Et endale nugade teemat selgemaks teha ja lugejatega tulemusi jagada, otsustasin grupi huvilistega neid alla viiesajaseid nuge testida. Esimene probleem tekkis sellest, et nuge on meil müügil palju. Meie valik langes lihtsamatele ning keskmistele koka- ja fileerimisnugadele.


Jätsime testist esialgu välja paljud aedvilja-, koorimis-, leivanoad. Keskendusime sellistele, mida ise meeleldi kasutaksime ja mis tunduvad köögis vajalikud olema. Nuge hindasime viie palli skaalal, arvestasime noa mugavust käes, seda nii lühiajalise kui ka pikema lõikamise käigus, noa kaalu, eri toiduainete lõikamise omadusi. Hinde sai ka noa välimus. Nuge sai proovitud-testitud tomati, porgandi, kartuli, rohelise sibula ja kala lõikamisel, mis kõik on erinevad tiheduselt ja lõigatavuselt.


Kaupo Kindsigo tähelepanekud



Kokanoad. Fiskars Cuisine on kodukoka jaoks õnnestunud nuga. Balanss, juhitavus ja lõikeomadused on heal tasemel. Porgandit, tomatit ja rohelist sibulat lõikab kergelt ja puhtalt.


Victorinox on usin “tööhobune”, mille parimad küljed tulevad välja pikema kasutamise puhul.


Sanelli on testgrupi ilmselt kõige suurema süsinikusisaldusega (0,60%) terasest teraga, tehaseteritusega veidi ilmetu “võtmisega”, pikemal kasutusel avab oma tööomadused paremini.


Fiskars Functional Form on veidra käepidemega, üliõhukese teraga sulgkerge noake, tundub, et lõikab pigem tänu õhukesele terale, mitte terase lõikeomadustele.


Villeroy & Boch on korralikust Solingeni terasest sepistatud massiivne nuga, mille käepärasus on jäänud lakoonilise disaini ohvriks. Kui kartuli ja tomati lõikamisel jäi ta teistele nugadele veidi alla, siis rohelist sibulat lõikas väga hästi. Hea nuga kodukokale, kes armastab raskeid, Euroopa stiilis kokanugasid.


Rain Käärsti tähelepanekud



Fiskarsi nuge on esmalt mugav käes hoida, kuid pikema aja vältel ei meeldi. Liiga ergonoomiline. 20 cm pikkusel noal on suureks miinuseks tema kand. Minu kogemuste põhjal on Fiskarsi teras suhteliselt pehme ja nõuab palju teritamist, seega on tema täis kanda väga raske hoida noa teritamisel algupärase kujuga. Mõlemad noad, nii 20 kui ka 21 cm pikkune, on halvasti tasakaalustatud. Liiga palju raskust on suunatud noa ninale. 21 cm on ka liiga kerge.


Villeroy nagu Fiskarsigi puhul on noa suurimaks miinuseks tema kand. Noa käepidemel on oma materjali tõttu oht muutuda libedaks. Samuti on nuga liiga raske. Lõikamisel nuga ei “kiigu” korralikult. Jääb pidama kannale. Käepide on liiga peenike, seda küll minu käe puhul. Pealegi on hinda rohkem kui, asi väärt on.


Victorinox. Noal on korralik kand. Istub käes hästi ja on minu jaoks hästi balansseeritud. Nuga kiigub hästi ja on piisava raskusega. Käepide on kare ja ei hakka libisema.


Sanelli. Arvestatav kokanuga. Suhteliselt hästi tasakaalus ja hea kand. Mulle ei meeldi käepide. Jällegi liiga ergonoomiliseks proovitud teha ja sellega on minu arvates nuga rikutud.


Raivo Sternfeldi ja Lembo Miku katsetused ja tähelepanekud



Katsetada oli valik koka- ja fileerimisnuge eri tootjatelt. Kui testisime neid eri toiduainete lõikamisel, käitusid noad mitmeti, mõnel juhul oluliselt erinevalt, mõnel juhul oli erinevuse tajumine raske kui mitte võimatu.


Milliseid järeldusi siis võiks teha kogu katsest? Loomulikult tekkisid eelistused. Tunnistan, et mõni nuga meeldis teistest enam. Paraku polnud põhjused pelgalt lõikeomadused, tera püsivus või materjal, vaid ka emotsionaalsed. Vaieldamatult on nugadel ka välimusest, värvivalikust, disainist ja muust sellisest tulenevalt emotsionaalne väärtus ja see on samuti oluline mõjur. Seetõttu võtame katse kokku järgmiselt – kõik testitud noad olid kvaliteetsed ja toimisid ootuspäraselt. Nii erinevaid tooteid aga pingeritta panna poleks eetiline.


Tarbijale võiks anda sellist nõu. Minge hästivarustatud köögitarvete kauplusse ja valige nuga, mis teile meeldib ja on hinnalt taskukohane. Proovige, kas see sobib hästi teile kätte ja kuidas ta lõikab. Kui tegu pole just säästutootega, võite olla kindel, et sellise valikumeetodiga saate endale koju tubli tööriista.


