Vaja läheb

  • 300 g kõrvitsat
  • 300 g odrakruupi 
  • 2 väikest sibulat 
  • 2 küüslauguküünt
  • 70 g võid 
  • pool klaasi hapukat õunamahla 
  • 3 klaasi kanapuljongit
  • 1 l vett 
  • 2 loorberilehte 
  • 10 valge pipra tera 
  • 1 sl soola 
  • 3 sl oliiviõli
  • pool klaasi valget kuiva veini 
  • 2 sl sulatatud juustu Merevaik
  • 200 g pehme maitsega kitsejuustu
  • 5-7 vart rohelist sibulat 
  • 100 g toorsuitsupeekonit
  • Maitsestamiseks värskelt jahvatatud pipart ja soola.

Alguses valmista kõrvitsapüree.

Paksu põhjaga potis hauta võis peenekshakitud küüslauk ja sibul. Umbes 10­-15 minutit. Jälgi, et need ei muutuks pruuniks, vaid pigem hauduksid madalal temperatuuril. Nii jääb sibula maitse sügavam ja mahedam. Lisa kõrvitsakuubikud (2 x 2 cm) ja hauta ka umbes 15-20 minutit. Lisa õunamahl ja kanapuljong ning hauta, kuni vedelikku jääb alles ainult pisut. Maitsesta soolaga. Püreeri blenderis, kuni saad ühtlase massi. Pane vesi keema ja lisa loorberilehed ning sool. Kui on teesõel, siis pane valged pipraterad sõela sisse. Nii on neid hiljem lihtsam välja korjata.

Lisa odrakruup ja keeda umbes 20 minutit keskmise tule peal. Proovi ja kui oder on juba piisavalt pehme, kurna läbi.

Samal ajal lõika peekon väikesteks tükkideks ja prae pannil, nii et kõik rasv tuleks välja ja alles jääks ainult mõnusalt krõbedad peekonitükikesed.

Prae sibulatükid õlis ja lisa juurde hautatud ja kurnatud odrakruup ning prae neid koos umbes 2-3 minutit. Lisa valge vein ja lase alkoholil välja aurustuda. Lisa pool kuuma kanapuljongi kogusest ja hauta keskmisel kuumusel. Tasapisi lisa ülejäänud puljong, kui näed, et eelmine on imbunud kruupidesse sisse. Kui orsoto on veel vedela konsistentsiga, lisa merevaik ja sega läbi. Lisa kõrvitsapüree ja auruta. Lülita pliit välja ja maitsesta orsoto soola ning värskelt purustatud musta pipraga. Säti peale kitsejuustuviilud, raputa hakitud rohelist sibulat ja peekonikrõpsud. Naudi.