12.06.2009, 00:00
Midagi erilist: Kahe võluri kaks maitseetendust
Läinud nädalal korraldasid kaks siit- ja sealtpoolt lahte
kõrgeimalt hinnatud peakokka, restoran Ö peakokk Roman
Zaštšerinski ja Helsingi restorani Chez Dominique peakokk Hans
Välimäki piduliku õhtusöögi. Õigemini
küll suisa kaks – ühe restoranis Ö ja teise Helsingis Chez
Dominique’is, päevase vahega, sama menüüga.
Kaks kulinaariavõlurit olid koostanud maitsemeeltele hunnitu
rännaku. Iga taldrikutäis tekitas emotsioone ja hämmastav
– maitsemeenutusi lapsepõlvest.
Kuidas Hans
Välimäki näiteks oma peekoni ja muna tervitusse, mis oli pisut
suurem tavalisest assortiikommist, oli suutnud peita nii krõbeda peekoni
kui maavanaema hommikuse muna-peekoni roa maitse, niimoodi, et isegi akna taga
karjamaal mäletsev lehm meenus, see on puhas võlukunst.
Või kanamaksa mousse astelpaju-võilille moosiga, mille tipmise
maitseakordi lõid terakesed õietolmu – maitse, mis viib
meenutustes päikeselisse päeva kesk võililli ja lapselikku
suvevabadusse. Või siis midagi väga kodust ja kargelt eestimaist
– oblikasorbee sekundeerimas kohupiimabrüleele.
Tegelikult oli menüü rikkalik nagu muinasjutus, milles jutuvestja
viipab käega ning kohe alustatakse uut lugu, aga siiski sama muinasjutu
raames. Osalistele jäi vaid mõelda, et mis konkreetselt selle
või teise nüansi ta maitsemeeltes tantsima paneb ning kumb kokk
just teoses on esimest viiulit mänginud.
Kokkuvõtvalt
võib öelda, et tegemist oli suure etendusega, kunstiga suurtelt
meistritelt, kelle loovus ja andekus seguneb mõnikord võlukunsti
värviga. Vähemalt selline mulje jäi tänulikele
osasaajatele.
Ö @ Chez
Öö
laskus Helsingi üle, kui lahkusime Chez Dominique’ist, seljataga
üksteist käiku ja neli veini ning tassike espressot. Auk taskus oli
meeldivalt väike.
Kõik algas muidugi juba nädalate
eest, kui kuulsime, et Ö on tulemas. Ei juhtu ju tihti, et Eesti
tippkokale antakse võimalus Michelini kahetäherestoranis
õhtut sisustada ja seda veel koos kohaliku täht-chef’iga.
Ja tõesti, restoran oli rahvast täis, kui kohale
jõudsime. Saime kohad otse köögiakna aluses lauas, kust oli
päris põnev vaadata tummfilmi, milles Roman
Zaštšerinski koos viie käealusega sooritas kulinaarseid
imesid. Hans Välimäki silma ei hakanud, aga ju tal oli kiire.
Eelnevalt oli ta ju olnud Ö külaliseks Tallinnas ja küllap
teadis, et tema köök on heades kätes.
Teenindajad
üllatasid eestikeelse suhtlemisega, aga menüü oli ingliskeelne.
Teenindamine oli väljapeetud, täpne ja karge. Ei mingit asjatut
small-talk’i à la “Kuidas maitses? Kas kõik on
korras?...”.
Kõik maitses ja kõik oli korras!
Loomulikult!
Serveeritud roogadest olid pooled kohalikud ja pooled
Ö omad. Ei saa just öelda, et asi võttis duelli
mõõdud, kuid üks ilus golfimäng oli see küll.
Romani kanamaksa mousse astelpaju ja võililleõie moosiga oli
selge eagle ja Hansu “Snack, crackle & pop” kindel hole-in-one.
Ülejäänud 9 maitseelamuse hulgas olid enamik birdie’d ja
vaid mõni üksik par.
Roman Zaštšerinski
tuli lõpuks ka lauda ja oli rõõm tal kätt suruda. Ise
nentis ta, et Chez Dominique’i külastamine näitas talle, kuidas
käib töö üheksa koka tiimiga, kes kõik oma asja
oskavad, Ö-s on nad ju vaid neljakesi.
Korrata, korrata, korrraataa...