindab Euroopa vooru karmimaks, kui ealeski oskas arvata. Olulist rolli etendas meeskonnatöö ja suurepärane klapp Islandilt pärit treener Ragnar Omarssoni ning abikokk Ari Gunnarsoniga. “Nendega võime imesid korda saata ka Lyoni lõppvõistlusel,” loodab Pinnak.

Võistlustöös tuli viie ja poole tunniga valmistada kaks kandikut, millest üks liha- ja teine kalaroog. Tänavu olid etteantud toorained merikeel ja Bresse’i kana. “Määratud toorainete kõrval pole me kunagi varem Bocuse’il esinedes kasutanud nii palju ehedalt eestimaist nagu seekord – Vana Tallinna, vutimune, kadakamarju ja verivorsti,” loetles Demjanov võistlustöös kasutatud komponente.

Bocuse d’Ori võistlusel osaleb Eesti kolmandat korda. Kokku pürib Lyonis toimuvale lõppvõistlusele üle 60 riigi, kellest finaali pääseb 24. Eesti on nüüd kindlalt edasipääsejate seas.
Fotod Lauri Laan, Jüri SeljamaaMerikeel kaheleMaailmas on merikeel väga hinnatud lestaline, lõhest mitu korda hinnalisem.

Vaja läheb
250 g merikeelt (kaks kala)
pool sidrunit
punt peterselli
1 sl sõelutud jahu
sorts oliiviõli
60 g võid
värskelt jahvatatud soola ja musta pipart
basiiliku ja lollo rosso lehti
riivitud porgandit

Valmistamiseks
loputa merikeeled külma vee all, kuivata ja lõika seljalt lahti. Piserda üle sidrunimahlaga, maitsesta soola ja pipraga ning veereta kergelt jahus. Pintselda kalu oliiviõliga ja aseta kuuma ahju veerand tunniks küpsema. Nüüd pane kalale peale võitükid ja küpseta veel 5 minutit. Serveeri sidrunipoolikute, riivitud porgandi ja värskete ürtidega.