Lely näol on tegu lüpsitehnoloogiaga, mille seeriatootmist alustati 1992. aastal, seega saab öelda, et Lely on lüpsi automatiseerimise teerajaja. „Esimesed Lely lüpsirobotid paigaldasime Eestisse aastal 2006, samuti olid need lüpsirobotid ainukesed lüpsirobotid sel hetkel ja farm, kuhu me robotid paigaldasime, sai Eestis suure tähelepanu osaliseks,” ütleb Rüütel. „Heas korras lüpsirobotite süsteem on kõva abimees piimatootjale mitte ainult lüpsiprotsessi teostamiseks, vaid ka kõikvõimalike andmete kogumiseks tootmise kohta – piima kvaliteet, lehma tervis, indluse tuvastus, söötmise efektiivsus ja täpsus. Lüpsiroboti kasutuselevõtuga tekib farmeril võimalus valida, millal ja mis tööd teha, sest lüpsiprotsessi ei ole vaja teostada iga päev ühel ja samal ajal, nii nagu traditsiooniliste lüpsiseadmetega. Plussiks on ka see, et lehmad on rahulikumad, stressivabamad ja tervemad, seega suudavad nad ka rohkem piima toota ja kauem omanikule kasulikud olla.”

Koostöö viib parimate tulemusteni

Iga lahenduse puhul on oluline mõelda sellele, mil moel oleks kõige parem lauta sisustada, et lehmadel hea oleks. See eeldab aga omakorda häid teadmisi lehmast ning tehnoloogiast. „Muidugi võivad tekkida käärid maksumuse ja parima lahenduse vahel, kuid siis peaks selgeks tegema tähtsuse järjekorra, millest lähtuvalt tootmist planeerida,” selgitab Rüütel ja lisab, et siiani ollakse koostöös farmeritega jõutud parimate tulemusteni, seda nii tööjõu kasutamise poolest kui ka piimatoodangu kvaliteedi osas.

„Koostöö algab sellest, kui hakatakse tootmist planeerima. Töö farmides käib iga päev selle nimel, et muuta farmi toimimist nauditavaks – see eeldab head ja sisukat suhtlemist nii farmeritelt kui ka meilt,” ütleb Rüütel ja toob välja, et mõlema poole analüüsivõime ja teotahe on need, mis asju paremuse poole viivad.

Linery OÜ ehk Lely Center Estonia

Kõik töötajad on sertifitseeritud oma ala spetsialistid – korraldatakse koolitusi nii Eestis kui ka välismaal.
24/7 hooldusteenus lüpsirobotitele.
Lely karjahaldusprogramm T4C –saab näha karja terviknäitajaid, grupipõhiseid näitajaid, samuti iga looma näitajaid eraldi.

Pakutakse kogu laudas vajaminevat seadmestikku

Vajadused farmides muutuvad ajas, kuid klientidele ollakse pikaajalised koostööpartnerid ja lubadustest peetakse kinni. „Tavaline on, et uue lauda rajamisel oleme paigaldanud sõnnikusüsteemid, piirdeseadmed, ventilatsioonisüsteemid, asemekatted, söötmis- ja jootmissüsteemid, valgustuse süsteemid, looma hooldussüsteemid ja lüpsisüsteemid,” ütleb Rüütel ja lisab, et tegelikult on ettevõttel läinud hästi. „Praegu teenindame 100 lüpsirobotit ja kõiki teisi vajaminevaid seadmeid lautades, oleme tutvustanud ja propageerinud Lely lahendusi – muidugi on ka meil olnud mõõnad ja raskused, kuid neid ületades oleme muutunud tugevamaks ja täpsemaks, täiustanud oma teenuste kvaliteeti ja kättesaadavust.”

Huvi korral külasta Linery OÜ kodulehekülge http://www.linery.ee/ ja uuri lisa!


Jaga
Kommentaarid