30.05.2008, 00:00
Mouton Cadet ja vägevamad Rothschildid
Kalev Kesküla tutvus Mouton Cadet’ uue maitse ja teiste Baron Philippe de Rothschildi värskete veinisepitsustega.
Mouton Cadet, loodud 1930, maailma tuntuim ja müüdavaim bordoovein,
oli ka meil üks esimesi Prantsuse veinistandardi loojaid. Oli 90ndail
niivõrd kindel ja väärikas kaup, et pakuti mitme
esindusrestorani majaveinina. Mouton Cadet hiilgas hea kvaliteedi ja
tüüpilist Bordeaux’ karakterit väljendava maitsega. Aga et
üldapellatsiooniga bordoo ju mingi suur vein pole, läksid pargine
punane ja vürtsikas-happeline valge pikapeale tüütuks –
nii maailmale kui Eestile.
Nii jõukas ja atraktiivne firma
nagu Mouton Rothschildi mõisnike oma eesotsas legendaarse parun
Philippe’i tütre Philippine’iga ei saanud seda muidugi lubada
ja viimasel kümnendivahetusel disainiti kogu maailma klientide abiga
maitse moekaks – veinid muutusid täidlasemaks ja mahlakamaks, hape
keerati maha ja sumedust anti juurde. Mäletan, et tervitasin uuendust
ettevaatlikult – lahedam juua küll, aga traditsioonilisest
bordoolikkusest oleks justkui miskit kaotsi läinud.
Mõne
nädala eest käisin Bordeaux’s ja üllatusin jällegi.
Mouton Cadet on nüüd suvevein!
Iseäranis valge
– õhuke, marjane, happeline, kerge, justkui mõni Friuli
Sauvignon. Et olen liikunud (tuleb tunnistada, et koos kogu maailma
maitsetrendiga) järjest värskema ja happelisema valge veini
armastamise poole, siis mulle meeldib. Punane Cadet on aga väga
väärika bordoo aroomiga, on marjasust, seedrit ja tubakat, maitse on
õhuke, kerge ja värske, kompromissitult kuiv. Sihukest vanamoodsat
asja nagu tammevaat ei pruugita. Ühesõnaga – Rothschildi
disainimeistrid on veini jällegi üle käinud.
Väidetavasti pole maitsemuutuste aluseks siiski ainult mood, vaid ka
marjade kasvukohad, terroir – punane Cadet-vein tuleb eeskätt
Côtes de Blayest ja Côtes de Bourgist, aga ka Côtes de
Castillonist, kus liivakivi-savi pinnas kasvatab õhukest mineraalset,
erksat Merlot’d. 80 protsenti Mouton Cadet’ sisse minevast veinist
pärineb kasvatajatelt, kellega on kindlad lepingud, ning Moutoni
veinimeistrid otsustavad koos maaomanikuga, millal korjata ja kui pikalt
kääritada. “Algveinid” segatakse Cadet’ks
ultramoodsas veinitööstuses Saint-Laurent Medocis, mitte kaugel
Mouton-Rothschildist. Astusime Côtes de Castilloni kasvataja monsieur
Masi (mõis Les Faures) poolt läbi ja maitsesime otse
säilitustankist tulevat mineraalset mõrkjat Merlot’d.
Vein oli selge, lihtne ja aus, ilma mingi kavaluseta, just sama ehe
nagu viinamarjakasvataja perekondki. Aprillikuine Bordeaux on – kui
Saint-Émilion maha arvata – veel täitsa turistivaba, veini ja
veinikasvataja maalähedane kodu. Vanad liivakivist majad tunnevad ennast
alles tärkavate viinapuulehtede vahel veel üsna kõledalt.
Cadet on tore küll, aga Château Mouton-Rothschild on
mõistagi parem. Õigupoolest on mõisas turistidele pakutav
ülemöödunud aasta vein ikka noorusest räme, aga 1990
aastakäik oli imeline – täiesti küps, tubakane ja
animaalne. Natuke üllatavgi, et 1990 aastakäik juba täitsa tipus
oli, keldris seda enam hoida eriti ei kannata. Juustu juurde
–Bordeaux’s pannakse parim vein ikka juustu kõrvale –
oli see vein muidugi raiskamine, aga õrna tallekarreega lihtsalt
imepärane.
