Mustpeade maja Valgesse saali kujundatud salongis jooksevad artistide taustaks seinal filmikatked ja fotoarhiivi pildid. Salongiõhustiku võimendamiseks flirdivad nii solist kui mandoliinimängija lugusid sisse juhatades publikuga. Lauad on kaetud tolle kandi suupistetega ja veinivalikuga. Kõik meeled on rahuldatud.

Kuigi Napolit peetakse pitsa sünnilinnaks, annavad värsked mereannid ja kalaroad, mozzarella juust koos tomati ja basiilikuga Napoli köögi maitsetest ettekujutuse. Carmen Cateringi peakokk Dimitri Haljukov (pildil) valmistas suupisted, mida sobib nautida Napoli meloodiate saatel. Ega tarantellale kaasa elades ei võigi kõhtu väga kõvasti täis vitsutada.


Kukeseene bruschetta’d salvei ja parmesaniga
bruschetta

Vaja läheb

50 g kukeseeni
1 šalott
1 küüslauk
peotäis petersellilehti
1 krõbeda koorikuga baguette’i tüüpi sai
praadimiseks võid
salveilehti
parmesanilaaste
maitsestamiseks soola ja pipart

Valmistamiseks

puhasta ja tükelda kukeseened ning šalott. Sulata või kuumal pannil ja vala sinna kukeseened. Lisa sibul ja prae klaasjaks. Tõsta pann tulelt ja maitsesta küüslaugu, peterselli ning salveilehtedega.

Sega toasoe või peeneks hakitud küüslauguküünega. Viiluta sai, määri kokku küüslauguvõiga ja rösti saiaviilud ahjus või pannil õrnalt pruuniks. Seejärel aseta kukeseenesegu saiaviiludele. Kaunistuseks säti peale veel parmesani laaste.


Pestoga marineeritud mozzarella kirsstomatiga
tomatikene

Vaja läheb

karp kirsstomateid
pakk mini-mozzarella’t (bocconcini)
värskelt valmistatud pestot
Pesto valmistamiseks läheb vaja
peotäis basiiliku- ja rukolalehti
2 sl oliiviõli
peotäis seedrimänni seemneid
50 g parmesani

Valmistamiseks

pane kõik komponendid kannmikserisse. Valmis pesto vala mozzarella-pallidele ning lase neid vähemalt tund selles marineerida. Seejärel torka mozzarella ja kirss­tomat kokteilitikuga läbi ning säti serveerimisalusele.


Hõrk kana-mousse metsaseentega
plönnid

Vaja läheb

200 g kanafileed
2 munakollast
100 ml vahukoort
50 g toorjuustu
maitsestamiseks soola ja pipart
kaunistuseks marineeritud seeni

Valmistamiseks

tükelda kanafilee ja pane kannmikserisse. Mikserda pisut kanatükke ja lisa juurde munakollane. Mikserda veel mõni minut, seejärel lisa vahukoor ja toorjuust. Maitsesta soola ja pipraga. Keera saadud kanasegu topeltkilesse ja küpseta vesivannis 100–120 kraadi juures 20 minutit. Jahuta maha ja lõika sobiva suurusega ampsud. Serveeri koos marineeritud seentega.


Veinisoovitus

Suupistetega sobib hästi Masi Campofiorin 2007 – viie tärni vääriline aastakäik. Tegu on veiniga, mille valmistamisel kuivatatakse osa marju kuue nädala jooksul bambusvõrsetel (Covrina ­mari). Kergelt kuivatatud Covrina marjadele valatakse seejärel peale juba valmis punavein Valpolicella. Veini aroomis on küpsete kirsside ja ploomide kõrval tunda ka vürtsikat rosé-pipart, vanilli ja kaneeli. Tasakaalustatud maitse on sametiselt pehme, domineerivad punane ploom ja kirss, mustikas. Lisaks on järelmaitses tunda vanilli- ja kakaonüanssi. Sobib serveerida grillitud ja röstitud punase liha, ulukite ning küpsete juustude juurde. Serveerimistemperatuur on 18 °C.

Helen Grutop
Altia Eesti