12.09.2008, 00:00
Mustad, magusad ja mahlakad – pamplid
Pampleid on Eestimaal kasvatatud ligi kolmveerand sajandit, kuid väga levinud need välimuselt musti vaarikaid meenutavad viljad meie aedades siiski pole, kirjutab Urmas Kokassaar.
Pampel ehk aedmurakas on muraka ja vaarika sugulane, kusjuures tema kodumaaks
on Ameerika.
Suure panuse pampli aretustöösse andis
Rudolf Boysen, kelle perenimi on jäädvustunud lausa ühes
pamplite ingliskeelses nimevariandis – boysenberry. Nagu vaarikatel nii
on ka pamplitaimede maapealsetel osadel kaheaastane elutsükkel. Esimesel
aastal toimub noorte võsude moodustumine, teisel aastal leiab aset
õitsemine, viljumine ning lõpuks maapealsete osade kuivamine.
Pampli maapealsed varred on kaetud teravate ogadega. Taimede terava ja tuntava
ogalisuse tõttu on saagi kogumine vaeva- ja isegi haavarikas. Loo
nimitegelane erineb vaarikast sellegi poolest, et tema valge ja pehme
viljapõhi ei eraldu viljast, vaid moodustab osa koguviljast ning on
samuti söödav. Pamplitaimed on üldjuhul väga
õiterikkad ja nii tekib probleeme kõikide viljade suureks
kasvamise ja valmimisega. Viimased marjad ei jõuagi meie tingimustes
enne sügiskülmi tavaliselt valmida.
Kauni
värvusega annid
Pampli veidi piklikud viljad on
harilikult tumemustad, kuid leidub ka punase- ja kollasevärvilisi
sorte.
Küpsemisel pakuvad pampliviljad rikkalikku
värvivaheldust: toored viljad on rohelised, poolvalminud saavad puna
põsele ning täisküpsed viljad muutuvad mustaks. Pampliviljade
värvigamma eest vastutavad erilised vesilahustuvad pigmendid –
antotsüaanid. Väiksemad pamplimarjad kaaluvad paari grammi ringis,
suuremad kuni 5–6 grammi. Üleküpsed viljad kipuvad
kergesti pudenema ja muutuvad isegi nõrgal muljumisel
lödiseks. Sama häda võib tabada ka väga vihmasel
perioodil valmivaid marju, sest suure sademehulga korral suureneb pamplites vee
osakaal ja väheneb kuivaine kogus. Vaatamata viljaliha suhtelisele
pehmusele ja mahlarikkusele sisaldub pamplites ka kiudaineid.
Vesilahustuvaid kiudaineid esindab pektiin, vesilahustumatuid tselluloos. Mida
suurem on pamplite küpsusaste, seda vähem viljad pektiini sisaldavad.
Järelikult tihket moosi-keedist küpsetest pamplitest lisanditeta
ei saa. Pampliviljade suured seemned, mida koguviljas leidub rikkalikult,
teevad meelehärmi neile, kes vilju värskelt söövad. Samas
väidavad paljud, et just seemnelisand annab pamplikeedisele omapärase
maitsevarjundi.
Paljudele liiga lääged
Maitselt on pamplite värsked marjad üsna magusad.
Põhjus on selles, et viljades on rohkesti süsivesikuid (kuni 15%),
millest ülekaalus on just magusat maitset tekitavad glükoos ja
fruktoos, vähemal määral leidub sahharoosi. Läägelt
magus maitse ei tulene mitte niivõrd suhkrurohkusest kuivõrd
hapete vähesusest. Viljades on suhteliselt vähe happeid (kuni 0,5%).
Orgaanilistest hapetest on pamplites peamiselt sidrun- ja õunhapet,
vähem viinhapet, kuid paljude sortide puhul ei pääse
täisküpsuse korral hapukas maitsevarjund viljades üldse
maksvusele. Valke on pamplites kasinalt, kõigest protsendi piires,
õli küll mõnevõrra rohkem, kuid seegi on koondunud
koguvilja seemnetesse. Sõltuvalt suhkrutesisaldusest ehk magususest
annab 100 g pampleid sööjale kuni 60 kilokalorit toiduenergiat ja
seda eeskätt suhkrute arvelt. Mikrotoitainetest on pamplites ohtralt
bioflavonoide, mis lisaks kauni värvuse tekitamisele toimivad ka
tõhusate antioksüdantidena.
Vitamiin C ehk
askorbiinhappe sisaldus on suhteliselt väike ja muutub suurtes piirides,
sõltuvalt viljade valmimisperioodi ilmastikutingimustest ja marjade
küpsusest. Rasvlahustuvatest vitamiinidest on tõmmudes kaunitarides
vaid vitamiini E, kuid seegi pisku on koondunud seemnetesse ja osutub ini
mesele suhteliselt kättesaamatuks. Mineraalelementidest leidub pamplites
ohtralt kaaliumiühendeid ning inimesele arvestatavas koguses ka
magneesiumi.
Kuidas tarvitada?
Pampli
tumedaid ande pruugitakse värskelt, külmutatult või
kuivatatult, kuid nad sobivad hästi ka töötlemiseks, neist saab
valmistada teatud lisandite kasutamisega keedist, kompotti, siirupit,
püreed, tarretist, mahla, segumahlu ja isegi veini. Rikkalik
vesilahustuvate värvainete sisaldus võimaldab pamplite kasutamist
mitmesuguste seguhoidiste värvuse kujundamisel. Eriti hästi sobivad
pamplid hoidistes kokku heleda viljalihaga sügisandidega. Arvestama peab
aga seda, et pamplite pigmendid muudavad värvust sõltuvalt
keskkonna happelisusest-aluselisusest. Pamplite hoidistamisel aitab
liiglääget magusust taltsutada happeliste lisandite (hapud
õunad, sidruni- ja ebaküdooniaviilud jne) kasutamine.