17.04.2009, 00:00
Milline on parim kodukoka nuga?
Poes riiuli ees seistes ja nugasid takseerides üritas Aare Karolin endale visuaalsel teel selgeks teha, mis võiksid olla nende erinevused. Praktilise testimise käigus aga selgus tarbija seisukohalt kõige olulisem – igapäevaseks kasutamiseks mugavaim ja praktilisim nuga.
Ega sellest vaatamisest midagi ei selgu. Tahaks ju enda tarbeks sellist nuga,
mis oleks mugav ning heade lõikeomadustega, ja kindlasti mõne
jaoks mängib suurt rolli ka see, et oleks nägus. Nähtav on vaid
hind, toote valmistaja nimi, kaal ja disain. Lisateabena veel noa pikkus, mis
tihti tollides. Nugade proovimise võimalust kauplustes pole ja
müüjalt nõu küsides kostab pigem müüja enda
eelistus, mitte argumendid, mis veenaks. Proovida nuge saaks võib-olla
kuskil messil, kuid messidel räägib tootja esindaja vaid oma lugu.
Et endale nugade teemat selgemaks teha ja lugejatega tulemusi jagada,
otsustasin grupi huvilistega neid alla viiesajaseid nuge testida. Esimene
probleem tekkis sellest, et nuge on meil müügil palju. Meie valik
langes lihtsamatele ning keskmistele koka- ja fileerimisnugadele.
Jätsime testist esialgu välja paljud aedvilja-, koorimis-,
leivanoad. Keskendusime sellistele, mida ise meeleldi kasutaksime ja mis
tunduvad köögis vajalikud olema. Nuge hindasime viie palli skaalal,
arvestasime noa mugavust käes, seda nii lühiajalise kui ka pikema
lõikamise käigus, noa kaalu, eri toiduainete lõikamise
omadusi. Hinde sai ka noa välimus. Nuge sai proovitud-testitud tomati,
porgandi, kartuli, rohelise sibula ja kala lõikamisel, mis kõik
on erinevad tiheduselt ja lõigatavuselt.
Kaupo
Kindsigo tähelepanekud
Kokanoad. Fiskars Cuisine on
kodukoka jaoks õnnestunud nuga. Balanss, juhitavus ja
lõikeomadused on heal tasemel. Porgandit, tomatit ja rohelist sibulat
lõikab kergelt ja puhtalt.
Victorinox on usin
“tööhobune”, mille parimad küljed tulevad välja
pikema kasutamise puhul.
Sanelli on testgrupi ilmselt kõige
suurema süsinikusisaldusega (0,60%) terasest teraga, tehaseteritusega
veidi ilmetu “võtmisega”, pikemal kasutusel avab oma
tööomadused paremini.
Fiskars Functional Form on veidra
käepidemega, üliõhukese teraga sulgkerge noake, tundub, et
lõikab pigem tänu õhukesele terale, mitte terase
lõikeomadustele.
Villeroy & Boch on korralikust
Solingeni terasest sepistatud massiivne nuga, mille käepärasus on
jäänud lakoonilise disaini ohvriks. Kui kartuli ja tomati
lõikamisel jäi ta teistele nugadele veidi alla, siis rohelist
sibulat lõikas väga hästi. Hea nuga kodukokale, kes armastab
raskeid, Euroopa stiilis kokanugasid.
Rain
Käärsti tähelepanekud
Fiskarsi nuge on
esmalt mugav käes hoida, kuid pikema aja vältel ei meeldi. Liiga
ergonoomiline. 20 cm pikkusel noal on suureks miinuseks tema kand. Minu
kogemuste põhjal on Fiskarsi teras suhteliselt pehme ja nõuab
palju teritamist, seega on tema täis kanda väga raske hoida noa
teritamisel algupärase kujuga. Mõlemad noad, nii 20 kui ka 21 cm
pikkune, on halvasti tasakaalustatud. Liiga palju raskust on suunatud noa
ninale. 21 cm on ka liiga kerge.
