23.12.2008, 00:00
Millega tervitad uut aastat?
Kõige uhkem ja nooblim jook on muidugi šampanja. Need jagunevad
omakorda tavalisteks ja aastakäigušampanjadeks, mida valmistatakse
ainult heal aastal ja ainult selle aastakäigu marjadest. Tavalised
šampanjad on aastakäikude segud. Nii on näiteks Mumm ja
Pommery tüüpilised kindla kvaliteediga kogu maailmas tuntud
šampanjamargid, mõlemad värsket, happelist ja marjast
stiili, Gosset Celebris 1998 (vt veinispikrit) aga hinnaline luksusjook
eripärase karakteri ja hoopis avarama maitsebuketiga. Seda joovad erilised
(s.t jõukad) inimesed erilistel puhkudel.
Üldiselt
kättesaadav klassikalisel meetodil valmistatud vahuvein on Hispaania cava.
Cava (95 protsenti pärineb Katalooniast) valmib samuti nagu
šampanja, s.t teine käärimine toimub pudelis, aga hind on
hoopis sõbralikum. 70kroonine Cristalino on seega meetodi poolest
õilis jook, kuigi šampanjanõtkust sealt muidugi ei leia.
Codorníu on cava-majadest kõige vanem ja ehk ka kõige
nimekam.
Itaalia vahuveinid, Astid ja Proseccod valmistatakse
üldiselt lihtsamal meetodil, teine käärimine toimub tankis.
Nende ostmisel tuleb kindlasti jälgida, kas tahate kuiva või
magusat. Asti, ükskõik mis tootja valmistatud, on kindlasti
ülimagus muskaatvein. Niisiis on Martini Asti hästi magus, Martini
Brut aga täitsa kuiv. Proseccod (valmistatud enamasti Venetos) pole
tavaliselt nii kuivad kui Brut-cava’d. Kui pudelil on külanimed
Valdobbiadene ja Conegliano, on need hoopis paremad kui tavalised Proseccod.
Sakslased on suur sektirahvas ja selle maa tuntuim mark on Henkell
Trocken. “Trocken” on saksa keeles “kuiv”, aga jook ise
on sihuke keskmine, pole just magus, aga brut-veinidest ikka hoopis
suhkruküllasem.
Järjest paremaid vahuveine on hakanud
tegema ka Uus Maailm. Jacob’s Creeki klassikalistest marjadest
klassikalisel meetodil tehtud jook on minu meelest õige hea, kindel
valik.
Maasikatega Fresita on aga värske maitseküllane
moekarje. Tarapaca puhul laseb sõna Champenois ka head klassikalist
meetodit aimata. Euroopa Liidus tohime šampanjameetodist
rääkida ainult seoses šampanjaga, aga Tšiilis
võib seda sõna siis veel pruukida.
Kui lähete
poodi vahutavat valima, ärge unustage, et suurepäraseid klassikalisel
meetodil vahuveine, cremant’e leiab ka nii Alsace’ist kui
Burgundiast. Originaalsemate maitsete otsijad võiksid täitsa valida
Odessa Saperavist valmistatud punase Bruti.
Kihisevate jookide
maailm on lai ja selle meeleolu ülev.