Soe kartulisalat suitsuangerja ning kooreta keedetud munaga

kuuele

Vaja läheb

400 g suitsuangerjat
50 ml valget palsamiäädikat
30 g muscavado suhkrut
50 ml apelsinimahla

Sega potis palsamiäädikas, suhkur ja apelsinimahl ning keeda siirupiks. Eemalda angerjalt nahk ja luud (kui leiad). Lõika angerjas parajateks portsjoniteks ja kuumuta kergelt saadud siirupis. Serveeri soojal kartulisalatil koos kooreta keedetud munaga.

Kartulisalatiks läheb vaja

400 g kartuleid
50 g hästi peeneks hakitud šalottsibulaid
20 g hästi peeneks hakitud jalapeño’t
20 g värsket koriandrit
soola ja pipart
võid

Keeda kartulid soolaga maitsestatud vees pehmeks. Jahuta pisut ja koori. Purusta kartul kahvliga kausipõhja. Kuumuta kergelt võis šalottsibul ja jalapeño ning lisa kartulitele. Vajadusel soojenda pisut, maitsesta soola ja pipraga ning lisa enne serveerimist tükeldatud koriander.<


Veinisoovitus

vein on hästi aromaatne, välja löövad küpsete marjade värsked toonid. Maitse on võine, mis sobib väga hästi aioli ja suitsuangerjaga. Maitses leidub veel sarapuupähklit, värskeid puuvilju ning ka maisi. Järelmaitses on mõnus happesus.

Seaterriin koos verivorsti, mädarõika ja pastinaagipüreega

Seaterriin koos verivorsti, mädarõika ja pastinaagipüreega

Terriiniks läheb vaja

2 umbes kilost seakooti
2 porgandit
2 sellerivart
1 sibul
60 g värsket peterselli
170 g marineeritud pikleid
60 g tükeldatud šalottsibulat
2 loorberilehte
12 pipratera
tüümiani, rosmariini
2 lehte želatiini

Valmistamiseks

pane seakoodid suurde potti koos poolitatud porgandite, sibula, selleri, tüümiani, rosmariini, pipraterade ja loorberilehtedega. Vala peale nii palju külma vett, et kogu see kraam saaks üleni kaetud. Lase keema tõusta, alanda kuumust ja hauta tasasel tulel umbes 3 tundi, kuni koodiliha on hästi pehme. Tõsta koodid jahtuma.

Samal ajal võta keeksivorm ja vooderda see toidukilega. Selleks laota toidukile tööpinnale ja pane sellele veel kaks kihti toidukilet peale, nii et saaksid hästi suure kolmekordse kile, millega vorm vooderdada.

Kui seakoodid on jahtunud, eemalda liha luudelt ning eralda nii palju rasva kui võimalik. Pane lihatükid suurde kaussi, tükeldada pole vaja. Lisa tükkideks rebitud petersellilehed. Lõika piklid pikkupidi neljaks ja tükelda jämedalt. Lisa tükeldatud kurgid ja šalottsibulad ning sega lihatükkidega kokku. Vala see kõik kilega vooderdatud vormi.

Leota želatiinilehti 5 minutit külmas vees. Mõõda 300 ml keeduleent, vala potti ja kuumuta. Pigista želatiinist üleliigne vesi, lisa keeduleemele ning kuumuta sulamiseni. Jahuta ja vala kilega vooderdatud vormis olevale lihasegule. Seejärel mässi kolmekordne toidukile tugevalt lihasegu ümber. Kilesse mähitud terriinile keera ümber veel kiht fooliumi ja suru seda tugevalt. Tihke liharull pane külmikusse ja serveeri järgmisel päeval viiludena koos verivorsti ja mädarõikakreemiga. Terriin seisab külmikus 6 päeva.

Mädarõikakreemiks läheb vaja

60 g šalottsibulat
40 g mädarõigast
10 g jalapeño’t
50 ml kuiva šerrit
300 ml kanapuljongit
300 ml hapukoort

Sega suures potis kokku tükeldatud šalottsibul, mädarõigas, jalapeño ja šerri. Keeda keskmisel kuumusel, kuni šerri on aurustunud. Lisa kanapuljong ja keeda, kuni kogus on vähenenud poole võrra. Sega juurde hapukoor. Lase jahtuda ja säilita külmikus (säilib 5 päeva).

Aprikoosi chutney

150 g kuivatatud aprikoose
20 g glükoosi
1 väike kaneelipulk
1 tähtaniis
40 g muscavado suhkrut
150 ml apelsinimahla

Keeda aprikoose (võid lõigata veidi väiksemaks) keevas vees ja sega juurde kõik komponendid. Keeda, kuni saad tiheda konsistentsiga keedise. Jahuta ja serveeri koos terriini ja verivorstiga.

Pastinaagipüreeks

300 g kooritud ja viilutatud pastinaaki
500 ml kanapuljongit
20 g karrit
80 g võid
100 g šalottsibulat
valget pipart

Kuumuta tükeldatud šalottsibulaid ja pastinaaki pannil väikesel kuumusel umbes 5 minutit. Lisa karri ja sega 2 minutit, enne kui valad juurde poole kanapuljongist. Keeda, kuni pastinaak on pehme, ja lisa siis teine osapuljongikogusest. Keeda veel pisut ja lase jahtuda. Püreesta saadud segu kannmikseris ning maitsesta valge pipraga.


Veinisoovitus

vein on täidlane, lõhnaomadustelt kui küpsed puuviljad ja kerge must pipar. Maitses samuti küpsed tumedad puuviljad, eriti tulevad esile musta ploomi kivi ja punase sõstra toonid. Järelmaitsesse tuleb kerge vürts, mis täiendab verivorsti ideaalselt.

Jüri Viital
Restorani Horisont sommeljee