Villeroy nagu Fiskarsigi puhul on
noa suurimaks miinuseks tema kand. Noa käepidemel on oma materjali
tõttu oht muutuda libedaks. Samuti on nuga liiga raske.
Lõikamisel nuga ei “kiigu” korralikult. Jääb
pidama kannale. Käepide on liiga peenike, seda küll minu käe
puhul. Pealegi on hinda rohkem kui, asi väärt on.
Victorinox. Noal on korralik kand. Istub käes hästi ja on minu
jaoks hästi balansseeritud. Nuga kiigub hästi ja on piisava
raskusega. Käepide on kare ja ei hakka libisema.
Sanelli.
Arvestatav kokanuga. Suhteliselt hästi tasakaalus ja hea kand. Mulle ei
meeldi käepide. Jällegi liiga ergonoomiliseks proovitud teha ja
sellega on minu
arvates nuga rikutud.
Raivo Sternfeldi ja Lembo Miku
katsetused ja tähelepanekud
Katsetada oli valik koka-
ja fileerimisnuge eri tootjatelt. Kui testisime neid eri toiduainete
lõikamisel, käitusid noad mitmeti, mõnel juhul oluliselt
erinevalt, mõnel juhul oli erinevuse tajumine raske kui mitte
võimatu.
Milliseid järeldusi siis võiks teha
kogu katsest? Loomulikult tekkisid eelistused. Tunnistan, et mõni nuga
meeldis teistest enam. Paraku polnud põhjused pelgalt
lõikeomadused, tera püsivus või materjal, vaid ka
emotsionaalsed. Vaieldamatult on nugadel ka välimusest,
värvivalikust, disainist ja muust sellisest tulenevalt emotsionaalne
väärtus ja see on samuti oluline mõjur. Seetõttu
võtame katse kokku järgmiselt – kõik testitud noad
olid kvaliteetsed ja toimisid ootuspäraselt. Nii erinevaid tooteid aga
pingeritta panna poleks eetiline.
Tarbijale võiks anda
sellist nõu. Minge hästivarustatud köögitarvete kauplusse
ja valige nuga, mis teile meeldib ja on hinnalt taskukohane. Proovige, kas see
sobib hästi teile kätte ja kuidas ta lõikab. Kui tegu pole
just säästutootega, võite olla kindel, et sellise
valikumeetodiga saate endale koju tubli tööriista.
Rene täpsustused
Fiskars Cuisine 21 cm ja Fiskars
Cuisine 20 cm. Mõlemad noad näevad välja väga head,
välimuse järgi sooviksin nendega tööd teha, aga minu jaoks
oli välimus petlik ja käes polnud neid hea hoida ei
lühiajaliselt ega ka pikaajaliselt. Käepide on neil liiga kerge.
Sanelli Cucina. Ei kokanuga ega ka fileerimisnuga sellelt firmalt mulle
ei meeldi ega istu. See võib olla tingitud sellest, et ma pole nendega
kunagi eriti tööd teinud ja see on lihtsalt subjektiivne arvamus. Aga
noa välimus on minu meelest liiga tööstuslik ja kuskil
lihakombinaadis töötamiseks mõeldud. Mina aga vaatan
eelkõige restoraniköögi poole pealt.
Kuigi see ei
tähenda, et nad oleksid halvad noad. Lõikamise omadused on head!
Villeroy & Boch. Nuga on välimuselt nagu eputamiseks,
kasutaksin sellist nuga rohkem koduses majapidamises, noa kaal on väga hea
ja kohe on näha, et tegu on korraliku asjaga.
Metallist
käepide sellisel kujul minule ei istu, kuju ei sobi. Aga ka see on
harjumuse asi.
Lõikamise omadused on head ja kui teritada ja
hooldada õigesti, on see nuga minu eelistus, pikaajalisust arvestades.
Võiks kesta aastaid, kui õigesti hooldada.