Rene täpsustused



Fiskars Cuisine 21 cm ja Fiskars Cui­sine 20 cm. Mõlemad noad näevad välja väga head, välimuse järgi sooviksin nendega tööd teha, aga minu jaoks oli välimus petlik ja käes polnud neid hea hoida ei lühiajaliselt ega ka pikaajaliselt. Käepide on neil liiga kerge.


Sanelli Cucina. Ei kokanuga ega ka fileerimisnuga sellelt firmalt mulle ei meeldi ega istu. See võib olla tingitud sellest, et ma pole nendega kunagi eriti tööd teinud ja see on lihtsalt subjektiivne arvamus. Aga noa välimus on minu meelest liiga tööstuslik ja kuskil lihakombinaadis töötamiseks mõeldud. Mina aga vaatan eelkõige restoraniköögi poole pealt.


Kuigi see ei tähenda, et nad oleksid halvad noad. Lõikamise omadused on head!


Villeroy & Boch. Nuga on välimuselt nagu eputamiseks, kasutaksin sellist nuga rohkem koduses majapidamises, noa kaal on väga hea ja kohe on näha, et tegu on korraliku asjaga.


Metallist käepide sellisel kujul minule ei istu, kuju ei sobi. Aga ka see on harjumuse asi.


Lõikamise omadused on head ja kui teritada ja hooldada õigesti, on see nuga minu eelistus, pikaajalisust arvestades. Võiks kesta aastaid, kui õigesti hooldada.


Victorinoxi nuga on nuga, mida mina oma karjääri juures kõige rohkem kasutanud olen, kuigi mulle sobib puidust käepide paremini. See on nuga, mida alati olen ostnud ka kokkadele, kuna ta on väga praktiline – kõikidest nugadest kõige praktilisem osta suurköökidesse ja restoranide köökidesse.


Villeroy tundub noore koka jaoks eputamisena.


Sanelli. Materjal on kroomi, molübdee­ni, vanaadiumi ja süsiniku sulam, kõvadusega 54–56 HRC. Letihinnad jäävad sõltuvalt kaupmehest vahemikku fileerimisnuga 400–440 krooni, kokanuga 450–500 krooni.


Fiskars. Functional Formi fileerimisnuga – 21 cm, 73 g, hulgihind 275 krooni. Kokanuga – 20 cm, 103 g, hulgihind 285 krooni.


Cuisine’i fileerimisnuga – 19 cm, 170 g, hind 490 krooni, kokanuga – 21 cm, 224 g, hind 515 krooni.
Testijateks peale minu sai valitud kas lähemalt või kaugemalt söökidega seotud inimesed:
  • Lembo Mikk – hobikokk ja grillija
  • Raivo Sternfeld – hobikokk
  • Kaupo Kindsigo – jahimees, laskur
  • ja nugade kollektsionäär
  • Rain Käärst – restoran Traveli ja
  • Rain Stuudio catering’i juht
  • Rene Uusmees – restoranijuht Savoy Boutique Hotelist
 Kokanoad Fiskars Cuisine  21 cm Fiskars Func.F  20 cm Sanelli Cucina 21 cm Villeroy & Boch 8” Victorinox
21 cm
 Välimus 17 21 20 19 22
 Koht V II III IV I
 Mugavus käes (lühiajaline) 15 17 25 19 24
 Koht V IV I III II
 Mugavus pikema
aja jooksul
 15 14 23 20 24
 Koht IV V II III I
 Hinnang kaalule 16 15 21 22 23
 Koht IV V III II II
 Lõikeomadused
eri materjalide puhul
 II III–V III–V III–V I
 Koht     
 Punktisumma 80 86 108 99 119
 Koht V IV II III I
 Tegelikult olid kõik testitavad noad uued ja head. Erinevate lõikamiste juures ja võrdlemisel ilmnes erinevusi, kuid lõpuks järjestusid noad vastavalt hinnetele, kus vahed ei olnud ­suured.
 Fileerimisnoad Fiskars Cuisine 19 cm
 Fiskars Func.F 19 cm
 Sanelli Filettare 22 cm
 Victorinox
;18 cm
 Välimus 22
 19
 18
 21
 Koht I
 III
 IV
 II
 Mugavus käes (lühiajaline) 21
 17
 19
 22
 Koht II
 IV
 III
 I
 Mugavus pikema
aja jooksul
 21
 18
 23
 26
 Koht III
 IV
 II
 I
 Hinnang kaalule 14
 16
 17
 24
 Koht IV
 III
 II I
 Lõikeomadused
eri materjalide puhul
 21,5
 20
 22
 22
 Koht III IV
 I-II
 I-II
 Punktisumma 99,5
 90
 99
 115
 Koht II
 IV
 III
 I
Seega;katsetuste käigus parimad hinded nii koka- kui ka fileerimisnoa puhul;sai Victorinox. Kokanoa teine koht Sanelli Cucina 21 cm ja;fileerimisnuga Fiskars Cuisine 19 cm. Kolmas koht kokanuga Villeroy;& Boch 8” ja fileerimisnuga Sanelli Filettare 22 cm.