Parun Pilippe de Rothschild (1902–88) oli
mitmekülgne suurmees, lisaks 20aastaselt oma juhtimisele võetud
Mouton-Rothschildi tippu viimisele ja firma üleilmseks laiendamisele oli
ta ka luuletaja, näitekirjanik, teatrikriitik ja
autovõidusõitja. Tema näitlejaks õppinud ja eluaeg
Comédie Fr
ançaise’is mänginud tütrel tuli kuldses keskeas mitme
miljardi kroonise käibega korporatsiooni juhtimine üle võtta
ning ta on saanud sellega suurepäraselt hakkama, muutes oma veini ka
turismi- ja meelelahutustööstuse osaks – näiteks Cannesi
filmifestivali ametliku veinina. (Kadri Kõusaar kurtis küll, et
paruness pidas teda Cannesis lätlaseks ka pärast mitmekordset
small-talk’i Eesti elust.) Ning tema pojad, kelle isa on näitleja ja
lavastaja Jacques Sereys, paistavad kah äritegemisega hästi toime
tulevat. Noorem poeg Julien, hariduselt kunstiajaloolane(!), kuulub
korporatsiooni juhatusse, vanem on olnud mitme suurfirma tegevjuht. Mõni
maatükk sünnitab imelist veini, mõned geenid jälle raha
– isegi siis, kui neid kultiveerida kaunite kunstidega.
Baron Philippe de Rothschildi Bordeaux’ veinid ja maitsed?Bordeaux’ veinid
Mouton-Rothschild – 1. Cru veinidest kõige massiivsem, rikkalik ja parkainene, naudi 10–20 aasta vanuselt.
Le Petit Mouton – mõisa teine vein, esimest korda nüüd ka Eestis. Pakub mõistlikumat hinna ja kvaliteedi suhet.
Château d’Armailhac – firmale kuuluv 5. cru mõis Pauillacis; sisaldab väga rohkelt uut tamme. Esimene mulje, et see on ameeriklastele. Pärast dekanteerimist astuvad siiski Bordeaux’ kvaliteedid esile. Feminiinne Pauillac.
Château Clerc Milon – veel üks Rothschildidele kuuluv 5. cru mõis Pauillacis. Eelmise vastand, suur, täidlane, tihe, tanniinine. Traditsiooniline maskuliinne Pauillac.
Mouton Cadet – punane eeskätt Merlot’st, valge eeskätt Sauvignonist. Happelised, värsked, marjased, hiljuti loodi ka kerge rosé, mereannivein.
Mouton Cadet Réserve – valge Gravesi apellatsiooniga on pea sama kerge kui tava-Cadet, ikka ilma malolaktilise fermentatsioonita, maitselt veidi pikem. Punast Réserve’i tehakse mitmest piirkonnast, Saint-Émilion on noor, mahlane, täis punaseid marju, tammelaagerduseta.
Paruni-veinid – piirkonnaveinide tippsari, mis kannavad Mouton-Rothschildi omanike esiisade ja -emade nimesid. Baron Nathaniel Pauillac on suur, sume ja mõnus.
Mouton-Rothschild – 1. Cru veinidest kõige massiivsem, rikkalik ja parkainene, naudi 10–20 aasta vanuselt.
Le Petit Mouton – mõisa teine vein, esimest korda nüüd ka Eestis. Pakub mõistlikumat hinna ja kvaliteedi suhet.
Château d’Armailhac – firmale kuuluv 5. cru mõis Pauillacis; sisaldab väga rohkelt uut tamme. Esimene mulje, et see on ameeriklastele. Pärast dekanteerimist astuvad siiski Bordeaux’ kvaliteedid esile. Feminiinne Pauillac.
Château Clerc Milon – veel üks Rothschildidele kuuluv 5. cru mõis Pauillacis. Eelmise vastand, suur, täidlane, tihe, tanniinine. Traditsiooniline maskuliinne Pauillac.
Mouton Cadet – punane eeskätt Merlot’st, valge eeskätt Sauvignonist. Happelised, värsked, marjased, hiljuti loodi ka kerge rosé, mereannivein.
Mouton Cadet Réserve – valge Gravesi apellatsiooniga on pea sama kerge kui tava-Cadet, ikka ilma malolaktilise fermentatsioonita, maitselt veidi pikem. Punast Réserve’i tehakse mitmest piirkonnast, Saint-Émilion on noor, mahlane, täis punaseid marju, tammelaagerduseta.
Paruni-veinid – piirkonnaveinide tippsari, mis kannavad Mouton-Rothschildi omanike esiisade ja -emade nimesid. Baron Nathaniel Pauillac on suur, sume ja mõnus.