Victorinoxi nuga on nuga, mida mina oma karjääri juures
kõige rohkem kasutanud olen, kuigi mulle sobib puidust käepide
paremini. See on nuga, mida alati olen ostnud ka kokkadele, kuna ta on
väga praktiline – kõikidest nugadest kõige praktilisem
osta suurköökidesse ja restoranide köökidesse.
Villeroy tundub noore koka jaoks eputamisena.
Sanelli. Materjal on
kroomi, molübdeeni, vanaadiumi ja süsiniku sulam,
kõvadusega 54–56 HRC. Letihinnad jäävad sõltuvalt
kaupmehest vahemikku fileerimisnuga 400–440 krooni, kokanuga
450–500 krooni.
Fiskars. Functional Formi fileerimisnuga
– 21 cm, 73 g, hulgihind 275 krooni. Kokanuga – 20 cm, 103 g,
hulgihind 285 krooni.
Cuisine’i fileerimisnuga – 19 cm,
170 g, hind 490 krooni, kokanuga – 21 cm, 224 g, hind 515 krooni.
Testijateks peale minu sai valitud kas lähemalt või kaugemalt söökidega seotud inimesed:
- Lembo Mikk – hobikokk ja grillija
- Raivo Sternfeld – hobikokk
- Kaupo Kindsigo – jahimees, laskur
- ja nugade kollektsionäär
- Rain Käärst – restoran Traveli ja
- Rain Stuudio catering’i juht
- Rene Uusmees – restoranijuht Savoy Boutique Hotelist
Kokanoad | Fiskars Cuisine 21 cm | Fiskars Func.F 20 cm | Sanelli Cucina 21 cm | Villeroy & Boch 8” | Victorinox 21 cm |
Välimus | 17 | 21 | 20 | 19 | 22 |
Koht | V | II | III | IV | I |
Mugavus käes (lühiajaline) | 15 | 17 | 25 | 19 | 24 |
Koht | V | IV | I | III | II |
Mugavus pikema aja jooksul | 15 | 14 | 23 | 20 | 24 |
Koht | IV | V | II | III | I |
Hinnang kaalule | 16 | 15 | 21 | 22 | 23 |
Koht | IV | V | III | II | II |
Lõikeomadused eri materjalide puhul | II | III–V | III–V | III–V | I |
Koht | |||||
Punktisumma | 80 | 86 | 108 | 99 | 119 |
Koht | V | IV | II | III | I |
Tegelikult olid kõik testitavad noad uued ja head. Erinevate lõikamiste juures ja võrdlemisel ilmnes erinevusi, kuid lõpuks järjestusid noad vastavalt hinnetele, kus vahed ei olnud suured. |
Fileerimisnoad | Fiskars Cuisine 19 cm | Fiskars Func.F 19 cm | Sanelli Filettare 22 cm | Victorinox ;18 cm |
Välimus | 22 | 19 | 18 | 21 |
Koht | I | III | IV | II |
Mugavus käes (lühiajaline) | 21 | 17 | 19 | 22 |
Koht | II | IV | III | I |
Mugavus pikema aja jooksul | 21 | 18 | 23 | 26 |
Koht | III | IV | II | I |
Hinnang kaalule | 14 | 16 | 17 | 24 |
Koht | IV | III | II | I |
Lõikeomadused eri materjalide puhul | 21,5 | 20 | 22 | 22 |
Koht | III | IV | I-II | I-II |
Punktisumma | 99,5 | 90 | 99 | 115 |
Koht | II | IV | III | I |
Seega;katsetuste käigus parimad hinded nii koka- kui ka fileerimisnoa puhul;sai Victorinox. Kokanoa teine koht Sanelli Cucina 21 cm ja;fileerimisnuga Fiskars Cuisine 19 cm. Kolmas koht kokanuga Villeroy;& Boch 8” ja fileerimisnuga Sanelli Filettare 22 cm. |