Kööginuga ja kokanuga

Kööginuga on käepärane abivahend väiksemate lõikamiste teostamiseks. Paljudes köökides on see ka ainus nuga, mida kasutatakse. Mõnes kodus on kööginuge mitu. Nendega lõigatakse lahti pakendeid, hakitakse tomatit ja kurki, tükeldatakse liha ja kala, viilutatakse leiba ning määritakse võid. Nii mõneski kodus leidub katkise otsaga kööginuge, millest selgub, et nendega on üritatud avada kaanega purke.

Kokanuga on suurem ja raskem n-ö kööginoa suurem vend. Kokanoa kasutusala on kodudes sama suur kui kööginoa puhul, st sellega lõigatakse kõiki toiduaineid, mida on vaja tükeldada, hakkida või viilutada. Osa kodukokkasid kasutavad vaid suuri kokanuge, sest need tunduvad mugavad.

Kokad kasutavad oma töös tihti väga erinevaid nuge, aga seekord võtame vaatluse alla just köögi- ja kokanoad ning just need, mida müüakse tavalistes kauplustes.

Kõige parem on terav nuga

Katses osales kolmteist nuga: seitse kokanuga ja kuus kööginuga. Neid testisid Andrus Laaniste, Karin Nuut, Martti Koppel, Piia Koppel, Maarja Koppel, Rain Käärst, Kristel Siro, Pille Enden, Lia Virkus, Alo Stamm, Aare Karolin ja mõned kokkade abilised. Nugadele andsid hinnanguid kõik.

Hinnati visuaalset välimust (mõni oli modernselt lustlik), kaalu ja lõikeomadusi eri materjalide puhul ning käes istumise mugavust nii lühiajaliselt kui ka pikemalt töötades. Tükeldati porgandit, rohelist sibulat, kartulit ja tomatit – sest neil kõigil on erinevad omadused ja struktuur. Hinnanguid anti kümnepalliskaalal.

Kokkuvõtteks võib öelda, et testi valikus olnud noad olid kõik omal moel nägusad, lõikasid keskmisest paremini ning istusid mugavalt käes. Proovimise käigus tulid välja igaühe eelistused, sest polnud ühtegi sellist nuga, mida kõik katses osalenud oleks ühehäälselt parimaks kiitnud. Samas polnud ka ühtegi nuga, mis oleks kõigi meelest halb olnud.

Teha valikut uute ja teravate nugade vahel ongi keerukas, sest parim nuga on terav nuga. Restorani Nero peakokk Andrus Laaniste tõdes, et kodus süüa tegeva inimese jaoks on head peaaegu kõik, kuigi mõni tundus lausa plekitükina. Erinevused ilmnesid pikalt kestva töö käigus. Suurt rolli mängis ka see, kuidas testitav nuga lõikas seismise ja istumise ajal.

Testi tulemused

Numbrid nugade nimetuse ees ei tähista kohta, vaid testimise järjekorda.

Kokanoad:

>1. Tramontina, valge peaga, 205 mm. Heade lõikeomaduste, kuid ebamugava ja veidi krobelise peaga. Pisut liiga mehelik ja raske. Hinne 5

>3. Tramontina, südametega, 211 mm. Paljude testis osalenud naiste suur lemmik, kuid sai lõikeomaduste eest head punktid ka mõnelt mehelt. Lõikeomadustelt üks Andrus Laaniste lemmik. Hinne 7

>4. CS Soft Grip Florina, 202 mm. Üks Rain Käärsti, Pille Endeni ja Karin Nuudi lemmik, kuid mõne osaleja jaoks pikemal kasutamisel ebamugav. Kaalust jäi puudu. Hinne 7

>5. Fiskars, 213 mm. Martti Koppeli ja tema abikokkade arvates üks ebamugav nuga nii lühiajaliselt kui ka pikemalt töötades. Hinne 5

>6. CS Noire, 200 mm. Kodus viilutamiseks keskpärane, kui palju ei kasuta. Muidu kehvapoolne. Hinne 6

>12. Tescoma Sonic, 180 mm. Kokatöös mitte, kuid kodus lühiajaliselt täiesti kasutatav. Hinne 6

>13. Tramontina, 254 mm. Karin Nuudi, Martti Koppeli ja Aare Karolini lemmik. Kokanugade kategooria parim. Hinne 8

Kööginoad:

>2. Tramontina, valge peaga, 158 mm. Mõned testijad arvasid, et sellega saaks fileerida kala, kuid pigem on see kondistamise nuga. Meeldis rohkem naistestijatele. Hinne 6

>7. Sonic Tescoma, 140 mm. Karin Nuudi lemmik, kuid Martti Koppeli hinne jäi alla keskmise. Hinne 5

>8. CS Noire, 151 mm. Paljude arvates pigem kondistamise nuga. Lia Virkuse lemmik. Hinne 5

>9. Tramontina, musta peaga, 155 mm. Paljude naiste jaoks liiga suur, hirmutav ja raske. Hinne 6

>10. Tramontina, kollase peaga, 152 mm. Lustliku välimuse ja heade lõikeomadus- tega praktiline nuga, mis osutus kööginugade kategooria parimaks. Hinne 8

>11. Fiskars, 160 mm. Nii välimuselt kui ka lõikeomadustelt alla keskpärase. Hinne 5